De Amerikaanse moederorganisatie Against the stream ATS (Tegen de stroom in) heeft de lerarenbevoegdheid van haar Nederlandse leraar Frank Uyttebroeck ingetrokken. In januari 2017 ontving de organisatie talrijke klachten van vrouwelijke studenten over het gedrag van Uyttebroeck. Na onderzoek kwam een patroon van seksueel wangedrag boven tafel. Zo heeft ATS gisteren bekend gemaakt.
Sommige van deze gevallen vonden plaats in de New Life Foundation in Thailand, waar Uyttebroeck als meditatieleraar en vertegenwoordiger van ATS werkte. Maar ook in Nederland klaagden vrouwen over zijn gedrag en seksuele toenaderingspogingen. Uyttebroeck was jarenlang de leraar binnen de Rotterdamse sangha van Tegen de stroom in. Vorig jaar werd het stil rond hem, de site van Tegen de stroom Rotterdam verdween van het net.
ATS biedt slachtoffers van deze ex-leraar via haar site ondersteuning aan. Ook Uyttebroeck kreeg volgens ATS begeleiding aangeboden, om een proces van genezing en verzoening te volgen. De ex-leraar koos daar niet voor. Het bestuur van ATS heeft daarop Uyttebroeck gevraagd een brief te schrijven aan zijn sangha en uit te leggen wat er gebeurd is. Dat deed hij maar veel mensen vonden de inhoud vaag en onbegrijpelijk en bleven met veel vragen zitten, zegt de organisatie.
ATS benadrukt dat de rol van een leraar binnen de Thaise woudtraditie belangrijk is. De boeddhistische leer wordt doorgegeven van leraar op student. De organisatie zelf kreeg de mogelijkheid van overdracht aangereikt door de boeddhistische leraar Jack Kornfield. Leraren worden geacht zich te houden aan de ethische regels zoals die binnen ATS zijn vastgelegd. De organisatie noemt het voor alle betrokkenen een moeizaam proces.
In Arnhem/Nijmegen is een nieuwe sangha van Tegen de stroom in actief. Die losstaat van Frank Uyttebroeck. De redactie van het BD heeft Uyttebroeck om een reactie gevraagd op de ingebrachte beschuldigingen. Die tegenwoordig actief is als levenseindebegeleider.
In het verleden was Uyttebroeck net als Rob Hogendoorn onderzoeker naar misstanden met leraren binnen de boeddhistische gemeenschap. Uyttebroeck was voor de NOS een bron voor een reportage over dc theravadaleraar Mettavihari die zijn seksueel misbruik onder andere pleegde in het tempel in Waalwijk. Uyttebroeck wierp zich toen op als vertrouwenspersoon/begeleider van slachtoffers in de tempel. In de reportage van de NOS beschuldigde hij minstens vijf boeddhistische leraren van seksueel wangedrag, zonder hun namen te noemen.