In een nieuwe radiospot toont Wakker Dier zich van de zonnige kant en prijst supermarktketen Lidl met de start van de verkoop van Kipster-eieren. “Vaak zijn we boos over supermarkten, maar nu zijn we juist blij. Blij met het Kipster-ei”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Kipster is een nieuw bedrijf dat eieren produceert op een dier- en milieuvriendelijkere manier. Zo hebben de kippen een binnen- en een buitentuin met zand om te stofbaden, stro om te pikken en bomen om onder te scharrelen. Daarnaast wordt het fijnstof in de binnentuin afgevangen, zodat er altijd frisse lucht is.
Wat vooral bijzonder is aan Kipster is dat het eimerk ook de verantwoordelijkheid neemt voor de haantjes, de broertjes van de legkippen. Normaal worden haantjes direct uit het ei vergast omdat ze geen eieren leggen. Kipster doet dat niet. Zij houden de haantjes totdat ze ongeveer vijftien weken oud zijn. Dit hanenvlees wordt ook verkocht bij de Lidl.
Voor Wakker Dier is deze manier van produceren een goede reden om met een positief geluid naar buiten te treden. Hilhorst: “We hebben dit ook gedaan bij het Rondeel-ei van Albert Heijn en toen Plus aankondigde alle legkippen naar buiten te laten.” De organisatie hoopt op deze manier mee te helpen om van het diervriendelijkere ei een succes te maken.
Corinne Bakker zegt
Het blijft dieren exploiteren, zowel voor hun eieren als hun vlees. Zeker als er grootschalig interesse in is zullen de mooie leefomstandigheden met lekker naar buiten waarschijnlijk niet gehandhaafd worden. Of ze nou vergast worden bij uitkomst uit het ei of nog een paar weken mogen leven en dan geslacht worden… Het slachten gebeurt toch gewoon in de gebruikelijke slachterijen, met alle ellende en leed van dien. In mijn optiek dus nog altijd geen reden deze eieren te gaan eten. Nog altijd niet Boeddhistisch.
Ik heb zelf een aantal kwarteltjes waarvan ik weet dat ze het goed hebben, hun eitjes, waar ze overigens niks mee doen, voel ik mij gerechtigd te eten. Anders niet.
Nic Schrijver zegt
‘Of ze nou vergast worden bij uitkomst uit het ei of nog een paar weken mogen leven en dan geslacht worden…’
Juist die paar weken extra maken uit, dat leven maakt uit.
Je zegt van een mens toch ook niet bij zijn geboorte “Nou, die jaren dat die nog leeft maakt ook niks uit, dood gaat die toch..!!”
Rieni Otten zegt
Als je wilt vergelijken, doe het dan goed Nie;
Wanneer de moeders van die mensen verkracht worden zodat de baby’s opgegeten kunnen worden dan zeg je: laten we stoppen met het verkrachten en bezwangeren van die moeders zodat er geen baby’s meer geboren en opgegeten kunnen worden. Vrouwen verkrachten met als doel om ze te bezwangeren en dan vervolgens zorgelijk gaan zitten doen over het welzijn van hun baby’s is niet echt geloofwaardig.
nic_schrijver zegt
Zorgen voor welzijn lijkt me altijd prima. Het liefst alles en iedereen.Vaak is dat niet haalbaar. Dan maar wat wel haalbaar is.
Ronald zegt
Het blijft dierenleed, stop gewoon met die martelingen en go vegan.
an60 zegt
vind het aanprijzen van eieren nou niet echt een boeddhistische gedachte waarbij lijden van voelende wezens voorkomen en bestreden dient te worden….Met de eierindustrie gaat veel leed gepaard…de haantjes die maar 15 weken mogen worden, de hennetjes die hun hele leven in onze dienst moeten stellen en zodra ze minder productief zijn hetzelfde wrede lot als hun broertjes ondergaan.
Dieren slachten = dierenleed en zou je niet moeten promoten. Wel veganisme, de enige diervriendelijke levenswijzen.
Nel Brand-Sevenhuijsen zegt
Wat is het verschil,tussen het direct doden van de haantjes of na 15 weken en dan ook nog met een ellendig vervoer op weg naar het slachthuis, waarbij de dieren in kratten gepropt worden.
Het is uitgestelde executie !!!
Ook het argument dat er dan door de grotere productie minder kippen geslacht zouden worden is een utopie. Zonder twijfel zullen er nieuwe afzetgebieden gevonden worden.
Onbegrijpelijk dat Wakker Dier deze ontwikkeling toejuicht !