Zen Peacemakers Lage Landen heeft bij monde van Annie Schalkwijk, voorzitter van het bestuur, een verklaring uitgegeven over de situatie waarin Rohingya moslims in Myanmar (Birma) zich bevinden. Sinds 25 augustus 2017 zijn honderdduizenden Rohingya en anderen Birma ontvlucht om uit handen van het Birmese leger en boeddhistische groeperingen te blijven. Mensen zijn gedood, vrouwen verkracht en dorpen platgebrand. Over en weer geven partijen elkaar de schuld van dit drama. Objectieve waarnemers en berichten zijn er nauwelijks.
Verklaring Zen Peacemakers Lage Landen:
Het bestuur van de Zen Peacemakers spreekt haar grote zorg uit over de situatie van de Rohingya in Myanmar. Wij zijn zeer begaan met de vele slachtoffers. Wij proberen te begrijpen wat de daders drijft, om te zien hoe wij een bijdrage kunnen leveren aan het verlichten van hun lijden.
Wij zijn onvoldoende op de hoogte van de politieke situatie in Myanmar om een gefundeerd oordeel te hebben over de verantwoordelijken voor de tragedie die zich daar momenteel afspeelt, maar als bestuur willen wij niet wegkijken en ons hullen in stilzwijgen.
De belangrijkste beoefening voor de Zen Peacemakers stoelt op de 3 leefintenties:
- Niet-weten;
- Erkennen wat is;
- Actie die voortkomt uit niet-weten en erkennen wat is.
Wij komen in onze bearing witness retraites op plekken in de wereld waar etnische zuiveringen hebben plaatsgevonden. Nu er sprake is van een etnische zuivering gericht tegen de Rohingya, een moslim-minderheid die al eeuwen leeft in de staat Rakhine in het overwegend boeddhistische Myanmar, raakt ons dit diep. Wij veroordelen alle ernstige geweldsdelicten die zich hebben voorgedaan in dit conflict. Het doden van mensen is onverenigbaar met het voorschrift van Niet Doden dat alle boeddhistische stromingen in haar leringen hebben. Etnische zuivering en schending van mensenrechten is onverenigbaar met onze boeddhistische levensvisie.
Wij staan voor het vreedzaam samenleven met minderheden en beseffen dat dit niet altijd gemakkelijk is, ook niet in onze Europese landen. Het is onze intentie om er alles aan te doen dat een vreedzame samenleving ook bij ons realiteit wordt.
Namens het bestuur,
Annie Schalkwijk, voorzitter
- Zen Peacemaker Roshi Joan Halifax van Upaya Zen Center (leraar van onze spiritholder Irène Bakker en onze secretaris Petra Hubbeling) heeft een fonds geopend voor donaties voor de Rohingya vluchtelingen. Zie https://www.upaya.org/giving/support-rohingya-refugees/
dik zegt
Ik vind het ook verschrikkelijk wat daar plaats vind en begrijp het niet …. Hoe kunnen mensen elkaar dit aandoen , zag het bij het journaal ,