Een meerderheid van de Europese landbouwministers steunt een voorstel van de Europese Commissie voor een verbod in de open teelt op drie bijendodende neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen – Bayer’s imidacloprid en clothianidine, and Syngenta’s thiamethoxam -.

Vertegenwoordigers van 16 EU-landen hebben vandaag tijdens een bijeenkomst in Brussel toegezegd dat ze het EU-verbod zullen steunen. In december 2017, toen landen voor het eerst een standpunt innamen waren dit nog slechts 11 landen. Ook minister Schouten van Landbouw schaarde zich afgelopen week achter het verbod.

Hilde Anna de Vries, campagneleider landbouw bij Greenpeace: “Mede dankzij de doortastendheid van minister Schouten en de massale steun van burgers is vandaag een grote overwinning voor onze bijen en andere bestuivers behaald. Om te voorkomen dat het ene kwaad door het andere wordt vervangen, is het nodig dat het gebruik van alle neonicotinoïden wordt verboden – zoals nu ook door Frankrijk wordt overwogen – dezelfde strenge normen op alle pesticiden worden toegepast en het gebruik van bestrijdingsmiddelen aan banden wordt gelegd. Zo kan de overgang naar ecologische landbouw werkelijkheid worden.”

Als de overheid niet zorgt voor stimulering van gifvrije ecologische landbouw, zullen veel boeren volgens Greenpeace simpelweg de verboden chemicaliën vervangen door andere, in de EU toegestane, middelen waaronder vier andere neonicotinoïden, – acetamiprid, thiacloprid, sulfoxaflor and flupyradifurone – die ook schadelijk kunnen zijn, waarschuwt Greenpeace Nederland.

Bron Greenpeace.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dierenwelzijn, Politiek, Gezondheid, Misbruik, Milieu
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk