De in de Himalaya befaamde legende van de Verschrikkelijke Sneeuwman (yeti) is mogelijk gebaseerd op beren die nog steeds in die regio leven. Wetenschappers onderzochten in musea en particuliere collecties negen restanten, botten, huid, tanden en uitwerpselen die toegeschreven worden aan de legendarische aapachtige mens, de yeti, en kwamen tot de conclusie dat die afkomstig zijn van Aziatische zwarte beren, bruine beren uit de Himalaya en Tibet en eentje afkomstig van een hond.
Het onderzoek bewijst volgens de wetenschappers, onder andere van de Buffalo University van New York, dat de legende geworteld is in de biologie en dieren die vandaag de dag nog daar leven en geen directe verzinsels zijn van mensen. De yeti is een schepsel van folklore in de Himalaya-regio die ook in het Westen populair is geworden.
Onderzocht werden onder meer de resten van een ‘yeti’ in het Messner Mountain Museum in Italië. De yeti, migyur, yeren of verschrikkelijke sneeuwman, een vermeende reusachtige primaat in de Himalaya, is uiterlijk verwant aan de hypothetische Bigfoot uit Amerika, wordt door de wetenschap nog steeds als een mythe beschouwd. Dit is echter niet het geval onder de lokale bevolking, die ervan overtuigd is dat hij bestaat. De yeti is een typisch onderzoeksobject voor de cryptozoölogie. Volgens de expeditie waar de documentaire Yeti: hunt for the wildman uit voort is gekomen, zijn er sterke aanwijzingen dat er iets rondloopt dat de wetenschap nog niet beschreven heeft.
Zowel van de yeti als het Monster van Loch Ness zou meer dan één individu moeten bestaan om als soort te overleven. Deze fenomenen lijken dan ook eerder aan de menselijke fantasie ontsproten dan dat ze zouden stroken met de wetenschappelijke kennis over evolutie. Hoewel er door de wetenschap geregeld nieuwe diersoorten worden ontdekt, werden van de yeti tot heden slechts enkel nepyeti’s ontdekt. De Britse geneticus Bryan Sykes heeft diverse haren uit Bhutan, India en Nepal en Tibet onderzocht die geclaimd werden van de yeti voort te komen, om tot de verrassende conclusie te komen dat meerdere toebehoorden aan een uitgestorven soort ijsbeer. Een ijsbeer zou echter niet kunnen overleven in de Himalaya vanwege de afwezigheid van vis. Als hypothese stelde wetenschapper Sykes dat het waarschijnlijk een hybride beer is.