Naar schatting is 3% van de mensen in onze samenleving overgevoelig voor elektromagnetische velden (EM-velden). Dat zijn in Nederland zo’n 500.000 mensen. Mensen die mediteren zeggen ook last te hebben van die velden. ‘Ik denk echt dat het speelt, nu ze meer masten (4g) om het huis hebben gezet waar ik woon. Ik merk dat echt en heb ook een aantal van de genoemde symptomen, niet zo prettig als je wilt mediteren en je zit gewoon in die straling, bah! Mobieltjes en wifi uit tijdens het mediteren zou standaard moeten worden’, zegt een Amsterdamse mediteerder.

Alle voorwerpen waar elektrische spanning op staat of waar stroom door loopt, stralen deze velden uit. Denk aan mobieltjes, zendmasten, computers, maar ook wasmachines en tl-lampen. Onder andere de stichting EHS maakt zich sterk voor mensen die gezondheidsklachten ervaren door elektromagnetische velden. Dat doet ze door het verzamelen van klachten en ervaringen, het doen van metingen aan verschillende bronnen die schadelijke velden uitzenden, het ontwikkelen en testen van oplossingen, het uitwisselen van kennis met andere organisaties.

De opgebouwde kennis en ervaring wordt omgezet in voorlichtingsmateriaal, informatieverstrekking via de website, lezingen en bijdragen in de opzet van wetenschappelijk onderzoek naar elektrohypersensitiviteit. Richting de overheid maakt de stichting zich sterk om de problemen van elektrogevoeligen onder de aandacht te brengen zodat adequate hulp en ondersteuning op gang gaan komen. De stichting vindt het belangrijk dat mensen zich melden met gezondheidsklachten. Zij wil zo veel mogelijk mensen registreren die klachten hebben door elektromagnetische velden (EMV). Waardoor de stichting sterker staat om de overheid te overtuigen van de ernst van de problemen die elektrohypersensitieven ondervinden, en de hulp die voor hen nodig is.

De stichting geeft informatie over elektrohypersensitiviteit door middel van eenvoudige aanwijzingen waarmee u zelf kunt kijken of u elektrohypersensitief bent. En heeft een telefoonteam van ervaringsdeskundigen met praktische adviezen en een luisterend oor. Biedt verwijzing naar deskundige meetspecialisten die u kunt inschakelen om uw woon- en werkomstandigheden in kaart te brengen en te verbeteren en beschikt over een lijst met adressen waar u (tijdelijk) rust kunt vinden en kunt herstellen van uw klachten.

Elektrohypersensitiviteit (EHS) of stralingsgevoeligheid is het verschijnsel dat mensen last hebben van sommige elektromagnetische velden van apparaten waarbij zij gezondheidsproblemen vertonen die kenmerkend zijn voor elektro-overgevoeligheid. In het algemeen geldt stralingsbelasting weg, klachten weg (al kan dit enige tijd duren).

Mensen ontwikkelen gezondheidsklachten door elektrische (E) en elektromagnetische (EM) velden (populair gezegd straling) rond apparatuur, installaties en gebruiksvoorwerpen. Dit kan zowel binnenshuis zijn als buiten.

Alledaagse voorwerpen zoals telefoons (DECT en mobiel), (digitale) televisie, PC, ADSL modem, spelcomputers, lampen (en dimmers), radiowekkers, elektrische dekens, keukenapparatuur e.d. veroorzaken schadelijke velden ofwel elektrosmog. Buitenshuis vind je deze smog in auto, trein, bus, trolley en vliegtuig. De sterkte van EM velden waarbij problemen ontstaan, liggen ver beneden de normen die internationaal als veilig worden aangemerkt.

Het probleem van elektro-overgevoeligheid is betrekkelijk nieuw en houdt waarschijnlijk verband met de invoering van draadloze verbindingen en nieuwe generaties van elektronische apparatuur. Deze apparaten stralen elektromagnetische velden uit die mensen ziek kunnen maken.

Elke ‘elektrogevoelige’ (of EHS-er) heeft zijn of haar eigen geschiedenis. De apparatuur die iemand stoort en de aard van de (chronische) gezondheidsklachten zijn persoonsgebonden. EHS komt vaak voor in combinatie met een overgevoeligheid voor andere milieufactoren zoals specifieke geuren en stoffen, (UV)licht, ultralaag geluid, etc. EHS wordt veelal beschouwd als stressverschijnsel. De elektromagnetische velden roepen een stressrespons op in het lichaam.

Wat zijn de meest verstorende apparaten en installaties binnenshuis?

DECT telefoons, GSM handset, Wifi, alle moderne elektronica met schakelende voeding zoals TV, video, DVD, PC, monitor. Alle apparaten die velden uitzenden van digitale pulsen, zoals PC muis, monitor, randapparatuur en verbindende snoeren of draadloze communicatie, datalijnen, ADSL modem, TV satellietschotel modulator, regelbare CV thermostaat, rook- en bewegingsmelders, intercom systemen.

Alles waar transformatoren in of bij zitten: transistor radio, recorder, wekkerradio, telefoonversterker, laadapparaten klein (GSM) of groot (tractiebatterijen). Zeer schadelijk : hoge-capaciteit halogeen-transformatoren in plafonds etc. Dimmers voor gloeilamp- of halogeenverlichting, TL buizen. Elektromotoren in huis- tuin- en keukenapparatuur, ventilatoren, regelmotoren voor bed- of stoelstand, traplift

Diversen: elektronische vliegenmeppers, digitale zakcomputers, foto, film- en videosystemen, laptops. Meer informatie https://www.stichtingehs.nl/wie-zijn-wij

 

 

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

56 reacties op Elektromagnetische velden en meditatie

 1. G.J. Smeets schreef:

  Dit redactionele stuk geeft als referentie de site van Stichting EHS. Dat is een club zelfbenoemde Electro Hyper Sensitieven die geen flauw benul hebben van electro magnetisme. Ze noemen zich ‘onafhankelijk kenniscentrum’ maar namen en eventuele expertise geven ze niet op. Ze noemen niet eens de zon als primaire bron van electro magnetische straling en hun e i g e n l i c h a a m als secundaire bron. De symptomen die op de site worden aangeboden zijn een regelrecht lachertje, alle dagelijkse ongemakken en kwaaltjes passeren de revue. Van droge mond tot griepje, van vet haar tot hongergevoel, van prikkelbaarheid tot loopneus. Maar ook niet-alledaagse symptomen zoals persoonlijkheidsverandering, sociale isolatie en dna-schade.

  Wereldwijd zijn er duizenden onderzoeken uitgevoerd. Het overgrote deel van deze onderzoeken toont geen causaal verband aan tussen de straling en mogelijke negatieve effecten. Enkele onderzoeken doen dat wel maar analyse daarvan wijst uit dat ze niet voldoen qua proefopzet of statistiek. Het internationaal breed gedeelde standpunt onder vakinhoudelijk deskundigen is dat er geen enkel bewijs is dat e-apparatuur schade aan de gezondheid veroorzaakt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert dit standpunt ook.

  Wat dit alles met meditatie van doen heeft, zoals de titel van het redactionele stuk suggereert, is een raadsel. Stichting EHS is een broodje-aap bakkerij.

  • SWS schreef:

   Ter correctie G.J. Smeets:

   Straling van mobiele telefoons is ‘mogelijk kankerverwekkend voor mensen’. Dat standpunt heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2011 formeel ingenomen.

   Bron: “WHO: Mobieltje veroorzaakt mogelijk kanker”
   https://www.volkskrant.nl/wetenschap/who-mobieltje-veroorzaakt-mogelijk-kanker~a2439894/

   Onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken hebben allang de schadelijke gezondheidseffecten van elektromagnetische straling aangetoond. Het is daarbij onjuist dat de resultaten uit onderzoeken “elkaar tegenspreken”, zoals wordt beweerd. Zou je onderzoek vertrouwen dat aantoont dat roken geen gezondheidsschade veroorzaakt, als de opdrachtgever en financierder van dit onderzoek de tabaksindustrie zelf is? Feit: onderzoek dat gesponsord is door de overheid en telecombedrijven toont vaker aan dat er geen schadelijke effecten zijn. Deze conclusie werd aangetoond in het programma Zembla van de VARA.

   http://www.wanttoknow.nl/nieuws/schadelijke-straling-doofpot-op-europees-niveau/

   Onderzoek dat gesponsord is door de telecom-industrie blijkt veel vaker aan te tonen dat mobiele telefonie geen schadelijke effecten zou hebben. Hoeveel vertrouwen hebt u in de objectiviteit van onderzoek, als het wordt gefinancierd door de ondernemingen die commerciële belangen hebben bij de uitkomst?

   Los hiervan is de overheid juridisch gezien verplicht het voorzorgsprincipe in acht te nemen. Dit houdt in dat er een recht is om bij twijfel, dus niet pas bij bewijs, een voorzorgsbeginsel in te stellen t.a.v. een stof die mogelijk schadelijk is.

   Het voorzorgsprincipe is een moreel en politiek principe dat stelt dat als een ingreep of een beleidsmaatregel ernstige of onomkeerbare schade kan veroorzaken aan de samenleving of het milieu, de bewijslast ligt bij de voorstanders van de ingreep of de maatregel als er geen wetenschappelijke consensus bestaat over de toekomstige schade. Het voorzorgsprincipe is vooral van toepassing in de gezondheidszorg en het milieu; het gaat daar in beide gevallen over complexe systemen waar ingrepen resulteren in onvoorspelbare effecten.

   Het is wetenschappelijk aanvaard dat wanneer het om volksgezondheid gaat, het voldoende is om aan te tonen dat er een redelijke kans is op [bijv. gezondheidsschade]. Het is dan niet vereist om de bewijsvoering tot in den treure en tot en met de kleinste details uit te werken. Vrij vertaald luidt deze definitie: als er kans is op serieuze of onomkeerbare schade, dan mag het gebrek aan volledige wetenschappelijke zekerheid niet gebruikt worden als reden om maatregelen uit te stellen.

   • G.J. Smeets schreef:

    Beste SWS, Jij verspreidt mis-informatie.
    – Het Vk artikel heeft het over zeer hoge blootstelling aan mobieltjes straling waarvan het niet uitgesloten is dat het schadelijk is. Dat is logisch, wetenschap sluit niets uit, daarvoor is het wetenschap, en heeft het over waarschijnlijkheid en onzekerheidsmarges.
    – Zembla is geen wetenschappelijk instituut, het is journalistiek.
    – Wim Verbrugge is een charlatan die in Spanje een heel groot privé-huis heeft waar je bij de dokter een appartement kunt huren.
    – Van de organisatie van wetenschappelijk onderzoek heb je kennelijk geen kaas gegeten. Onderzoeken, ALLE onderzoeken, worden door de staat of de industrie gefinancierd omdat niemand anders het geld voor onderzoek kan ophoesten. En onderzoeksteams wereldwijd volgen elkaar argwanend en corrigeren elkaar.

    Terwijl jij al die onzin zit te tikken sta je bloot aan behoorlijk wat straling. Ik begin warempel te geloven dat straling schadelijk is voor het gezonde verstand. Geintje.

  • Freek schreef:

   Mooi stuk, hoop dat het wat duidelijkheid schept voor de mensen die hier zelf geen last van hebben. Ik voel iedere dag steken bij de slapen, druk op de hersenen, hoge pieptonen, vooral ‘s avonds en ‘s nachts wanneer er Smartphones van de buren vlak bij mijn kamer liggen met de antenne richting de slaapkamer. Ik kan vrijwel gelijk aangeven wanneer er een Smartphone wordt aangezet of gebruikt middels deze steken en heb deze tijden doorgegeven aan de buren die daarop aangeven dat deze tijden overeenkwamen. Ik gebruik niks draadloos in huis omdat dat gewoon toxisch is voor mij. Het is eigenlijk ondraaglijk maar je probeert er toch wat van te maken met dat beetje energie wat je hebt. De titel van Chantal haar boek zegt het al “De Draadloze Kooi” je dagelijks als een gevangene moeten voelen door deze velden put mij dan ook ongelofelijk uit, zowel fysiek als mentaal en daarbij nog vaak tegen ongeloof aanlopen alsof je het allemaal zou verzinnen. En voor wat? Jammer dat wij mensen zoals G.J. Smeets niet aan onze kant hebben staan, maar daar zou hij niet voor worden betaald. Oh ja, bekijk dat Duitse filmpje eens dat ergens op deze pagina is ge-linked; kijk vanaf 22 minuten, en durf dan nog eens te beweren dat EMV geen effect heeft op de mens.

   • G.J. Smeets schreef:

    Dat filmpje op de Duitse t.v. waar je naar verwijst is van een RTL sensatie zender. Niet serieus te nemen. Ook niet serieus te nemen is je verhaal over je contact met de buren. Misschien is het een vriendje, maar je zwamt echt waar je zegt dat je voelt als de buurman de phone aanzet. Je zegt niks over of je voelt dat hij de phone uitzet. Overigens is aan en uitzetten van een phone zeer laag electro magnetisch geladen, het geweld begint pas als er heen-en-weer contact met de provider is.

    • Freek schreef:

     Tegenwoordig wordt er erg snel contact met de masten gemaakt, dus zodra hij het aanzet, wat ik niet zie, maar voel, en nee geen vriendje(ben over de 30). De buurman ,die recentelijk een nieuwe Smartphone heeft gekocht nadat zijn abonnement was afgelopen, heeft er een genomen die de nieuwere, toch meer gevaarlijke 4g+ ondersteund. En dat merk ik al sinds begin september wanneer ik ook deze hele hoge piep ben gaan horen, denk krekels maar dan nog hoger en constant, totdat hij naar zijn werk gaat. Maar zoals velen al hebben gemerkt valt er geen discussie met jou te voeren aangezien jij denkt alles te weten, zelfs over wat iemand zelf ervaart of hoe degene moet leven. Dat heet arrogantie. En ik neem aan dat jij een soort blogger bent aangezien je enorm aan het bagatelliseren bent, en argumenten gebruikt die je gewoon even opzoekt wat bij jou het beste in je straatje past. Kortom een hoop denigrerend getyp zonder echte inhoud buiten het opblazen van kleine dingetjes zoals dat de zon ook een bron van electro-magnetische straling is, wat iedereen wel weet. Of de klachten over doen komen als kleinzerigheid. Als de buurman de phone uitzet dan verdwijnt er een laag spanning in het hoofd, maar er is nog teveel aanwezig van andere bronnen om daar 100% over te kunnen zeggen dat het zo is. Als het aan wordt gezet dan is het een ander verhaal want dan voel ik de steken. En geloof mij, dat is aardig “intrusive”, zeker als je even rustig aan je maaltijd zit op de bank.

  • De andere Kant schreef:

   G.J. Smeets zorgt met zijn onzin reacties dat een serieus artikel humor krijgt.

   Als een medicijn één onderzoek krijgt dat het wellicht schadelijk is dan mag het niet zonder te vragen aan iedereen toegediend worden. De fluoridering van drinkwater in sommige delen van Nederland is om die reden ook gestaakt. De argumenten van G.J. Smeets maken duidelijk dat de bestraling van iedereen zonder dat je als individu toestemming daarvoor gaf ook snel gestaakt moet worden.

 2. marein schreef:

  volledig eens met g.j.. zorgwekkend dat dit als nieuwsbericht is vormgegeven.

  • SWS schreef:

   Zorgwekkend is het inderdaad.

   Lees daarom vooral dit document, van de ARTS Wim Verbrugge: “Stralend…..gezond of ziek?”

   http://www.ortho-medicine.com/uploads/1/4/9/9/14995388/ziekten_bestaan_niet_deel_3..pdf

   • G.J. Smeets schreef:

    Wim Verbrugge is een charlatan die door geen enkele medische specialist serieus wordt genomen.Op zijn website staat dat je bij hem in Spanje een appartement kunt huren of lange afstand-consultenkunt krijgen. Waar hebben we het over, beste SWS. We hebben het over een oplichter. En jij maakt daar hier reclame voor. TRap ik niet in.

    • Chantal Halmans schreef:

     GJ, als er iemand hier een oplichter is dan is het wel de telecomindustrie zélf. Ik bedoel: Follow the money. Wie heeft er van alles en iedereen het meeste baat bij dat wij geloven in het sprookje dat draadloos veilig is? Juist de telecomindustrie. Na de olieindustrie de meest winstgevende industrie ter wereld. Het kost ze klauwen met geld als wij het niet meer accepteren.

 3. Johannes schreef:

  Ik ben verkouden. Voor de zekerheid maar gauw mijn mobiele telefoon uitgezet. Misschien dat ik vannacht maar in een loden kist ga slapen;)
  Vervelend als je daar echt van hebt, ook al zit het misschien tussen je oren.

 4. SWS schreef:

  Belangrijk onderwerp! Draadloos is namelijk allesbehalve risicoloos! Het is het asbest van de 21ste eeuw. Het is het “nieuwe roken”.

  Vandaar dat in mei 2015 200 wetenschappers uit 35 verschillende landen er bij de VN op hebben aangedrongen om de blootstellingslimieten drastisch te verlagen. Zie Youtube “International Scientist Appeal on Electromagnetic Fields Martin Blank PhD May 11 2015” https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=2Ijs5lrebac

  In augustus van dit jaar hebben wetenschappers een brandbrief naar de EU gestuurd inzake de invoering van 5G.
  De wetenschappers maken zich grote zorgen omdat het 5G-netwerk uitgerold wordt zonder dat de effecten daarvan op mens, dier en natuur onderzocht zijn en zonder dat reële veiligheidslimieten zijn vastgesteld.
  Zie “Scientists warn of potential serious health effects of 5G” https://europaem.eu/attachments/article/120/2017-08_EU_5G_Appeal_10_August_2017.pdf

  • G.J. Smeets schreef:

   Die laatste link zegt duidelijk dat de wetenschappers op PERSOONLIJKE TITEL spreken en niet namens de universiteit of onderzoeksinstituut waar ze werken. Persoonlijke mening van de heren dus en geen wetenschappelijke. Volgende keer moet je dat wel erbij zetten, graag.

   • Chantal Halmans schreef:

    GJ. Jij hebt ook overal een antwoord op. Hierboven wordt gelinkt naar een Duitse reportage met een onderzoek van ja, daadwerkelijk, een universiteit en dat klets je ook meteen naar het rijk der fabelen. Jij praat nog recht wat krom is. ;) Misschien toch nog even kijken? Vanaf 21min40, en het duurt maar tien minuutjes.
    https://www.tvnow.de/rtl/explosiv/sendung-vom-28-10-2017/player?utm_source=RTL&utm_medium=teaser&utm_campaign=Teaser_Format_Home&utm_term=explosiv

   • Vera Verhagen schreef:

    Vraag me af of je werkelijk weet hoe wetenschap werkt en of je zelf in staat bent de validiteit van onderzoek te beoordelen en de analyses te volgen. In ieder geval is de lobby van de industrie die ook 3e geldstroom studies (de meesten tegenwoordig) van Universiteiten financiert zo slim geweest om de autoriteit van de individuele wetenschapper, te ondergraven door expertgroepen die door hun multidisciplinaire (lees plek voor allerlei experts ook uit het bedrijfsleven) samenstelling zogezegd het alleenrecht hebben onderzoek te beoordelen. Maar onderzoek dient beoordeeld te worden door het wetenschappelijk forum dat bestaat uit collega wetenschappers juist van een andere universiteit en nationaliteit (Methodenleer De Groot). In de praktijk is dat de redactie van een wetenschappelijk tijdschrift waar de onderzoeker zijn rapportage indient. Die keren het methodologisch volledig binnenstebuiten en alleen als het de toets der kritiek kan doorstaan wordt het artikel geplaatst en dat noemen we peer reviewed. Als wetenschapper heb ik geleerd daar meer waarde aan te hechten dan aan een rapport of review van een instituut als de Gezondheidsraad dat nooit aan peer review wordt onderworpen. Zo krijg je de gekke situatie dat peer reviewed onderzoeken (die er m.b.t. biologische effecten van RF straling duizenden zijn) instituut reviewed worden dus inherent vanuit een bepaalde signatuur en niet objectief, die je in niet een wetenschappelijk tijdschrift kunt vinden. Wat mij betreft staat daarom een onafhankelijke wetenschapper die op persoonlijke titel zijn onderzoeksresultaten laat zien, mits peer reviewed, op een hoger plan dan een onpersoonlijk instituut of Universiteit die niet eens zijn oorspronkelijke data wenst vrij te geven. Overigens betekent wetenschappelijk niets anders dan volgens de wetenschappelijke methode en heeft op zichzelf niets met uitgevoerd binnen het instituut Universiteit van doen. En daaraan beantwoordt dit onderzoek volledig, dat overigens gewoon controleerbare feiten laat zien en geen mening. Voor peer review moet het waarschijnlijk idd nog worden voorgelegd. Daarnaast heb ik tientallen onderzoeken zelf geanalyseerd (heb ervaring als onderzoeker aan de UvA) en ben tot de conclusie gekomen dat de methodologisch beste onderzoeken onmiskenbaar laten zien dat straling van mobiele technologie effect heeft op.
    biologische organismen

    • G.J. Smeets schreef:

     Beste Vera Verheggen,

     “…en ben tot de conclusie gekomen dat de methodologisch beste onderzoeken onmiskenbaar laten zien dat straling van mobiele technologie effect heeft op biologische organismen.”

     Die conclusie heb ik 4 decennia geleden al getrokken. Het punt is dat vooralsnog er te weinig bekend is (wel veel speculatie en hypotheses) over impact van electromagnetische straling op biologische units. Te weinig voor consensus zoals die wel bestaat bij wetenschappelijk onderzoek naar risico’s van tabak of fossiel-gerelateerde CO2 in de atmosfeer.
     Wat betreft de Gordiaanse knoop van peer-review: zie het stuk van Timothy Gowers in The Times Literary Supplement van afgelopen 24 October, getiteld ‘The end of an error?’

 5. s schreef:

  https://ehtrust.org/science/bees-butterflies-wildlife-research-electromagnetic-fields-environment/

  ach ja … als de kleine beestjes er last van hebben … waar laat t de grote beestjes dan?
  er is ECHT iets niet in orde met die straling en dat ontkennen is gewoon ondergang… het doet me verdriet dat een reactie bestaat uit ontkenning.. is dat nu realisties? juist in nederland is het heel erg.. er zijn heel wat landen waar regeringen beter zorgen voor hun bevolking wat dit betreft en ze niet als proefkonijnen gebruiken met enorme gevolgen…we zitten hier namelijk al op de rand met t optrekken naar 5G… !

 6. Judith Jobse schreef:

  Hoe zit het met de meditatieve grondhouding ‘merk alles op en vind er niks van’? ? Ik heb ook last van straling.En zit bij het EHS-clubje. En ik mediteer al 28 jaar dagelijks. En neem van mij aan: zet de wifirouter, mobiel en DECT eens uit als je gaat mediteren.Straling beinvloedt ook je hersengolven en pranalevel. Zonder straling is het makkelijker om voorbij de wervelingen van de geest te komen en te rusten in zijn. Namaste

  • G.J. Smeets schreef:

   Ooit in die 28 jaar stilgestaan bij het feit dat je gewoon een beetje beter je best kunt doen om bij je ‘wervelingen van de geest’ (jouw woorden) te blijven? In Tibet zitten meditators al eeuwenlang op enorme massa’s mineralen die enorme hoeveelheden straling afgeven.

   • Cornivegge schreef:

    En daar zal je ook echt geen Zendmasten, Wifi-Routers, Smart Meters, Smartphones, Bluetooth of andere draadloze onzin vinden. En ik kan je met zekerheid zeggen dat wanneer dit er wel zou zijn, deze monniken gelijk in opstand komen aangezien het de welzijn aantast. Zowel geestelijk als lichamelijk. Man-made versus Nature. Goh.

 7. Bel schreef:

  Het is allang bekend dat straling slecht is voor de gezondheid van mens dier en de aarde. Voor degene die dit niet WILLEN weten, kruip maar terug onder die steen.

  • G.J. Smeets schreef:

   Ik wil het best weten maar dan wil ik ook fatsoenlijke info hebben. Die geef je niet.

   • Jan-Jaap schreef:

    Deze link is verwijderd, linken worden alleen geplaatst na toestemming van de webbeheerder en/of als ze deel uitmaken van een eigen reactie op de inhoud van het artikel. Dat was hier niet het geval.

 8. Ayna schreef:

  Het is een feit dat bijna 70% van de onafhankelijke studies gezondheidseffecten hebben aangetoond. En juist 72% van de door de Telecomindustrie gefinancierde onderzoeken vindt geen causaal verband. Verdacht?

  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft onderzoek gedaan naar het effect van elektromagnetische straling op planten en dieren en concludeert halfslachtig: “[…] het feit dat er in zoveel studies effecten werden aangetoond, is wel een aanwijzing dat de natuur in potentie kan worden beïnvloed door deze straling.” Als zelfs de overheid dit moet toegeven, is er toch wel meer aan de hand.

  Het is ondoenlijk om hier in kort bestek een overzicht te geven van alle onafhankelijke onderzoeken die reeds gezondheidsrisico’s hebben aangetoond, de vele bewijzen van de machtige Telecomlobby en de waarschuwingen van smartphonefabrikanten zelf.

  Weetje. De overheden volgen de beleidslijn van het ICNIRP, N.B. een door de telecomindustrie zelf opgezet instituut. De ICNIRP heeft voor zijn onderzoek gebruik gemaakt van fantoompoppen en zakken die gevuld waren met een waterige zoutsubstantie, waarbij zij slechts hebben gekeken naar het opwarmingseffect door straling. Er is slechts geconstateerd dat er enige opwarming plaatsvindt maar dat dit geen gevaar oplevert. Er is niet gekeken naar de invloed van straling op levende mensen. Er is niet gekeken naar de niet-thermische, biologische effecten. De in Nederland gehanteerde norm is echter wel op basis van dit gebrekkige en onvolledige onderzoek tot stand gekomen.

  In een onthullende reportage vertellen verschillende wetenschappers en stralingsexperts hoe ze door de mobiele telefonie-industrie al jarenlang worden gedwarsboomd en zelfs bedreigd, telkens als ze een onderzoek publiceren dat de schadelijke effecten van onze gsm’s en smartphones aantoont. Volgens sommigen gaat het om maffiapraktijken: van ontslag in de hand werken, over druk zetten op gezinnen, tot zelfs brandstichting bij wetenschappers thuis.” Zie:

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=pKUGJsjQeGY

  De Nederlandse overheid heeft voor miljarden euro’s de zendmastfrequenties geveild en heeft telecommaatschappijen moeten garanderen ze geen strobreed in de weg te leggen.

  FCC TOPMAN OVER UITROL 5G: BILJOENEN DOLLARS, NIET WACHTEN OP VEILIGHEIDSSTANDAARDEN EN GEEN STROBREED IN DE WEG LEGGEN, zie:

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=zLBUJn4AlJk

  Telecom oud-topmannen verklaren dat er problemen kwamen vanuit een bezorgde burgerbevolking, en dat zij met de overheid overeenkwamen dat hen geen strobreed in de weg gelegd mocht worden, anders zou het voor hen commercieel niet meer interessant zijn. Aldus werd het geregeld: illegale UMTS/GSM masten werden legaal gemaakt door deze vergunningsvrij te maken.

  Link naar het betreffende filmpje, vanaf 2.00 minuten waarin dit onomwonden wordt gezegd:
  https://www.youtube.com/watch?v=azY-5-CaDzE

  Zelfs smartphone-fabrikanten voelden zich gedwongen een waarschuwing uit te zenden….echter alleen naar hun eigen aandeelhouders. Alle telecombedrijven en fabrikanten van smartphones e.d. waarschuwen hun aandeelhouders voor de mogelijke financiële gevolgen van het erkennen van de negatieve gezondheidsrisico’s van draadloze communicatie:

  “The potential connection between radio frequency emissions and certain negative health effects, including some forms of cancer, has been the subject of substantial study by the scientific community in recent years. We cannot guarantee that claims relating to radio frequency emissions will not arise in the future or that the results of such studies will not be adverse to us.”

  Zie:

  https://ehtrust.org/key-issues/corporate-company-investor-warnings-annual-reports-10k-filings-cell-phone-radiation-risks/

  en

  https://ehtrust.org/wp-content/uploads/Telecom-10-K-Liability-and-Insurance-Companies-Slides-EHT-6-2016.pdf

  Zelfs Apple waarschuwt dat je een Iphone niet in je broekzak moet dragen. Zie:

  http://consumers4safephones.com/apple-warns-customers-to-never-use-or-carry-an-iphone-in-your-pocket/

  Andere landen nemen wel beperkende maatregelen

  In andere landen zoals België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Scandinavië worden er wel beperkende maatregelen genomen. Voorbeeld:

  http://www.stralingswijzer.nl/belgie-verbiedt-gsms-en-reclame-voor-gsm-gebruik-voor-jongeren

  In Nederland heerst de houding van niet willen weten, negeren en ontkennen. Vanuit de overheid is er een welbewust cover-up beleid. Ook dat is allang bewezen.

  En ondertussen is het merendeel van de bevolking totaal verslaafd geraakt aan zijn smartphone… Wat doet een verslaafde, juist: ontkennen.

  De toekomst zal het leren. De waarheid komt altijd boven, zo ging het met asbest, roken, röntgenstralen enz. enz. Ook hiervan werd decennia lang beweerd dat dit veilig was. Zolang de mens niet leert van de geschiedenis, is hij gedoemd deze keer op keer te herhalen.

 9. Chantal Halmans schreef:

  Deze reactie is deels verwijderd omdat zij niet rechtsreeks ingaat op de inhoud van het artikel.
  Onlangs verscheen mijn boek ‘De draadloze kooi’ met daarin de verhalen van mensen die elektrogevoelig zijn.

  • G.J. Smeets schreef:

   Dit is een regelrecht reclame-praatje. Geen info behalve het adres van de winkel waar je spul te koop is.

 10. Ayna schreef:

  Het aantal bewijzen van de schadelijkheid van straling is inmiddels zo overweldigend, dat het ontkennen ervan steeds moeilijker wordt. Er is echter geen enkel geldig argument waarom EMV op de lange termijn veilig wordt geacht. De gevolgen zullen zeker duidelijk worden. De put wordt gedempt als…

 11. G.J. Smeets schreef:

  O.k. ik geloof alle buitengewoon electro magnetisme gevoeligen dat het de spuigaten uitloopt met al die straling. Ikzelf heb er geen last meer van sinds ik me erbij heb neergelegd dat de straling mijn levenslijn is. Zonder electra ben ik morgen dood. Met electra kan ik het nog wat uitstellen. En ik vermoed dat het met jullie niet veel anders is.

  • Chantal Halmans schreef:

   Dank voor deze empathische reactie G.J. Het is echter geen kwestie van geloven. Dat is nu precies wat mijn boek ‘De draadloze kooi’ laat zien: er is een groep mensen die extreem gevoelig is voor elektromagnetische velden en straling. Kwestie van met een open blik de wereld in kijken en zien wat er te zien is. Boeddhistisch streven dacht ik zo. ;)

   • G.J. Smeets schreef:

    Beste Chantal,

    “er is een groep mensen die extreem gevoelig is voor elektromagnetische velden en straling.”

    Dat is al heel lang bekend. Zoals al heel lang bekend is dat duizenden mensen in NL (de zoon van een geliefde vriendin is er 1 van) gek worden van omgevingsgeluid. Hoe dacht je de samenleving in te richten? Toch niet op grond van de hypersensitiviteit van haar leden? Hypersensitiviteit voor geluid, licht, electromagnetische straling, fijnstof.

    • MV schreef:

     Beste G.J.,

     Het gaat er niet om dat er een groep mensen is die extreem gevoelig is voor straling. Het gaat er om dat straling gezondheidsrisico’s kan geven voor IEDEREEN. Dus ook mensen die denken dat ze er geen last van hebben, lopen dit risico…

     En denk vooral niet dat dat allemaal nog niet bewezen zou zijn, want zelfs de telecom-industrie geeft hierover in hun gebruikershandleiding een waarschuwing af… Niet voor niets, lijkt me!

     Lees zelf maar:
     https://ehtrust.org/key-issues/cell-phoneswireless/fine-print-warnings/#mg

 12. Peter Bevers schreef:

  Link naar een foto van Goff Smeets is door de redactie verwijderd. Voegt niks toe doet niets af aan deze discussie.

  Even voor de goede orde om een gezicht te hebben bij het in mijn ogen harde starre en mij in ieder geval kwetsende taalgebruik van Dhr. Smeets.
  Lieve heer Smeets ik kan mij er iets bij voorstellen dat het voor vele waaronder U moeilijk voor te stellen is dat mensen ergens last van hebben waar uzelf ogenschijnlijk helemaal geen last van hebt. Helaas ben ik 1 van de mensen die ook last ondervindt van straling van mobiele apparaten en helaas ook nog van magnetische velden van mijn afzuigkap, oven, koffieautomaat, grasmaaier en ga zo maar door. Nuchter als ik ben heeft het flink tijd gekost om te accepteren de klachten die ik al 8 jaar ervaar als ik blootgesteld wordt aan bovengenoemde apparaten onontkoombaar zijn. Voor mij is er geen enkele twijfel en om de psychische kant ook maar vast te benoemen, nee het is niet enkel als ik weet dat er bovengenoemde velden zijn. Mijn vrienden en familie zijn gelukkig overtuigd maar dat heeft net zo’n harde woorden gekost zoals door U gebruikt. Doordat ze mij uit ongeloof getest hebben door mij stiekem bloot te stellen door mobiele apparaten aan te laten staan in mijn huis, zijn ze er ook achter gekomen wat het effect is op mijn gezondheid ( en op mijn humeur :P).
  U wilt bewijs? Mijn boze kant die U aanwakkert met uw houding en woorden, zou ik u bijna een maand de klachten wensen die ik ervaar daar elektro magnetische velden, echter ben ik een vredelievend mens en deze hel op aarde die het regelmatig is, wens ik niemand toe.
  Dat u totaal niet openstaat voor dingen buiten de wetenschap verbaasd mij en ik kan weinig Boeddha vinden in de door u gebruikte woorden. Als u nu zelf eens nadenkt? En bedenkt wat er op het moment allemaal door de lucht gestuurd wordt aan data? Denkt u dat dit geen enkel effect heeft op onze complexe lichamen? Ik kan mijn niet voorstellen dat een weldenkend mens hier ook geen twijfel bij heeft. Misschien heeft U een slechte dag? Een excuses voor de door u gebruikte woorden en toon is welkom. Het leven met onze klachten is al heftig genoeg zonder mensen zoals U.

  Ik blaas ook liever hoog van de toren in volle gezondheid!

  ps. Ik ben een stoere man van 186 en ruim honderd kilo flink gespierd en sta mijn mannetje normaal wel. In de 8 jaar dat ik last heb van bovengenoemde heeft mijn ego flinke klappen opgelopen en ik heb hem maar ooit achtergelaten op een verlaten stukje bos. Misschien zou U dat ook moeten doen?

  Groeten Peter Bevers

 13. WAM van Loenen schreef:

  Ik vind ook dat dhr. Smeets met bijv zijn:’Maar je zwamt echt waar je zegt dat je voelt als de buurman de phone aanzet’, zijn gelijk wel heel veel (respectloze?) kracht probeert mee te geven. Heeft hij zelf geen last van elektro-magnetische straling maar zoals het lijkt wel van mensen die beweren daar wel last van te hebben? Ik vind de vrije persoonlijke bevindingen van mensen van evenveel waarde als wetenschappelijke onderzoeken. Trouwens, gebleken is dat de helft van de wetenschappelijke onderzoeken niet te herhalen zijn en die keren dat dit wel lukt komt er wat anders uit.

 14. Ayna schreef:

  Het is fijn voor de heer G. Smeets dat hij zelf geen last heeft van straling. Ik zou willen dat ik hetzelfde kon zeggen. Als je er niet tegen kunt, kun je nergens meer komen, zonder ziek te worden. Dan probeer je te leven in acceptatie binnen de muren van je woning. En hoe je het ook went of keert, dat valt zwaar.

  Wellicht kun je stellen dat de meer ‘fijnstoffelijke’ mensen met een grotere gevoeligheid er eerder last van hebben, en dus eerder kunnen voelen wat die onnatuurlijke straling met je doet. We hebben allemaal de natuurlijke frequentie van de aarde en het zonlicht nodig om te kunnen leven. De laatste jaren wordt dit verstoord door allerlei onnatuurlijke frequenties die kris kras door elkaar heen worden gezonden, ook met cumulatief effect.

  Op de lange duur echter, zijn elektromagnetische velden voor iedereen ongezond. Zo draagt Wifi bijv. bij aan de ontwikkeling van slapeloosheid. En het probleem van slapeloosheid, zoals de cijfers aangeven, wordt steeds groter.

  Er is een onderzoek gedaan naar het effect van WiFi op slapen:

  De deelnemers werden blootgesteld aan de elektromagnetische signalen van echte telefoons of ze hadden helemaal geen signaal, omdat er gebruik gemaakt werd van nep telefoons. Die personen, die blootgesteld werden aan de elektromagnetische straling hadden niet alleen significant meer problemen om in slaap te vallen, maar er werden ook veranderingen in de hersengolfpatronen waargenomen. Zie:

  http://www.wellnessbusiness.nu/10-schokkende-feiten-de-gezondheidsgevaren-van-wi-fi/

  Normale wifi-routers voor draadloos internet zenden 24 uur per dag gepulste straling uit. Als we het geluid hiervan zouden kunnen horen zou het klinken als iemand die non-stop met een mitrailleur aan het schieten is: takketakketakketak. Je kunt het horen in deze video:

  https://www.youtube.com/watch?v=QKeSGmp4F4c

  Hoewel onze oren dit niet kunnen horen, nemen ons zenuwstelsel en lichaam deze prikkels wel waar.

  Het is onmogelijk vol te houden dat EMV geen nadelige effecten hebben. Tot nu toe is er een algemene houding van ontkenning, maar: het is een kwestie van tijd voordat dit op grote schaal duidelijk gaat worden. 40% tot 60% van de mensen die bij de huisarts komen, hebben SOLK-klachten, lichamelijk onverklaarbare klachten. Het verband met straling wordt niet of nauwelijks gelegd.

 15. Leendert Vriens schreef:

  Prima dat het Boeddistisch Dagblad aandacht aan dit onderwerp besteed. Zoals gebruikelijk geeft dit aanleiding tot emotioneel niet zakelijk commentaar. Hierbij links naar feitelijke informatie:
  1.http://www.stopumts.nl/pdf/Compilatie-RF-straling-2017.pdf
  Compilatie van maatregelen, adviezen en uitspraken van overheden, internationale organisaties en rechtbanken over toepassing van elektromagnetische (EM) straling van zendmasten, smartphones, snoerloze (DECT) telefoons en WiFi
  2.http://www.stopumts.nl/doc.php/Artikelen/10775/redir
  Medical Doctors Consensus Statements And Recommendations On Cell Phones/Wireless
  3.https://www.researchgate.net/publication/319288113_A_New_Era_of_Chronic_Disease_in_America_and_what%27s_behind_it
  4. http://www.bioinitiative.org/
  A Rationale for Biologically-based Public Exposure Standards for Electromagnetic Fields (ELF and RF)
  En als je na deze informatie nog steeds denkt dat er niets aan de hand is dan moet je een enorme plaat voor je hoofd hebben. Voor verdere info zie de sinds 2000 bestaande data base: http://www.stopumts.nl

 16. Rob Verboog schreef:

  Wil je checken of jouw gezondheidsklachten wellicht worden veroorzaakt door (overdosis) straling?

  De meeste artsen in Nederland weten niet dat (overdosis) straling gezondheidsklachten geeft.

  Zie daarom onze website https://sosstraling.nl/gezondheidsklachten-top-26/.
  Als je namelijk uit straling blijft, gaan ook je klachten weg (als ze door straling komen).

  In Nederland zijn 3.500 mensen, die WETEN dat hun klachten door straling komen. Ruim 550.000 mensen weten dat nog NIET……. Wist U dat in Nederland meer dan 40% van de patiënten bij eerste- en tweedelijnszorg als SOLK (=”oorzaak niet bekend”)wordt ingedeeld? Aangezien de top 5 SOLK ook in de top 10 zit van stralingsklachten, dan ga je toch denken niet waar?!

 17. G.J. Smeets schreef:

  Met alle respect voor persoonlijke anekdotes, ziektegeschiedenissen en lobby voor bepaalde websites. Relevant is degelijke info. Dit zijn de feiten waar we het allemaal wel eens over zijn:

  – zonder gsm en internet ben je morgen dood of zonder eten. Elk ziekenhuis, energieleverancier, voedselproducent en kruidenier is 100% afhankelijk van gsm en internet. En dus jij ook. Face it.
  – de gsm-lobby liegt en bedriegt over wetenschappelijke bevindingen. Dat is niks nieuws.
  – alle wetenschappers erkennen dat er *mogelijke risico’s* verbonden zijn aan gsm en andere elektromagnetische stralers. Geen enkele wetenschapper sluit dat uit. Maar risico is niet hetzelfde als onveilig. Toch?
  – electromagnetische straling is een natuurkundig heel goed begrepen fenomeen. Niet begrepen is de biologische impact ervan. Daar is zo weinig over bekend dat elke serieuze wetenschapper zich zeer terughoudend opstelt. Er is onder de experts gewoon geen consensus, zoals bij de risico’s van tabak en fossiel stoken wel consensus bestaat.

  Kijk hier eens naar: https://en.wikipedia.org/wiki/Bioinitiative_Report
  Dat is het internationaal zééééér spraakmakende rapport uit 2007 van een groep mensen die stelden dat ze onderzoek hebben gedaan naar “… health risks of electromagnetic fields and radiofrequency radiation.” De initiatiefnemer van dat rapport is Martin Blank. Zijn rapport heeft de massamedia gehaald maar is helemaal afgekraakt door wetenschappelijke collega’s en door nationale gezondheidsinstituten all over the world. Zelfs het wetenschappelijke tijdschrift http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1002/(ISSN)1521-186X waaraan Martin Blank verbonden was nam er afstand van.

  Nogmaals: ik neem geen loopje met het persoonlijke leed van individuen. Ik zet enkel kritische notities bij de verklaringen van dat leed. Wie daar bezwaar tegen heeft moet met argumenten komen. En niet met persoonlijke en oncontroleerbare getuigenissen. En ook niet met wetenschappelijke literatuur zonder de wetenschappelijke kritiek daarop te vermelden.

 18. Peter Bevers schreef:

  Heer Smeets bedankt voor je reactie.
  Om even te reageren op 1 van de door jou gestelde punten dat je zonder mobiele telefoon en internet dood bent of zonder eten. Gelukkig bestaat er internet aan een kabel en een vaste telefoon dus dat kan met gemak zonder straling. Dat de nieuwe generatie mij verbaasd aankijk als ik vertel dat ik internet aan een kabel heb geeft aan hoe ver we daar al van verwijderd zijn en dat de industrie er alles aan doet om draadloos gebruik noodzakelijk te maken.
  Wat wil je voor argumenten buiten de feiten die aangedragen worden hierboven. Begrijp je dat het probleem is dat er heel veel wisselende informatie naar buiten wordt gebracht en ook naar buiten gebrachte informatie ontkracht dat het lastig is om een punt te maken.
  Maar voor jou hier een rijtje met acties die ondernomen zijn;
  1
  Compilatie van maatregelen, adviezen en uitspraken van overheden, internationale
  organisaties en rechtbanken over toepassing van elektromagnetische (EM) straling
  van zendmasten, smartphones, snoerloze (DECT) telefoons en WiFi
  (met hyperlinks naar de originele publicaties)
  2017
  14 aug., Frans Polynesië : Neemt een nieuwe wet aan en start een publieke informatie campagne om de
  blootstelling aan straling van mobiele telefoons en WiFi te reduceren.
  10 juli, Cyprus : WiFi is verwijderd van basisscholen en initiatieven zijn genomen om kinderen en families
  onder meer via brochures en video’s te informeren over de gevaren voor de gezondheid van mobieltjes
  en draadloze communicatie.
  24 mei, België : Een uitvoerig gedocumenteerd voorstel van resolutie voor de erkenning van hyper-
  elektrosensitiviteit door drie Senaatsleden ingediend bij de Belgische Senaat.
  24 april, Italië : De rechtbank in Florence kent een werknemer, die gedurende 10 jaar 2-3 uur per dag voor
  zijn werk mobiel belde, een levenslange compensatie toe (te betalen door Inail) vanwege de door de
  rechtbank erkende relatie van het mobiel bellen en de daardoor veroorzaakte kanker aan de
  gehoorzenuw.
  21 april, USA : Het ‘Federal Appeals Court’ bevestigt de ‘City of Berkeley right to know ordinance’ om bij
  verkoop van mobiele telefoons verkopers te verplichten een waarschuwing bij te voegen waarin staat
  dat bij het op het lijf dragen van de telefoon de richtlijnen voor veilig gebruik overschreden kunnen
  worden indien deze aan staat.
  14 april, India : Het Hooggerechtshof verordonneert het verwijderen van een zendmast na een klacht van
  een bewoner die stelde dat de straling daarvan de oorzaak was van de kanker die hij gekregen had.
  11 april, Italië : De rechtbank te Ivrea kent een werknemer, die voor zijn werk 15 jaar lang dagelijks 3-4
  uur zijn mobiele telefoon moest gebruiken, een uitkering toe van € 500,- per maand (te betalen door
  Inail) vanwege de door de rechtbank erkende relatie van het mobiel bellen en de daardoor veroorzaakte
  goedaardige hersentumor, leidend tot gehoorverlies en gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid..
  1 april, Griekenland : De ‘Athens Medical Association (AMA)’ publiceert een lijst met 16 aanbevelingen om
  de blootstelling van mensen aan de straling van draadloze communicatie te verminderen.
  22 maart, Bangladesh : Volgens een overheidsrapport is de straling van zendmasten schadelijk voor de
  gezondheid. Dit rapport is uitgebracht in opdracht van het Hooggerechtshof van Bangladesh.
  22 maart, USA : ‘Five Cell Phone & Wireless Safety Bills introduced in Massachusetts Legislature’ om de
  bevolking te waarschuwen tegen het op het lichaam dragen van mobieltjes, om het gebruik van slimme
  meters niet te verplichten en om gebruik van WiFi op school te reduceren of te verbieden.
  10 maart, Rusland : Het ‘Russian National Committee on Non-Ionizing Radiation Protection (RNCNIRP)’
  waarschuwt voor de eenzijdige samenstelling van de WHO werkgroep ‘on evaluation of health effects
  from radiofrequency (RF) radiation’, welke vrijwel uitsluitend bestaat uit huidige en vroegere leden van
  de ICNIRP. RNCNIRP stelt dat zij continu gewaarschuwd heeft tegen de gezondheidseffecten van
  mobiele communicatie.
  6 maart, Frankrijk : De burgemeester van Parijs is met de vier belangrijkste providers van mobiele
  netwerken in Frankrijk overeengekomen om de maximaal toegestane stralingsintensiteit met 30% te
  verlagen.
  6 maart, USA : Het ‘Maryland State Advisary Council’ komt met een aanbeveling om de blootstelling aan
  straling van draadloze communicatie op school te reduceren ter bescherming van kinderen. Dit vanwege
  de ‘growing evidence on health risks of wireless radiation’.
  5 maart, USA : Op last van de rechter heeft het ‘California Department of Public Health’ een document
  uit 2014 vrijgegeven waarin verwezen wordt naar recente publicaties, waarin staat dat regelmatig
  gebruik van een mobieltje het risico op het krijgen van hersen kanker vergroot, en wel i.h.b. aan de
  belkant. Tevens kan dit volgens het document leiden tot andere gezondheidsproblemen en zijn
  kinderen extra gevoelig voor deze straling.
  31 jan., Cyprus : De minister van ‘Education and Culture’ brengt een decreet uit met maatregelen om de
  2
  blootstelling van kinderen aan straling van draadloze apparatuur in scholen te elimineren en te
  minimaliseren. Dit door het verwijderen van draadloze apparatuur in crèches en het beperken van
  draadloze apparatuur in scholen tot de administratieve kantoren.
  27 jan., Cyprus : Het Cyprus National Committee on ‘Children’s Environment and Health’, een
  overheidsorganisatie, adviseert in een video om de blootstelling van zwangere vrouwen aan straling van
  draadloze communicatie zoveel mogelijk te beperken en stelt dat de foetus zeer gevoelig is voor deze
  straling.
  2016
  8 dec., Zwitserland : Verhoging van limieten van blootstelling aan RF straling in huis, veroorzaakt door
  zendmasten, afgestemd in ‘Ständerat’ (Zwitserse Eerste Kamer). Deze limieten van toegestane
  stralingsintensiteiten liggen een factor 100 onder de algemene Nederlandse ICNIRP limieten.
  2 aug., Spanje : Elektrohypersensitiviteit (EHS) van een telecommunicatie ingenieur, met volledige
  arbeidsongeschiktheid en recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering als gevolg, erkend door het
  Hooggerechtshof te Madrid.
  25 juli, Frankrijk : Wet ter beperking van de RF stralingsbelasting en toepassing van het
  voorzorgsprincipe aangenomen in de Senaat na eerst aangenomen te zijn in de Assemblée
  Nationale. De wet voorziet onder meer in een WiFi-verbod in crèches, een verbod van reclame voor
  mobiele telefonie gericht op kinderen, verplichtingen om WiFi uit te schakelen in basisscholen wanneer
  niet in gebruik en om draadloze apparaten te voorzien van een handleiding hoe de draadloze functie uit
  te schakelen.
  8 juli, Frankrijk : Het Franse ‘Agence nationale de sécurité sanitaire’ (ANSES) publiceert een rapport
  ‘Exposition des enfants aux radiofréquences : pour un usage modéré et encadré des technologies sans-
  fil’ met aanbevelingen om de blootstelling aan RF straling, i.h.b. voor kinderen, te verminderen en stelt
  dat kinderen meer gevoelig zijn voor deze straling dan volwassenen.
  10 juni, USA : De ‘American Academy of Pediatrics’, in de USA de grootste organisatie van kinderartsen,
  publiceert een lijst met nieuwe aanbevelingen ‘To Reduce Exposure to Cell Phones’.
  6 juni, Duitsland : Het Duitse ‘Bundesambt für Strahlenschutz’ publiceert nieuwe wetgeving over
  ‘Vorsorge gegen Belastungen durch niederfrequente Felder‘, waarin staat dat de belasting door
  laagfrequente elektrische en magnetische velden zoveel mogelijk gereduceerd dient te worden. Dit
  geldt zowel buitenshuis (hoogspanningsleidingen) als in huis (leidingen en elektrische apparaten).
  22 april, Polen : Het Poolse Ministerie van Digitalisatie heeft de voorbereiding aangekondigd van een wet
  om de effecten van elektromagnetische straling van radiocommunicatie apparaten op ‘human life’ en
  gezondheid te controleren.
  20 april, Israël : De burgemeester van Haifa, Yona Yahev, in coördinatie met het hoofd van het
  departement van onderwijs, verordonneert per direct WiFi af te sluiten in alle scholen in afwachting
  van een grondige studie van het onderwerp. Tegelijk promoot Yahav installatie van de veiliger bedrade
  systemen.
  13 april, Oostenrijk : Een resolutie om gezondheidsaspecten mee te nemen bij het bouwen van
  zendmasten is unaniem aangenomen door de ‘Landesregierung’ van Karinthië. Beperkende maatregelen
  waren al vele jaren van toepassing in de regio’s Salzburg en Wenen.
  5 april, Europa : De Europese Commissie besluit dat – om veilig gebruik van in de hand gehouden en voor
  op het lichaam gedragen draadloze communicatieapparatuur (30 MHz – 6 GHz) te garanderen – bij het
  meten van de lidmaat-SAR waarde (limiet 4 W/kg) geen scheidingsafstand gebruikt mag worden en dat
  voor metingen van de romp-SAR waarde (limiet 2 W/kg) een scheidingsafstand van niet meer dan een
  paar millimeter gebruikt mag worden. Dit besluit is genomen naar aanleiding van een klacht van het
  Franse ‘Agence nationale des fréquences’ (ANFR), dat bij metingen had vastgesteld dat bij contact met
  het lichaam 9 van de 10 mobieltjes een SAR waarde boven de 2 W/kg hadden en 1 op de 4 een SAR
  waarde boven de 4 W/kg.
  28 maart, Argentinië : Presentatie van een wetsvoorstel in de ‘Cámara de Diputados de la Nación’ om
  ‘contaminación electromagnética’ te voorkomen, reduceren en controleren en om sancties op te
  kunnen leggen. Enkele van de meest belangrijke aspecten van het voorstel zijn dat zendmasten
  3
  minstens 100 meter van bewoond gebied dienen te staan, dat WiFi in scholen en ziekenhuizen verboden
  wordt en dat voor digitaal gepulste signalen een maximum toelaatbaar stralingsniveau vastgesteld
  wordt van 1000 μW/m², een factor 10.000 lager dan de limiet in Nederland.
  24 maart, Duitsland : Het ‘Bundesamt für Strahlenschutz (BfS)’ stelt dat er onzekerheden zijn wat betreft
  de mogelijke risico’s voor de gezondheid van langdurig gebruik van mobiele (hand-held) telefonie. Om
  deze risico’s te reduceren publiceert het BfS een gedetailleerde lijst van aanbevelingen om de
  stralingsbelasting te reduceren.
  11 jan., Spanje : De gemeentelijke overheid van de stad Taragona neemt een ‘live saving’ plan aan voor
  personen met ‘central sensitivity syndromes’, i.h.b. voor diegenen die lijden aan MCS en/of EHS. Het
  plan impliceert een ‘housing protocol’ (witte zones zonder elektromagnetische straling en witte ruimten
  in overheidsgebouwen).
  9 jan., Filipijnen : Telecom firma’s worden verordonneerd om zendmasten weg te halen. De belangrijkste
  redenen zijn de gezondheidsrisico’s voor de bewoners, in aanmerking genomen dat er verschillende
  kankerslachtoffers zijn, waarvan een aantal overleden en velen nog ziek.
  4 jan., Oostenrijk : Publicatie van de ‘Wiener Ärztekammer’ van een nieuwe versie van een brochure
  waarin de Oostenrijkse bevolking gewaarschuwd wordt voor de mogelijke gevaren voor de gezondheid
  van mobiel bellen en met tien aanbevelingen om de straling van mobieltjes te reduceren.
  3 jan., Cyprus : Het ‘Cyprus National Committee on Environment and Children’s Health’, een
  overheidsorganisatie, adviseert in een video om de blootstelling van kinderen aan straling van draadloze
  communicatie te verminderen. In de video wordt gerefereerd aan de WHO classificatie van deze RF
  straling als ‘mogelijk kankerverwekkend’, er wordt gesteld dat deze straling kan leiden tot een
  verandering van de ontwikkeling en functies van de hersenen, het voortplantingssysteem, een invloed
  kan hebben op de ontwikkeling van embryo’s en kinderen, op onze lichamen op cellulair en DNA
  niveau, op onze concentratie, angstgevoelens kan opwekken en tot andere neurologische problemen
  kan leiden.
  2015
  21 sept., USA : Het ‘Federal District Court’ geeft de ’City of Berkeley’ toestemming om bij verkoop van
  mobiele telefoons verkopers te verplichten een waarschuwing bij te voegen waarin staat dat bij het op
  het lijf dragen van de telefoon de richtlijnen voor veilig gebruik overschreden kunnen worden indien
  deze aan staat.
  25 aug., Frankrijk : Elektrogevoeligheid van een journaliste door rechtbank erkend als zware handicap
  (voor 85% arbeidsongeschikt) en een uitkering door de staat verordonneerd.
  10 juli, Spanje : De ‘Vallisoletana Association of People Affected by mobile phone masts’ (AVAATE)
  beschrijft in een rapport de belangenverstrengeling tussen de leden van de ‘International Commission
  on Non-Ionizing Radiation Protection’ (ICNIRP) en de telecom industrie. Ondanks deze
  belangenverstrengeling en ondanks het private karakter van de ICNIRP gaat de WHO bij haar
  beoordeling van de mogelijke schadelijkheid van elektromagnetische velden (EMV) vrijwel uitsluitend af
  op het oordeel van de ICNIRP.
  27 juni, USA : Een Harvard University rapport beschrijft hoe de ‘Federal Communications Commission’
  (FCC), die in de USA de normen vaststelt voor toelaatbare EMV/stralingsbelasting, volledig
  gedomineerd wordt door de telecomindustrie.
  17 juni, Canada : Een parlementscommissie roept op tot bescherming van kwetsbare groepen tegen de
  straling van draadloze communicatie en komt met een lijst van twaalf aanbevelingen voor onderzoek en
  maatregelen op dit gebied.
  10 juni, Italië : Het parlement van Zuid Tirol bevestigt het voorzorgsprincipe en machtigt de overheid:
  • draadloze netwerken op scholen, kinderdagverblijven, verzorgingstehuizen en andere publieke
  faciliteiten te vervangen door netwerken die minder straling uitzenden,
  • een educatie- en bewustwordings-programma te starten met informatie over de mogelijke
  gezondheidsrisico’s, speciaal betreffende de nog ongeborenen, zuigelingen, kinderen en volwassenen,
  en om richtlijnen te ontwikkelen voor een veiliger gebruik van mobieltjes, smartphones en WiFi.
  10 febr., Frankrijk : Wet ter beperking van de RF stralingsbelasting en toepassing van het
  4
  voorzorgsprincipe aangenomen in de Assemblée Nationale na wijzigingen voorgesteld door de Senaat .
  De wet voorziet onder meer in een WiFi-verbod in crèches, een verbod van reclame voor mobiele
  telefonie gericht op kinderen, verplichtingen om WiFi uit te schakelen in basisscholen wanneer niet in
  gebruik en om draadloze apparaten te voorzien van een handleiding hoe de draadloze functie uit te
  schakelen.
  2 febr., Brazilië : Nokia is veroordeeld tot het betalen van R $ 250.000 schadevergoeding aan een
  zendmast technicus van 37 jaar die door een zeldzame vorm van kanker arbeidsongeschikt is geworden.
  Drie van zijn collega’s van 28, 39 en 45 jaar zijn aan dezelfde vorm van kanker overleden.
  28 jan., Taiwan : Wet aangenomen die het gebruik van ‘elektronische producten’ zoals video spelletjes en
  tv door kinderen tot 18 jaar beperkt en dat van kinderen onder de twee jaar verbiedt. Op overtredingen
  staat een boete van £ 1000.
  23 jan., Canada : C-648-wet voorgesteld om een waarschuwingsetiket op smartphones en WiFi routers
  verplicht te stellen ter preventie van potentiele gezondheidsrisico’s van RF straling.
  21 jan., Europa : In het ‘European Economic and Social Committee’ (EESC) van de Europese Unie zijn twee
  rapporten over ‘Electromagnetic hypersensitivity’ besproken. In het eerste rapport (‘opinion’) wordt
  het bestaan van EHS volledig erkend evenals de relatie met de blootstelling aan elektromagnetische
  velden (EMV) als oorzaak. In het tweede rapport (‘counter-opinion’) wordt het bestaan van EHS erkend,
  maar de relatie met EMV niet. Bij een stemming waren er 136 stemmen voor de ‘counter-opinion’ tegen
  110 stemmen voor de ‘opinion’, met 19 onthoudingen.
  2014
  24 nov., USA : Maryland City stemt er unaniem voor om burgers te waarschuwen voor de
  gezondheidsrisico’s van mobiele telefoons / draadloze straling en om geen zendmasten te plaatsen
  nabij scholen. Een brochure van de stad zal speciaal aandacht schenken aan de waarschuwing van de
  fabrikanten om de mobieltjes op enige afstand van het lichaam te dragen en zal eenvoudige stappen om
  de stralingsbelasting te verminderen aanmoedigen.
  Oktober, Oostenrijk : De bedrijfs- en gezondheidsorganisaties hebben een nieuwe richtlijn uitgegeven
  over de bouw van zendmasten, waarin de eerdere richtlijn uit 2013 bevestigd is. Op grond van het
  voorzorgsprincipe dient de stralingsbelasting van alle bronnen opgeteld minder dan 1 mW/m2
  (0,6 V/m)
  te zijn, een factor 10.000 onder de Nederlandse ICNIRP norm.
  3 okt., Nederland : De Nationale Ombudsman stelt een werkneemster, met gezondheidsklachten door
  WiFi, in het gelijk. Gelet op de ernst en lange duur van de klachten en de regelmatige controles bij de
  bedrijfsarts, had van het UWV verwacht mogen worden dat de verzekeringsarts verzoekster zelf had
  gezien, wat ze had nagelaten. Er is geen maatwerk geleverd en ook niet naar werkneemster geluisterd.
  26 juni, Frankrijk : Wet ter beperking van straling voorgesteld in de Senaat. Adverteren voor tablets
  voor kinderen jonger dan 14 jaar wordt verboden (€ 75.000 boete), zoals reeds het geval was voor
  mobieltjes. Adverteren voor mobieltjes zonder headsets wordt verboden. In basisscholen moet
  draadloze apparatuur uitgezet worden wanneer deze niet gebruikt wordt voor pedagogische
  doeleinden. De regering dient te komen met een rapport over elektrohypersensitiviteit. De verkorte
  Engelse samenvatting.
  1 maart, België : Verkoop van mobieltjes speciaal ontworpen voor kinderen jonger dan 7 jaar wordt
  verboden. De SAR waarde dient bij verkoop van mobieltjes vermeld te worden. Tevens dient een
  gezondheidswaarschuwing toegevoegd te worden.
  1 febr., Duitsland : Uitspraak van het Bundesgericht dat alle eigenaren van een woongemeenschap c.q.
  appartementencomplex voortaan moeten instemmen met de plaatsing van een zendmast op het dak.
  23 jan., Frankrijk : Een wet ter verdere beperking van de RF stralingsbelasting en toepassing van het
  voorzorgsprincipe is aangenomen door de Assemblée Nationale. Verboden worden:
  • reclame voor tablets voor kinderen onder de 14 (dat verbod was er al voor mobieltjes),
  • adverteren voor mobieltjes zonder ‘headsets’,
  • WiFi in crèches (kinderen onder de drie).
  In de wet staat ook de verplichting van de regering om voor extreem elektrogevoelige personen (EHS)
  aan het Parlement een rapport uit te brengen over de mogelijkheid stralingsarme zones te creëren,
  5
  waarbij tevens rekening wordt gehouden met hun problemen in de werkomgeving.
  2013
  15 okt., Frankrijk : Het Franse ‘Agence nationale de sécurité sanitaire’ (ANSES) publiceert een lijst met
  aanbevelingen om de blootstelling aan RF straling, i.h.b. voor kinderen, te beperken en spreekt haar
  bezorgdheid uit over de gevolgen van de grootschalige invoering van 4G.
  16 sept., India : De stad Mumbai stelt voor zendmasten op scholen, colleges, ziekenhuizen en weeshuizen
  te verbieden en bestaande zendmasten op dergelijke gebouwen te verwijderen, evenals nabije
  zendmasten die gericht zijn op dergelijke gebouwen. Zendmasten op gebouwen zouden alleen
  geïnstalleerd mogen worden indien 70% van de bewoners daarmee instemt en per gebouw maximaal
  twee masten.
  1 aug., Israël : Het Ministerie van Onderwijs verbiedt WiFi in kleuterklas en beperkt dat in klassen met
  kinderen t/m 8 jaar.
  18 juli, Israël : Het Hooggerechtshof geeft opdracht aan het Israëlische gouvernement om een
  inventarisatie te maken van het aantal kinderen in Israël wat aan EHS leidt. Het Hooggerechtshof dient
  het resultaat van het onderzoek op 16 november te ontvangen.
  2 juli, Oostenrijk: De ‘Wiener Ärztekammer’ waarschuwt de Oostenrijkse bevolking in een brochure voor
  de mogelijke gevaren voor de gezondheid van mobiel bellen en geeft tien regels om de risico’s te
  minimaliseren: de Ned. vertaling .
  14 juni, India : Vanwege gezondheidsrisico’s worden in Noida, volgens richtlijnen van het Allahabad
  Hooggerechtshof, 300 zendmasten van residentiële naar geïsoleerde locaties verplaatst. In 2010 waren
  al 200 zendmasten uit residentiële locaties verwijderd.
  19 april, Wereld : IARC-WHO monografie 102; bevestiging classificatie van RF straling van mobieltjes, WiFi
  e.d. als mogelijk kankerverwekkend, vanwege hogere kans op het krijgen van glioom en acoustic
  neuroma .
  18 maart, Frankrijk : Het voorzorgsprincipe betreffende WiFi in scholen is wettelijk (Assemblée Nationale)
  vastgelegd. Dat houdt in dat zoveel mogelijk bedrade verbindingen toegepast moeten worden om
  kinderen, de zeer jonge in het bijzonder, te beschermen tegen de invloed van straling.
  12 maart, Zwitserland : In het Zwitserse 900 pagina’s omvattende ‘Diagnoseverzeichnis, ICD-10GM
  Version 2013’ staat nu bij E p.210 ‘Elektrosensibilität ‘ onder Code-nr Z58. Daarmee is
  elektrogevoeligheid van personen in Zwitserland officieel als ziekte erkend. In eerdere versies van ICD-
  10GM stond code nr. Z58 echter ook al vermeld, dus wat nu veranderd is niet duidelijk.
  1 maart, Israël : Het Telecom bedrijf PARTNER, in Israël opererend onder de naam Orange, heeft een
  overeenstemming bereikt met een klant die claimt dat de kanker (lymfoon) vlak boven zijn linkeroor,
  zijn belkant, veroorzaakt is door langdurig mobiel bellen. PARTNER betaalt een schadevergoeding van
  US $ 100.000.
  28 febr., Australië : Het ‘Administrative Appeals Tribunal of Australia’ heeft, in Australië voor het eerst,
  legaal erkend dat de gezondheidsproblemen (misselijkheid, desoriëntatie, hoofdpijnen en andere
  klachten) van Dr. Alexander McDonald het gevolg zijn van elektromagnetische velden en heeft Comcare
  veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.
  2012
  6 dec., Oostenrijk : De Weense ‘Ärztekammer‘ vordert mobielvrije zones in openbare ruimten om
  de stralingsbelasting te verminderen en om mensen meer bewust te maken van de gezondheidsrisico’s
  bij het gebruik van mobiele telefonie.
  27 nov., India : Het Hooggerechtshof van Rajasthan gebiedt verwijdering, binnen twee maanden, van
  zendmasten nabij (< 500 m) scholen, ziekenhuizen en speelvelden, en verwijst naar een uitspraak van
  het Indiase Supreme Court, waarin staat dat deze straling “hazardous” is. De deelstaat Rajasthan is wat
  oppervlak betreft iets groter dan Italië en heeft 56.500.000 inwoners.
  12 okt., Italië : De Hoge Raad van Italië verwerpt een beroep tegen een eerdere uitspraak van de
  rechtbank in Brescia dat veelvuldig gebruik van een mobieltje, door een inwoner van Brescia, de oorzaak
  6
  is van zijn hersentumor, die operatief verwijderd moest worden, en verordonneert het ‘Insurance Body
  for Work’ (INAIL) tot het betalen van een schadevergoeding. De Hoge Raad heeft eerder beslist dat
  ‘radiofrequency emissions above 6 V/m represent a crime of “dangerous launching” punishable by
  Article 674 of the Italian Penal Code’. Een in Nederland door de Gezondheidsraad als veilig verklaarde
  stralingsemissie is dus in Italië als misdadig en strafbaar verklaard.
  22 juli, Duitsland : Elektrohypersensitiviteit (EHS) van een voormalige radar-mechanicus van het Duitse
  leger door het ‘Oberverwaltungsgericht’ in Schleswig-Holstein erkend als beroepsziekte. Het Hof
  verwerpt de ‘geen bewijs’ claim van de overheid en accepteert de getuigenis van de onafhankelijke
  wetenschappers Von-Klitzing and Hecht.
  19 juni, Rusland : Aanbeveling van het Russische National Committee for Non-Ionizing Radiation
  Protection (RNCNIRP) om het gebruik van WiFi op scholen strikt te reguleren en om bedrade netwerken
  te gebruiken i.p.v. draadloze breedband systemen, inclusief WiFi.
  13 juni, Chili : De regering neemt een wet aan, de ‘Ley de Torres’, waarin het zendvermogen van
  zendmasten strikt beperkt wordt, ter bescherming van de gezondheid van burgers. Bovendien krijgen de
  burgers inspraak bij al dan niet plaatsen van zendmasten.
  6 mei, Oostenrijk : Gezamenlijke publicatie van de artsenorganisaties, werknemersverzekeringen,
  werkgevers- en overheidsorganisaties: met beroep op het voorzorgsprincipe wordt voor de bouw van
  vaste zendinstallaties een verlaging van de emissiewaarden van alle bronnen opgeteld van 60 V/m tot
  0,6 V/m. voorgesteld. Deze verlaging van de veldsterkte met een factor 100 impliceert een verlaging van
  de stralingsintensiteit met een factor 10.000 (t.o,v. de ICNIRP en Nederlandse norm). De organisaties
  roepen gemeenten op om de emissiewaarden van zendmasten massief te verlagen.
  19 april, Nederland : Kennisbericht Elektrogevoeligheid over gezondheidsklachten, i.h.b. voor huisartsen,
  van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden (adviesorgaan Overheid) . Eerste erkenning van het
  bestaan van elektrogevoeligheid van personen door een Nederlandse overheidsinstantie.
  18 maart, Israël : De Knesset keurt in een eerste zitting een wet goed die fabrikanten van mobiele
  telefoons verplicht deze te voorzien van de waarschuwing (in het Nederlands vertaald):
  'Pas op – Het Ministerie van Gezondheid wijst erop dat veelvuldig gebruik van dit apparaat zowel als het
  dragen ervan op het lichaam het risico van kanker kan vergroten, vooral bij kinderen’.
  In een tweede zitting (jan. 2013) is dit besluit teruggedraaid, een overwinning van de telecomindustrie.
  3 maart, Oostenrijk : Richtlijn van de Oostenrijkse artsenorganisatie (ÖAK) voor de diagnose en
  behandeling van gezondheidsklachten in verband met Elektromagnetische Velden (straling), het zgn.
  EMF of microwave syndroom. (Duitse tekst)
  2001 – 2011
  1 sept. 2011, Israël : Het Israëlische ministerie van onderwijs gaat het gebruik van mobieltjes in scholen
  beperken en volgt daarmee gedeeltelijk de resolutie van het Europees Parlement uit 2009. Studenten
  mogen mobieltjes alleen op speciale locaties binnen het schoolgebied gebruiken en niet tijdens de
  lessen.
  31 mei 2011, Wereld : Classificatie door IARC-WHO van de RF (radio frequente) EM straling van
  mobieltjes, WiFi e.d. als mogelijk kankerverwekkend (klasse 2B), vanwege hogere kans op krijgen van
  glioom, een kwaadaardige vorm van hersenkanker. In een daarop volgend artikel in de Lancet Oncology,
  door de IARC specialisten die beslist hebben over de 2B classificatie, staat vermeld dat:
  ‘when mobile phones are used by children, the average RF energy deposition is two times higher in the
  brain and up to ten times higher in the bone marrow of the skull, compared with mobile phone use by
  adults,’ hetgeen impliceert dat kinderen een groter risico lopen.
  6 mei 2011, Europa : Persbericht en Resolution 1815 van de Raad van Europe (RvE) over de gevaren van
  elektromagnetische velden (EMV). De RvE beveelt aan om alle redelijke maatregelen te treffen om de
  blootstelling aan EMV te beperken, i.h.b. die van mobiele telefonie, en i.h.b. de blootstelling van
  kinderen die het grootste risico lopen hersentumoren te krijgen. De RvE vraagt de lidstaten om speciale
  aandacht te schenken aan ‘elektrogevoelige’ personen en om speciale maatregelen te treffen om ze te
  beschermen, waaronder het creëren van stralingsvrije gebieden. De RvE waarschuwt er verder voor dat
  wachten op hoge kwaliteit wetenschappelijk en klinisch bewijs, alvorens actie te ondernemen om de
  7
  bekende risico’s te vermijden, kan leiden tot hoge gezondheids- en economische kosten, zoals het geval
  was bij asbest, gelode benzine en tabak.
  3 maart 2011, Rusland : Het Russische National Committee for Non-Ionizing Radiation Protection
  (RNCNIRP) herhaalt een eerdere verklaring uit 2008 waarin gesteld is dat bij gebruik van mobiele
  telefoons het “Potential risk for the children’s health is very high” en haalt nieuwe studies aan waaruit
  blijkt dat er een verontrustende groei is van kinderziektes die mogelijk door mobiele telefonie
  veroorzaakt worden.
  24 juli 2010, België : De Brusselse gemeente Watersmaal-Bosvoorde verspreidt een brochure om de
  burgers te informeren over de mogelijke gezondheidsproblemen veroorzaakt door het gebruik van
  mobiele (GSM) telefoons.
  4 juli 2010, Frankrijk : Wettelijk voorschrift om bij verkoop van mobieltjes de ‘specific absorption
  rate’(SAR) van de mobieltjes te vermelden en om ‘headsets’ bij te leveren. Ook een verbod op het
  gebruik van mobiele telefoons op kinderdagverblijven, lagere en middelbare scholen en een
  reclameverbod van mobieltje voor kinderen beneden 14 jaar.
  2009/2010, Oostenrijk / Engeland : Studies van de verzekeringsmaatschappijen AUVA en Loyds: de risico’s
  verbonden aan het verzekeren van mogelijke toekomstige schade veroorzaakt door EM straling zijn te
  groot. Dergelijke schade is onverzekerbaar.
  14 sept. 2009, India: Verbod op het gebruik van mobiele telefoons op alle 656 overheids- en privé scholen
  in Bangalore, na een eerder verbod in ‘professional colleges’. Rinkelende mobieltjes op campussen
  worden geconfisqueerd.
  2 april 2009, Europa : Resolutie van het Europees Parlement (EP) met een aanbeveling om de blootstelling
  van de burgers aan elektromagnetische velden (EMV) te beperken en een verklaring dat deze negatieve
  effecten kunnen hebben op de gezondheid. Het EP spreekt zijn bezorgdheid uit over het feit dat
  verzekeringsmaatschappijen dekking van gezondheidsrisico’s verband houdend met EMV uitsluiten van
  verzekering en roept de lidstaten op om het voorbeeld van Zweden te volgen en elektrohyper-
  sensitiviteit van personen te erkennen en ze bescherming en gelijke mogelijkheden te bieden.
  4 febr. 2009, Frankrijk : Het ‘Versailles Court of Appeal’ bevestigt een uitspraak van de ‘Crown Court of
  Nanterre’ dat een zendmast verwijderd moet worden vanwege de psychologische stress die de plaatsing
  naburige bewoners heeft opgeleverd en veroordeelt ‘Bouygues Telecom’ tot het betalen van een
  schadevergoedingen aan de bewoners tot € 7000,- als compensatie voor deze stress.
  14 april 2008, Rusland : Het Russische National Committee for Non-Ionizing Radiation Protection
  (RNCNIRP) stelt in een verklaring dat bij gebruik van mobiele telefoons het “Potential risk for the
  children’s health is very high”, omdat:
  • de absorptie van elektromagnetische energie in het hoofd van kinderen aanmerkelijk groter is dan in
  het hoofd van volwassenen (de hersenen van kinderen hebben een hoger geleidingsvermogen, kleinere
  afmetingen en een dunnere botten in de schedel);
  • de hersenen van kinderen gevoeliger zijn voor de accumulatie van negatieve effecten bij chronische
  blootstelling aan EMV;
  • kinderen langer cumulatief gebruik maken van mobiele telefonie dan volwassenen.
  In de RNCNIRP verklaring staat bovendien: “We believe that this risk is not much lower than the risk to
  the children’s health from tobacco or alcohol.”
  30 nov. 2007, Frankrijk : Een aantal bibliotheken, waaronder de Nationale bibliotheek en de bibliotheek
  van de Sorbonne, verwijderen WiFi na gezondheidsklachten van medewerkers.
  9 sept. 2007, Duitsland : De overheid (Bundestag) waarschuwt de burgers voor het gebruik van WLAN op
  werk en thuis en adviseert bedrade verbindingen te gebruiken.
  2006/2007, Zweden : Electrohypersensitiviteit officieel erkend als handicap (niet als ziekte) als gevolg van
  een niet toegankelijke omgeving . Acht ziekenhuizen zijn voorzien van afgeschermde stralingsarme
  ruimten voor behandeling van electrogevoelige personen.
  2005, Oostenrijk : De ‘Wiener Ärztekammer’ vraagt om een verbod op het gebruik van mobiele telefoons
  door kinderen en verwijst naar het ‘Reflex rapport’ waarin genotoxische effecten veroorzaakt door
  straling van mobieltjes zijn aangetoond. De Afdeling Openbare Gezondheid van Salzburg waarschuwt
  voor gezondheidsproblemen, hoofdpijn, concentratieproblemen, onrust en geheugenproblemen,
  veroorzaakt door WLAN en adviseert tegen het gebruik van WLAN en DECT in scholen en
  8
  kinderdagbedrijven.
  2003, Zwitserland : Telecombedrijf Swisscom AG beschrijft in een patentaanvraag een methode om
  ‘electrosmog’ van draadloze netwerken te reduceren, met als doel het risico op het krijgen van kanker
  te verkleinen. Niet-thermische genotoxische effecten veroorzaakt door niet-ioniserende straling worden
  in de aanvraag expliciet genoemd.
  2001, Wereld : Classificatie door het International Agency for Research on Cancer (IARC, onderdeel van
  WHO) van Extreme Low Frequency (ELF) magneetvelden, zoals van hoogspanningslijnen en elektrische
  apparatuur, als mogelijk kankerverwekkend (klasse 2B), vanwege hogere kans op krijgen van leukemie
  bij kinderen .
  1932 – 2000
  1994, USA : Rapport over de biologische effecten van radiofrequente (RF) straling van het ‘Rome
  Laboratory Air Force Material Command’. Uit het rapport citeren we:
  ‘Experimental evidence has shown that exposure to low intensity radiation can have a profound effect
  on biological processes. The nonthermal effects of RF/MW radiation exposure are becoming important
  measures of biological interaction with EM fields.’
  In het rapport wordt ook verwezen naar Russische en Oost-Europese onderzoekers die, en we citeren:
  ‘have placed a great emphasis on the nonthermal effects of biological exposure to RF/MW radiation.
  They contend that electromagnetic interactions with the bioelectrical and biochemical functions of the
  body constitute a more serious health risk than effects from thermal heating.’
  1976, USA : Rapport over de biologische effecten van elektromagnetische straling van het ‘U.S. Army
  Medical Intelligence and Information Agency Office of the Surgeon General’, met speciale aandacht voor
  de ‘Eurasian Communist Countries’. Uit het rapport citeren we:
  ‘The thermal effects of electromagnetic radiation have been reasonably well established through
  experimental investigation. The nonthermal effects, however, remain a controversial issue 'between
  scientists in the West and in the Eurasian Communist countries.’ ….. ‘If the more advanced nations of the
  West are strict in the enforcement of stringent exposure standards, there could be unfavorable effects on
  industrial output and military functions. The Eurasian Communist countries could, on the other hand,
  give lip service to strict standards, but allow their military to operate without restriction and thereby
  gain the advantage in electronic warfare techniques and the development of antipersonal applications.’
  Tot op heden is deze argumentatie de hoofdreden waarom de blootstellingslimieten aan straling van
  draadloze communicatie in Rusland, andere Oost-Europese landen en China een factor 100 lager zijn
  dan de ICNIRP limieten zoals die in de meeste Westerse landen van toepassing zijn.
  Gezondheidsaspecten worden niet in deze citaten genoemd.
  1971/72, USA : Bibliografie van het ‘US Naval Medical Research Institute’ met meer dan 2000 referenties
  over de biologische effecten van, in het bijzonder, niet-ioniserende RF straling op mensen.
  (De oorspronkelijke getypte tekst)
  1932, Duitsland : Eerste beschrijving van gezondheidsklachten veroorzaakt door ‘Kurzwellensendern’
  (microgolfzenders): slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, e.a.
  Samenstelling: dr. L. Vriens, augustus 2017
  De meest recente versie van deze compilatie wordt steeds geplaatst op:
  http://www.stopumts.nl/doc.php/Artikelen/7294/redir
  Voor verdere overzichten zie:
  https://ehtrust.org/policy/international-policy-actions-on-wireless/
  https://ehtrust.org/wp-content/uploads/International-Policy-Precautionary-Actions-on-WirelessRadiation.pdf
  https://ehtrust.org/science/medical-doctors-consensus-statements-recommendations-cellphoneswireless/
  9
  http://www.cellphonetaskforce.org/?page_id=128
  http://www.powerwatch.org.uk/science/studies.asp
  http://mieuxprevenir.blogspot.nl/2014/06/wireless-and-children-precautionary.html

 19. Eke Vriens schreef:

  Röntgenstraling was niet gevaarlijk, roken, asbest, chloroform, gelode benzine, DES hormoon, softenon, DDT, al deze stoffen waren niet gevaarllijk, maar nu…?

  • E. Ernst schreef:

   Dit vindt ik geen vergelijking. Al de troep die Eke noemt kan je vermijden of weigeren.

   Hoe weiger je zendmast straling of ‘gratis’ Wifi in de bus, trein of openbare ruimte? Dat zou dus gewoon verboden moeten worden. Waarom krijg je in een flat pas inspraak als 51% tegen een zedmast op het dak is? En waarom worden die enquetes meestal in vakanties gehouden en is iedereen die niet reageert het eens?

   • Ayna schreef:

    Bedankt voor uw reactie. Ik geef u helemaal gelijk.
    Echter, wat Eke hier bedoelt, en waarom deze vergelijking vaak wordt gemaakt is dat bij asbest, roken etc. aanvankelijk ook werd verzwegen wat de gezondheidsrisico’s waren, terwijl deze al lang bekend waren bij overheid en industrie. Vele decennia later werd dit pas openlijk toegegeven. Dit is een overeenkomst met EMV. Het verschil met EMV is inderdaad dat je je hier niet aan kunt onttrekken.

 20. Ayna schreef:

  “Risico is niet hetzelfde als onveilig?”
  Risico = de kans op gevaar of verlies (dat is ‘veilig’?). Risicofactor = factor waarvan bekend is dat deze de kans op ziekte verhoogt; variabele die gepaard gaat met een toe-genomen kans op een bepaalde gebeurtenis, vooral ziekte. Roken is een risicofactor voor longkanker bijvoorbeeld (veilig dus?)
  Beslist niet veilig.

 21. E. Ernst schreef:

  Goed dat hier eindelijk aandacht aan besteed wordt.
  Mijn dank aan de schrijver.

  Het is vreselijk storend als mensen tijdens yoga, meditatie of andere activiteiten hun telefoon niet uitzetten en die over de hele vloer heen laten trillen of laten overgaan. Steeds meer restaurants gooien mensen die op hun smartphone turen gelukkig ook al de deur uit. Ik ben voor telefoonvrje wagens in de trein (het nieuwe niet-roken).

  Moreel zijn smartphones, zendmasten en WiFi onverantwoord. Niemand kan aangeven dat het onschadelijk is. Veel onderzoeken tonen keihard klachten en fysieke schade (kanker) aan. Je kan deze “stralings pil” niet onvrijwilig bij iemand naar binnen duwen. Het is een schandaal dat onze overheid (en vooral de gemeentes die over zendmastbeleid en plaatsing gaan) dit toelaten.

  Volgens het wettelijk verankerde ALARA moet de straling zo laag mogelijk zijn. Zie: http://www.nl.wikipedia.org/wiki/Alara

  Bij 0,0001 microwatt/m2 heeft een mobiel nog vol bereik. Waarom stralen zendmasten dan vaak met tot 1.000 microwatt/m2 de woonkamer in?
  Dat is 10.000.000 keer harder dan noodzakelijk om mobiel te kunne bellen, dus een verstoot tegen de wet.
  En als je ver weg van een zendmast woont kan je altijd gebruik maken van WiFi bellen in je huis. Dan heb je helemaal geen zendmast nodig voor mobiel bellen. Dan kan de straling dus naar 0,0001 microwatt/m2 of lager in woningen en kan je nog steeds overal mobiel bellen.

  Gementes erkennen die wetsovertreding en moeten daarop letten maar zijn liever lui dan moe.

  Bij 0,0001 microwatt/m2 kan dus iedereen bellen en zijn elektrosensitieven ook blij. Dus waarom dwingt de overheid dat niet af?
  Big money, snoepreisjes, cadeautjes en baantjes wissels tussen overheid en Telecom!
  Of moeten van onze overheid net als in Oostenrijk eerst groepen mensen opstaan om zendmasten uit te schakelen en om te halen voordat er actie komt.

  Ik was bij de arts en daar haden ze WiFi met een voeding die piepend geluid maakte. Ik werd daar onpasselijk van. Na een verzoek en “die Wifi behandelt geen patient dus uit dat fluitende kreng” werd hij mooi uit gezet. Als ik dit artikel lees is eigenlijk elke arts met WiFi fout bezig.

  Ik wil niet bestraald worden want wie weet hoe schadelijk dat is.

  Er zullen altijd mensen zijn zoals “G.J. Smeets”. Teveel tijd en altijd verslaafd achter de smartphone op zoek naar plekken om desinformatie te verspreiden. Wellicht werkt de “G.J. Smeets” ook voor de telecom en wordt hij betaald om dit soort desinformatie te verspreiden want van dergelijke praktijken gebruikt de telecom industrie.

  • G.J. Smeets schreef:

   Beste E. Ernst,
   “Niemand kan aangeven dat het onschadelijk is.” Inderdaad, niemand hier in dit discussiedraadje beweert dan ook dat het onschadelijk is.
   “Veel onderzoeken tonen keihard klachten en fysieke schade (kanker) aan.”
   Nee, niks ‘keihard’. Het overgrote deel van onderzoeken deugen niet omdat ze niet herhaalbaar zijn, statistisch knoeiwerk leveren, etc. Zie mijn reactie 3 november 2017 om 16:46 hierboven.

   Ik ben het geheel met je eens dat het met de vervuiling de spuigaten uitloopt. Electromagnetische straling all over the place, geluid idem, kunstlicht idem, fijnstof in de lucht idem, CO2 in de atmosfeer idem, micro-plastics in tandpasta’s idem, en de lijst is heel veel langer te maken maar dat doe ik nu effe niet. Wat ik wel wil doen is je erop attenderen dat het alara-principe waarop je wijst een tegenhanger heeft die Ahars heet. Alara betekent ‘as low as reasanobly achievable’. Ahars betekent ‘as high as reasonably safe’. Jij en ik zijn alara types. De gsm lobby zit aan de ahars-kant.

   Voor de goede orde: je hebt met mij de verkeerde te pakken om je frustratie af te reageren. Ik heb geen smartphone maar het goedkoopste Nokia mobieltje dat ik alweer jaren geleden kon vinden: €27,- Ik woon en leef en werk geografisch gezien nogal geïsoleerd en het is verdomd handig om mobiel bereikbaar te zijn of anderen te kunnen bereiken. Wat je verder suggereert over ‘heel veel tijd hebben’ klopt. Maar die spendeer ik niet aan het verspreiden van misinformatie zoals je suggereert. Die spendeer ik deels aan het opmerken van onzin. Bijvoorbeeld de onzin die jij hier verspreidt over de relatie micro-watt / m2, vol bereik en overkill-factor 10m2. Trappen we niet in.

   • E. Ernst schreef:

    Beste G.J. Smeets,
    Dat van omstreeks 100.000 onderzoeken naar straling enkele tegenstrijdige resultaten gaven en sommige niet goed waren klopt. Het zou pas opvallend zijn als dat niet zo was. Die doorstonden de peer-review door andere onderzoekers ook niet.

    Feit is echter dat vele duizenden peer-reviewed onderzoeken eenduidig schade van deze hoogfrequente aantonen. De reflex studie is bijvoorbeeld 7 keer over gedaan in andere laboratoria met iedere keer dezelfde uitkomst of dat de hoogfrequente straling zelfs nog schadelijker was dan het oorspronkelijke onderzoek aangaf.

    Over stralingsintensiteit: veel mensen worden sensitief doordat ze aan te hoge straling belastingen blootgesteld waren. Ik weet hoe je metingen verricht en heb er veel gedaan, jij overduidelijk niet. Voor overige geïnteresseerden leg ik het uit. Test het zelf en zet in een huis een straling werende kooi neer. Particulieren die zich tegen straling beschermen en bereid zijn veel geld daaraan uit te geven kunnen vaak slechts een afscherming van een factor 100.000 bereiken. Met intensief zoeken, een groot budget en expertise kan een particulier wellicht een factor 10.000.000 schermen. Zelf met die zware afscherming kan je bijna altijd nog mobiel bellen en gebeld worden!
    Bij zulke afscherming verdwijnen de klachten veroorzaakt door hoogfrequente straling overigens volledig. Die zendmast straling kan dus véél lager.

    Dat mensen geen bereik hebben komt vaak door reflecties en interferenties en die los je niet op met meer straling, integendeel zelfs. De telecom claimt met veel straling uitzenden zijn territorium en stoort zendmasten van andere providers. En veel “smart”phone gebruikers stappen dan over naar de grootste boosdoener.

    Klachten van straling hebben is wat anders dan gelijk kanker hebben. Het mechanisme dat de klachten veroorzaakt is gevonden. Van mast-cellen tot mutaties in calcium kanalen die net als bij een nootjes allergie iedere keer erger wordt als je “ermee” in aanraking komt.
    Heel dicht bij huis: Onderzoeken als cofam2 (waarvan de overheid de uitkomsten geheim houdt) tonen een negatief effect aan van straling op de cognitieve functies. Dat gestoor in je hersenen wil je niet bij meditatie.

    Gelukkig vindt jij ook dat de belasting met straling zo laag mogelijk moet zijn. Richt je dan op verlaging van de huidige kracht van zendmasten.
    ALARA (de straling zo laag als mogelijk houden) is in de wet verankerd; dat moet de overheid dus handhaven.

    ALARA handhaven doen ze niet uit luiheid, kennisgebrek, snoepreisjes, onderlinge baantjes wisslingen. Een adviesorgaan waarvan bijna iedereen belangen in de telecom industrie heeft doet de rest. Daar zit overigens geen enkele arts of iemand met ook maar enige medische kennis dus die kunnen geen enkele uitspraak doen over medische zaken, zo rechtvaardigen ze ook dat ze alleen naar opwarmingseffecten kijken.

    Belachelijk natuurlijk want bij kerncentrales zou iedereen je uitlachen als je alleen over het opwarmingseffect zou praten en medische effecten achterwege zou laten omdat niemand in de veiligheidscommissie medisch geschoold zou zijn.

    Je beeld over wetenschap is verkeerd:
    Roken is schadelijkheid slechts aangetoond door rokers en niet-rokers met elkaar te vergelijken, verder ontbrak wetenschappelijk bewijs. Vind maar eens een controlegroep met mensen die niet bestraald worden.
    Asbest is schadelijkheid niet wetenschappelijk maar in de rechtbank van aangetoond: toen is het officieel maar als schadelijk bestempeld.
    Schimmel is nog nooit van aangetoond dat het schadelijk is. Ga jij in een huis vol schimmel wonen, vol met gekleurde schimmelplekken?
    Een groot deel van (dure!) medicijnen is de werking nooit van aangetoond. Na jaren verdwijnen ze weer.
    Loden waterleidingen en borden & DDT & Softenon was ook zo mooi, met slechts incidentele toevallen van schade, tot de schade zo groot was dat het niet meer te ontkennen viel dat het echt foute boel was.
    Zelfs bij de zeer schadelijke chroom6 verf nam niemand in de legertop of in de regering zijn verantwoordelijkheid.

    Bij straling is geen keuze om niet bestraald te worden en dat mag nooit.

    • G.J. Smeets schreef:

     Nee, mijn beeld van wetenschap is niet verkeerd. Althans, ik heb enig verstand van methodologie, van category mistakes in statistische analyse, van bias-risico’s bij proefopzettingen, van geldstromen in de research-bedrijvigheid, van publicatie-plicht van onderzoekers, van het peer-review systeem bij wetenschappelijke tijdschriften.

     Natuurkundig is electromagnetische straling een goed begrepen fenomeen. De impact van die straling op biologische units (cellen, organen, individuen) is verre van duidelijk. En dat is niet verwonderlijk omdat het uitermate complex is met nogal wat methodologische bommen en granaten. Er is dan ook geen consensus onder wetenschappers zoals dat bij tabak wel is: epidemiologisch staat het vast dat roken voor de volksgezondheid niet o.k. is. En let wel: epidemiologie is iets anders dan labo-onderzoek van geselecteerde proefpersonen. Wat dat laatste betreft geef ik je een voorbeeld van bias-risico’s waarover ik het hierboven had. Een van de valkuilen in dit soort onderzoeken is de wijze van selectie van proefpersonen. Het maakt nogal uit of je als onderzoeksleider via een advertentie proefpersonen werft met de mededeling dat het om een onderzoek naar stralingsgevoeligheid gaat, of dat je de proefpersonen werft met een ander motief en hen tijdens de proef blootstelt aan straling zonder dat ze het weten. En dan heb ik het maar niet over de eetgewoontes van de proefpersonen die zoals bekend invloed hebben op de fysische constitutie van de lichamen.

     Je hebt helemaal gelijk waar je zegt “Bij straling is geen keuze om niet bestraald te worden…” Hetzelfde geldt voor fijnstof in de lucht en CO2 in de atmosfeer. Jij en ik vinden dat het niet zou mogen maar het gebeurt. De tragedie is dat we kunnen protesteren dankzij de middelen waartegen we protesteren.
     Moedig voorwaarts en vriendelijke groet.

     • MV schreef:

      Er is echter een groot en belangrijk verschil: fijnstof en CO2 staan namelijk hoog op de politieke agenda. Over straling wordt Den Haag in alle talen gezwegen. Sterker nog, de regering neemt de ene maatregel na de andere waardoor de stralingsbelasting hand over hand toeneemt. In Nederland wordt zelfs de hoogste veiligheidslimiet ter wereld gehanteerd….

 22. G.J. Smeets schreef:

  Beste MV,
  “Er is echter een groot en belangrijk verschil: fijnstof en CO2 staan namelijk hoog op de politieke agenda.”

  Dat is nogal wiedes. Er is over risico’s en gevaren van fijnstof en CO2 voor de volksgezondheid heeeeel veel meer bekend dan over die van electromagnetische straling. Dat is precies het grote en belangrijke verschil zoals je zelf zegt.

 23. MvdV schreef:

  Super goed nieuws!

  Het CDA (op zich niet mijn favoriete partij) heeft gisteren kamervragen gesteld! EINDELIJK!!!

  Vragen van het lid Von Martels (CDA) aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over elektromagnetische velden en elektrohypersensitiviteit (ingezonden 9 november 2017).

  https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?did=2017D31701&id=2017Z15008

  Vraag 1
  Bent u ermee bekend dat in Nederland geen of weinig voorzorgsmaatregelen worden genomen ten aanzien van elektromagnetische straling in vergelijking tot andere landen?1

  Vraag 2
  Hoe geeft u invulling aan het advies van de Gezondheidsraad om de blootstelling aan mobiele telefonie zo laag als redelijkerwijs mogelijk te houden en de effecten te blijven onderzoeken?2

  Vraag 3
  Ziet u mogelijkheden om richtlijnen te geven om elektromagnetische straling redelijkerwijs zo laag mogelijk te houden? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

  Vraag 4
  Wordt in het beleid betreffende elektromagnetische velden rekening gehouden met onderzoeken waaruit blijkt dat elektromagnetische velden naast opwarming van weefsel ook andere schadelijke biologische effecten op celniveau kunnen veroorzaken? Zo ja, op welke wijze?

  Vraag 5
  Is er sprake van een toename van elektrohypersensitiviteit in Nederland? Welke gegevens zijn hierover bekend?

  Vraag 6
  Bent u, met het oog op het rapport «Meewegen van gezondheid in het omgevingsbeleid» van de Gezondheidsraad dat adviseert om bij complexe en onzekere risico’s belanghebbenden te betrekken, bereid een inspanning te doen om belanghebbenden weer aan tafel te krijgen bij het kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid door het platform meer bij hun wensen aan te laten sluiten?3

  1. M. Redmayne, «International policy and advisory response regarding children’s exposure to radio frequency electromagnetic fields (RF-EMF)», in Electromagnetic Biology and Medicine, 19 augustus 2015.

  2. Gezondheidsraad, Mobile phones and cancer: Part 3. Update and overall conclusions from epidemiological and animal studies.

  3. Gezondheidsraad, Meewegen van gezondheid in omgevingsbeleid. Evenwichtig en recht-vaardig omgaan met risico’s en kansen, 20 juli 2016.

  • Joop Ha Hoek schreef:

   En met dit nieuws wordt de reactiemogelijkheid voor dit artikel gesloten. Dank voor de reacties.
   De uitgever.