De Europese Shambhalaraad heeft wegens financieel wanbeheer het kantoor van Shambhala Europa in Berlijn moeten sluiten, alle reiskosten bevroren en een herziening van alle inkomsten en uitgaven aangekondigd, inclusief personeelskosten. In juni van dit jaar werd duidelijk dat de maandelijkse uitgaven van Shambhala Europe veel hoger waren dan de maandelijkse inkomsten. Zodra de omvang van het probleem volledig duidelijk was, werden onmiddellijk stappen ondernomen om het probleem te verhelpen, zo stelt de raad in een bericht.

Om een eventueel faillissement te voorkomen wordt onderhandeld over een overbruggingskrediet aan Shambhala Europa GmbH, met de hoofdvestiging in Keulen, zodat de inkomsten en uitgaven voorlopig in evenwicht zijn. Het bestuur verwacht dat binnenkort de financiële situatie weer genormaliseerd zal zijn en dat er een plan op tafel zal liggen om de lening in één tot twee jaar terug te betalen. Wie de geldschieter is is niet bekendgemaakt.

Het bestuur zegt met een diep gevoel van verdriet en hartzeer de situatie kenbaar te maken. Ook vanwege de beschuldigingen van seksueel wangedrag door de leider van de organisatie, Sakyong Mipham rinpoche. En verontschuldigt zich voor de ontstane financiële situatie in Europa. De raad zegt dat er sneller had moeten worden ingegrepen.

De Europese Shambhalaraad bestaat sinds mei 2017 en is officieel in het leven geroepen op de Kalapa Garchen, een jaarlijkse bijeenkomst van Shambhala-leiders in Karme Chöling, een Shambhala meditatiecentrum- en gemeenschap in Barnet, Vermont, USA. Het doel van de raad is de samenwerking tussen de Europese Shambhalacentra te bevorderen. In november 2017 is de financiële toestand van de Europese raad onderzocht. Er is toen een financiële subcommissie opgericht om de financiën te onderzoeken en nauwkeurige verslagen voor te leggen aan de Europese raad. In mei 2018 is de European Treasury Council opgericht, de rekenkamer van de organisatie. In juni dit jaar werd duidelijk dat de uitgaven de inkomsten overschrijden. Er zijn geen cijfers bekend gemaakt van de overschrijdingen.

 

Categorieën: Nieuws, Mahayana, Misbruik, Boeddhisme
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk