Boeddhisten in Nederland gaan op zaterdag 19 mei in het openbaar in Amsterdam de geboorte van de Boeddha vieren. Elk jaar gebeurt dat wereldwijd. Volgens historische geschriften werd in het jaar 624 voor Christus, prins Siddartha, later de Shakyamuni Boeddha geboren. Volgens de legende kwamen zelfs de hemelse wezens deze gebeurtenis getuigen. De draken sproeiden heilig water om de baby prins te laten baden. Hierdoor is het baden van de baby boeddha als ritueel ontstaan.

Dit ritueel staat centraal op deze door de Amsterdamse He Hua tempel georganiseerde feestdag. Door het wassen van de baby Boeddha, hopen wij onze hebzucht, haat en onwetendheid te elimineren. Boeddhisten laten zich inspireren door boeddha’s mededogen en wijsheid en samen te werken aan wereldvrede.

De optocht door Chinatown in Amsterdam begint zaterdagochtend om 11 uur en de plechtigheid vervolgt op de Nieuwmarkt. Tijdens de openingsceremonie worden allerlei symbolische objecten geofferd aan de Boeddha. Ook zullen monniken de opening begeleiden met boeddhistisch gezang. De ceremonie eindigt met een zegeningsceremonie voor de kinderen van 0 – 12 jaar.

Tijdens deze dag zijn er verschillende optredens van leeuwen- en drakendansen, martial arts, dans en gezang. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van vegetarische hapjes. Tijdens de dag staat de Boeddha centraal, dit biedt de mogelijkheid om kennis te maken met het boeddhisme.

Organisator: Fo Guang Shan He Hua Tempel en BLIA Nederland (Buddha’s Light International Association)
Datum van evenement: 19 mei 2018
Tijd: 11:00 – 17:30
Locatie: Zeedijk-Nieuwmarkt in Amsterdam

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Chinees boeddhisme, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

6 reacties op Boeddhadag in Amsterdam – De viering van de geboorte van de Boeddha

 1. Léon schreef:

  Bij mijn weten is de verjaardag van de Boeddha op 08 april.

  Dat staat nochtans in mijn agenda.

 2. Ujukarin schreef:

  Dat kan niet want het is altijd op een volle maan en 8 april was dat volgens geen enkele traditie. Ze zijn 29-30 april en dan iets einde mei, dus onze Chinese vrienden hebben om vermoedelijk praktische redenen wel wat gesmokkeld met de datum ;-)
  Speciaal aan dit jaar is dat de officieele regel ofwel ‘De volle maan in Mei’ ofwel ‘De 4e volle maan van het jaar’ luidt, en begin januari ook volle maan was; daardoor heeft 95% van Sri Lanka vorig weekend al Vesak gevierd maar een minderheid opteert toch voor eind mei, en de meeste andere Boeddhistische landen kiezen ook voor eind mei…

  With folded palms,

 3. Léon schreef:

  De verjaardag van de Boeddha wordt in Japan altijd gevierd op 08 april. Dat was/is de reden voor mijn “verwarring”.

  Ik had er verder ook nooit bij stil gestaan, behalve dat ik mij afvroeg hoe men zo zeker kon zijn van deze datum.

 4. ROLAND DE SMET schreef:

  In Thailand hebben we Visak gevierd op 19 april.

 5. Miepke schreef:

  Boeddha-dag is op de laatste dag dat het volle maan is in Mei, 29 Mei dit jaar. De viering is zaterdag 19 Mei omdat dat op een zaterdag valt. Als je doelt op welke dag je een kaars op mag steken en een wens mag doen is dat dus 29 Mei.

  • Miepke schreef:

   Ik doel hier op de Boeddha-dag in Nederland. Wellicht dat ze in andere werelddelen er andere gewoontes op nahouden.

Menu