Emmanuel Levinas wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste filosofen van vorige eeuw. Hoewel hij en zijn familie slachtoffer waren van het naziregime, ontwikkelde hij als Joodse denker een hoopvol mensbeeld. In zijn filosofie schuilt geen rancune, geen haat, maar wel een beklijvend ethisch appel, waarin de plaats van en voor de Ander fundamenteel is voor de eigen menswording. De andere heeft een gelaat dat mij in crisis brengt én mij tegelijk op een (ander) spoor zet…
Spontaan zou je zeggen dat het leven alleen een struggle for life is en dat je dat gevecht moet regelen door wil of door wet. Bij nader toezien is er iets anders aan de hand met de mens.
Voor Levinas is de mens meer dan een vechter die in crisis wordt gebracht, en die alleen niet doodt omdat hem een verbod (‘Gij zult niet doden’) boven het hoofd hangt. Nog vóór ik zelf kan beslissen om mij het lot van de andere aan te trekken, nog vóór de vrije keuze (om te zeggen ‘loop naar de hel’), ben ik reeds ingesteld om het lot van de ander te dragen.
Die toewijding aan het lot van de ander is reeds in mij. Levinas gaat kijken wat daar eigenlijk in de diepte, de profundis van de mens te vinden is. Er is een goedheid die mij tekent, en die mij op het spoor van de ander zet… Ben ik de hoeder van mijn broeder? Ja. Maar er is een ‘maar’…
Op vrijdag 27 oktober is Marc Colpaert te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen. Marc is een kenner en heeft een grote liefde voor het werk van de Frans-Joodse filosoof Emmanuel Levinas.
Marc Colpaert (1945) is cultuurfilosoof en specialiseerde zich als journalist in Z.O.-Azië. De Aziatische culturen brachten hem in contact met hun grote levensbeschouwingen en filosofieën.
Hij is oprichter van CIMIC (Centrum Intercultureel Management, Thomas More Mechelen), medewerker van de abdij Roosenberg (Waasmunster) en auteur van ‘Tot waar de beide zeeën samen komen’.
De kracht van mededogen en vergeving: https://youtu.be/gdgPAetNY5U