Dankzij gezamenlijk optreden van de BUN en het Nederlands Boeddhistisch Archief (NBA) en met medewerking van de BOS is het gelukt om een unieke, historische, collectie veilig te stellen.
Bodhi TV
Tien jaar Boeddhistisch Dagblad
…
Boeddhisme en racisme
“In alle sociale situaties voer ik een veiligheidsscan uit.”
Het Boeddhistisch Dagblad – een hotel met vrije en vreemde vogels
Het BD voelt zich ook verbonden met organisaties die opkomen voor de rechten van mens en dier, of die natuur en milieu willen beschermen. Of met eenlingen die vanuit achterstand situaties hun lot willen verbeteren. Ze kunnen rekenen op onze steun, op een plekje in onze kolommen. Het BD is een geëngageerd magazine, wij zullen nooit vergeten dat wij er zijn dankzij anderen.
BUN-voorzitter Michael Ritman: ‘de waarheid van de dharma kan niet aangetast worden door wangedrag van een leraar’
Ritman: ‘Bij Rigpa was natuurlijk bekend dat Sogyal altijd veel ‘vriendinnetjes’ heeft gehad. Daar werd door oudere studenten niet moeilijk over gedaan. Hij was geen monnik en niet getrouwd. En het ging om relaties met volwassen vrouwen. Maar met de kennis van nu vind ik dat we dit met z’n allen nooit hadden mogen accepteren. Het is nu zonneklaar voor mij dat het ging om een machtsrelatie die gebruikt werd om seks af te dwingen met personen die in een positie van afhankelijkheid verkeerden. Dit is strafbaar seksueel misbruik, en niet minder dan dat.’
Koninklijke Bibliotheek archiveert Boeddhistisch Dagblad
Met het Nederlands Boeddhistisch Archief zijn ook vergaande gesprekken gaande over archivering van het Boeddhistisch Dagblad.
Nog steeds geen loon en pensioen voor Belgische boeddhistische voorgangers
Veel Belgen zijn het erover eens dat het systeem van financiering door de staat van religieuze organisaties afgeschaft zou moeten worden. In totaal is daar jaarlijks 415 miljoen euro mee gemoeid. Terwijl het land steeds minder gelovigen kent betalen ook ongelovige Belgen mee aan het in stand houden van dit systeem. Het meeste geld gaat naar een leeglopende katholieke kerk. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt?
Hans Knibbe over Sogyal Rinpoche
Hans Knibbe is klinisch psycholoog, schrijver en spiritueel leraar bij de School voor Zijnsoriëntatie. Hij was vier jaar in de leer bij Sogyal Rinpoche, maar ging weg omdat hij hem in psychologisch opzicht onontwikkeld vond. Ook had hij moeite met de manier waarop Sogyal met vrouwen en studenten omging.
De boeddhistische blik – nieuwe naam voor boeddhistische televisie
De Nederlandse publieke omroep KRO-NCRV gaat producties die binnen de boeddhistische stroming van deze omroep vallen onder de naam De boeddhistische blik uitzenden. Daarmee komt de naam Bodhitv te vervallen.
TV: Een andere kijk – Ralph Wieske
Vierhonderd passagiers over de wereld vliegen in een Boeing triple 7 is een grote verantwoordelijkheid.
TV: Een andere kijk – Farida Moultmar
In de derde aflevering van Een Andere Kijk op Persoonlijk Leiderschap spreekt Sarah Marijnissen met modeontwerper Farida Moultmar.
TV: Een andere kijk – Jos de Blok
In de tweede aflevering van Een Andere Kijk op Persoonlijk Leiderschap bezoekt boeddhiste Sarah Marijnissen Jos de Blok wiens controversiële uitspraak: “Managen is flauwekul” hem treffend typeert. Tegen de tijdgeest in bouwde hij 10 jaar geleden in Nederland de Stichting Buurtzorg op.
We weten vaak niet meer hoe we moeten sterven
Nog geen vijftig jaar geleden was sterven puur een zaak van de natuur. Hoe anders is dat tegenwoordig, met het immens grote aanbod aan medische behandelingen?
Een Andere Kijk: Nina Elshof
Nina Elshof staat aan de oorsprong van de enige erkende Feng Shui Academie in Nederland, waarvan zij ook directeur is.
TV: Singing with Angry bird
De populaire Koreaanse operazanger ‘Angry Bird’ leidt een kinderkoor in de sloppenwijken van Pune in India. Maar de ouders van de kinderen leveren niet veel steun, en zijn niet overtuigd van de waarde van het koor.
TV: Widening Circles
De 87 jarige milieuactiviste Joanna Macy laat zien hoe we kunnen leren leven in een bedreigde wereld.
TV: Silent Snow en Silent Land
In Groenland reizen twee meisjes naar het dorp waar een van hen nog woont. In prachtige beelden worden we deelgenoot van de opwarming van de aarde en de langzame vergiftiging van hun wereld.
Boeddhistische vrouwen die hun mannetje staan
Vandaag, acht maart, is het Internationale Vrouwendag. Hoewel het boeddhisme niet vrij is van ongelijkheid tussen de seksen, zijn er gelukkig ook tal van vrouwen die hun mannetje staan.
TV: Hermits
Vijfentwintig jaar geleden vertrok de Amerikaanse schrijver Bill Porter naar het Zhongnan gebergte om moderne Chinese kluizenaars te ontmoeten. Nu keert hij terug.
TV: Heart of a Dog
Heart of a Dog focust op de bardo, de periode na het overlijden waarin volgens de boeddhistische mahayana leer de identiteit van een mens of dier verloren gaat en het bewustzijn zich opmaakt voor de overgang naar een andere levensvorm.
Sneak preview boeddhistische tv in 2017
Silent Land Regie: Jan van den Berg Een reis door de prachtige landschappen van Cambodja, maar ook door het onzekere bestaan van boerenfamilies.
TV – Een andere kijk op 2016
Met psycholoog en boeddhistisch leraar Han de Wit. In het gesprek met interviewer en boeddhist Sarah Marijnissen kijkt De Wit terug op een drama dat zich kort voor 2016 afspeelde: de bovenwoning van zijn huis brandde af en een huisgenote overleed door die brand.
TV: Terreur, bron van angst
In zijn onwil om te geloven in een wereld waarin we steeds verder van elkaar verwijderd raken gaat Camiel Zwart op zoek naar mensen die het haat zaaien tegen willen gaan, naar liefde in tijden van haat.
TV: Holy Isle
De film toont een poëtische impressie van het eiland: de bijzondere dieren die er leven en de inheemse bomen die speciaal geplant zijn.