Het bezoek van de Dalai Lama aan Japan en de warme ontvangst door dit land heeft tot scherpe kritiek van China op Japan geleid. De verhouding tussen de twee landen staat al op scherp vanwege een verschil van mening over de eigendom van enkele onbewoonde eilandjes in de Zuid-Chinese zee.
Het bezoek van de Dalai Lama aan Japan krijgt veel publieke belangstelling. Meer dan honderd vooraanstaande leden en juristen van grote politieke partijen in Japan begroetten gisteren op een bijeenkomst de Tibetaanse religieuze leider. De bijeenkomst werd geleid door Shinzo Abe, leider van een oppositiepartij en genoemd als de volgende minister-president van Japan en criticaster van China.
De Dalai Lama heeft de Japanse leiders aangemoedigd om Tibet te bezoeken en zich daar zelf op de hoogte te stellen van de repressieve maatregelen van de Chinese bezetter van Tibet. Tibetanen klagen over de teloorgang van hun cultuur, religie en zelfbeschikking.
China reageerde furieus op de uitlating van de Dalai Lama. Die als een regelrechte belediging wordt ervaren. Een regeringswoordvoerder zei dat China tegen elke vorm van steun is aan de Dalai Lama, die door de regering als een opruier wordt gezien. Meer dan zeventig Tibetanen hebben zichzelf sinds maart 2009 in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing van hun land.
Bron: BBC
paul duckaert zegt
hoe kan een wereldmacht toch zo blind blijven tegenover liefde en mededogen ,,,,, onbegrijpelijk,,,,,