Komende zondag zendt de boeddhistische televisie documentaire Monk with a Camera uit. Een portret van Nicholas Vreeland. De in Zwitserland geboren Vreeland (1955) is de ‘Prins Siddharta’ van de 20e eeuw. Als kleinzoon van ex-Vogue hoofdredacteur Diane Vreeland leefde hij in weelde net als de historische Boeddha. Toch gaf de diplomatenzoon, dandy en getalenteerd fotograaf zijn bevoorrechte leven op, om zich te wijden aan een celibatair monnikenbestaan. Monk with a camera vertelt het verhaal van hoe de fotografie uit zijn ‘oude leven’ het nieuwe monnikenleven in India mogelijk maakt.
De Amerikaan Nicholas Vreeland is met ingang van 6 juli 2012 door de Dalai Lama benoemd tot abt van het Rato-klooster in Zuid-India, een van de belangrijkste kloosters in het Tibetaans boeddhisme. De Dalai Lama heeft Vreeland de opdracht mee gegeven een ‘brug te slaan tussen de Tibetaanse traditie en de westerse wereld.’
Hij is de eerste westerling die de eer te beurt valt om zo’n hoge positie te bekleden. Vreeland is directeur van het Tibet Center in New York. Hij vertelde in het PBS-programma ‘religie & ethiek News Weekly’ dat het de wens van de Dalai Lama is om moderne westerse ideeën in te brengen in het klassieke kloostersysteem van de Tibetaanse traditie. Er moet en frisse wind waaien binnen deze instellingen, zei Vreeland.
Vreeland is fotograaf van beroep en een kleinzoon van Diana Vreeland, de legendarische journaliste van Vogue magazine. Tot de ontdekking van het boeddhisme was hij verbonden aan verschillende topstudio’s. Hij is geboren in Zwitserland, woonde als zoon van een diplomaat in Duitsland en Marokko. Zijn grootmoeder zorgde ervoor dat hij kon werken met beroemde fotografen, onder wie Richard Avedon. In 1977 introduceerde Averon’s zoon John Vreeland bij Khyongla Rato Rinpoche, oprichter van het Tibet Center.
In 1979 werkte Vreeland in India, in het hoofdkwartier van de Dalai Lama in Dharamsala, waar hij de geestelijk leider ook ontmoette. Zes jaar later werd de Amerikaan tot boeddhistisch monnik gewijd. Hij studeerde in het klooster waar hij nu abt van is. Het origineel van het klooster is eind 14e eeuw in Tibet gebouwd, maar is in India opnieuw gesticht. Vreeland blijft ook als directeur verbonden aan het Tibet Center in New York.