Volgende week dinsdag, als de eerste seconden van de woensdag wegtikken, aan de vooravond van de nacht waarop in kerken de geboorte van Jezus van Nazareth tijdens de nachtmis wordt gevierd, praten de Belgische zenpriester Frank De Waele en Sarah Marijnissen in de studio van de boeddhistische radio onder meer over de Zen Peacemakers Lage Landen. Hij is de gast in het programma De Nachtgast van de boeddhistische omroep.

Komend uit de kunsten en aangetrokken tot de spiritualiteit van zen is De Waele nu onder andere initiatiefnemer van de Zen Peacemakers in Europa, geïnspireerd door zijn grote vriend en leraar de Amerikaanse zenmeester Bernie Glassman.

BOS radio Frank de W#aele SenseiFrank De Waele leidde vele meditatieve voettochten, straatretraites en retraites op pijnplekken in de wereld, zoals onlangs op Lampedusa, waar zovele vluchtelingen veilig aan land zouden willen komen. Verder mediteert De Waele regelmatig enkele dagen in voormalig concentratiekamp Auschwitz.

Na zijn studies aan het Sint-Lucasinstituut in Gent werkte Frank De Waele (geb. 1957) in musea in Venetië, Brussel en Gent en later ook voor de VRT-radio. Voor hij naar Frankrijk vertrok, was hij docent schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten te Leuven. Aangetrokken door de spiritualiteit van zen begon hij in 1987 met meditatie in de sangha van meester Deshimaru. Hij oefende tevens bij de Nederlandse zenleraar Ton Lathouwers.

Parijs

In 1991 ontmoette Frank de Franse zenlerares Catherine Genno Pagès Roshi, de eerste Dharma-opvolgster van de Amerikaanse zenleraar Dennis Genpo Merzel Roshi en spirituele leidster van de Dana Sangha. Frank begon bij Genno Roshi te studeren en werd haar leerling. Drie jaar later legde hij de boeddhistische geloften af en verhuisde hij naar haar centrum in de buurt van Parijs. Hij combineerde zijn intensieve lekentraining en meditatiepraktijk met vrijwilligerswerk voor de Peacemaker Community, een interreligieus netwerk voor spiritualiteit en sociale verandering van de Amerikaanse zenleraar Bernie Glassman Roshi.

Genno Roshi leidde Frank in de loop van zijn residentiële zentraining op tot meditatie- en koanleraar. In 2002 keerde hij terug naar België waar hij, onder haar supervisie, meehielp aan de uitbouw van Dana Sangha België, waarvan hij de begeleiding opnam. Op 23 juli 2005 ontving Frank van Genno Roshi dharmatransmissie (Jap. shiho), waardoor hij een gekwalificeerd zenleraar (Jap. sensei) werd in de White Plum Sotozenlijn van wijlen Taizan Maezumi Roshi.

In 2006 werd Dana Sangha België omgevormd tot een onafhankelijke sangha met een nieuwe naam en logo en een eigen programmatie. In de vernieuwde Zen Sangha neemt Frank De Waele Sensei de spirituele leiding en de priesterlijke functies waar, geeft dharmaonderricht en staat in voor de (individuele) begeleiding van de beoefenaars. Hij is ook actief betrokken bij de interlevensbeschouwelijke dialoog.

Transmissie

BOS radio Bernie GlassmanTijdens de straatretraite te New York in april 2011 kreeg Frank ook transmissie (dharma recognition) van Bernie Glassman Roshi en werd daarmee zijn dharmaopvolger. Frank De Waele Sensei tekent en houdt van beeldende kunst, lezen, wandelen en straatretraites. Hij leeft in Gent bij de zendo en werkt voltijds als zenleraar in residence.  Hij is gehuwd met Alexandra Mushin Gericke, senior zenstudente van Genpo Roshi.  Samen hebben ze twee dochters, Hannia en Sanne.

 

Uitzenddatum: Woensdag 24-12-2014 00:00 – 00:30 NPO Radio 5 

 

 

 

 

Categorieën: BOS-tv en radio, Media, Zen
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk