Op 2 september houdt de boeddhistische zentempel Suiren-Ji in Bemmel bij Nijmegen weer open huis. Op deze dag kunnen bezoekers kennis maken met de zentraditie. In de ochtend- om 11.00 uur, houdt prof. Paul van der Velde, hoogleraar Aziatische religies van de Radbouduniversiteit Nijmegen. een voordracht over het ontstaan van een westers boeddhisme in Nederland.
Het boeddhisme is een van de vijf wereldreligies, maar hoe kijken westerse boeddhisten hier tegen aan? Gekleurd door onze westerse cultuur geven wij een nieuwe invulling aan het boeddhisme. Er zijn talloze vormen van boeddhisme, de bekendste stromingen zijn: theravada, mahayana en vajrayana. En nu ontstaat er hier in het Westen een verzameling van traditionele boeddhistische stromingen die het beste onder de term Navayana gerangschikt kunnen worden. Hoe verhoudt deze zienswijze zich tegenover het oosterse boeddhisme?
Ook is thee-meester P. Tjon Si Fat aanwezig om met een theeceremonie (een oosters theeritueel) het nieuwe theehuisje in te wijden. Aanvang 15.00 uur. P. Tjon Si Fat is een Chinese theemeester en geeft een demonstratie waaraan zes personen kunnen deelnemen en waarbij een beperkt aantal toeschouwers aanwezig kan zijn. De Chinese theecultuur is rond de 2000 jaar oud en daarmee de oudste theecultuur in de wereld. In China is er een eigen theeceremonie die vertaalt ‘theekunst’ wordt genoemd.
Thee en boeddhisme
Er leefde een boeddhistische monnik genaamd Bodhidharma. Hij begon de zentak van het boeddhisme. Deze monnik had zich voorgenomen te mediteren zonder te slapen. Om zichzelf wakker te houden plukte hij aan zijn wimpers, zodat de pijn hem wakker hield. Maar toch, na verloop van tijd viel hij in slaap. Hij was zo boos op zichzelf dat hij zijn oogleden afsneed en wegsmeet. Maanden later groeide een theeboompje op die plaats. Sindsdien wordt thee gebruikt voor meditatie, omdat het helpt om aandachtig te zijn en je wakker te houden.
Voor het hele programma zie: http://www.zencentrum.nl/actviteiten/open-dag-2-september-2018/