De boeddhistische radio is ook dit jaar weer in de ether met OBA Live. Hoofdgast is Henk Keilman, schrijver, ondernemer en investeerder. Het voormalig Quote 500-lid publiceert binnenkort een boek waarin hij betoogt dat god bestaat. Keilman baseert zich in die stelling op wetenschappelijk onderzoek.
Filosoof Bas Haring laat zijn licht schijnen over het fenomeen God. In zijn boek ‘Kaas en de evolutietheorie’ stelde Haring al eerder grote twijfels bij het bestaan van een almachtig opperwezen. Volgens de filosoof leert de evolutie “dat je geen schepper nodig hebt om dingen te scheppen. Je maakt een denkfout wanneer je gelooft dat er een intelligent wezen moet bestaan dat alles uitgevonden heeft omdat het allemaal zo goed klopt.”
Ondernemer en Dragon Den Henk Keilman heeft allerlei argumenten gevonden, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waaruit hij concludeert dat God bestaat. Hij zegt dat wat er de laatste dertig jaar ontdekt door de wetenschap is ontdekt over de structuur en het ontstaan van het heelal erop wijst dat het universum niet bij toeval is ontstaan. Hij vindt dat geen kwestie van waarschijnlijkheid of onwaarschijnlijkheid, maar een kwestie van een mathematische zekerheid.
In zijn boek Intelligentie of Chaos stelt hij dat het universum in de kern en vanaf de eerste milliseconde gefinetuned is en wordt geregeerd door vier basiskrachten: de zwaartekracht, de elektromagnetische kracht, de sterke en de zwakke kernkracht. Statistisch en wiskundig is het volgens hem onmogelijk dat het universum bij toeval heeft kunnen ontstaan. Chaos en toeval zijn geen opties, het enige alternatief dat overblijft is volgens Keilman intelligentie of God.
Henk Keilman is een bekende Nederlandse ondernemer en investeerder.
Als Keilman na school naar India vertrekt komt hij erachter dat hij aanleg heeft om te ondernemen. Daarvoor is Keilman in jaren 1982 tot en met 1984 voorzitter en zakelijk adviseur van de Stichting Iskcon, de Hare Krishna-beweging in Nederland. In 1985 begint hij samen met een partner het bedrijf Computer Express dat snel groeit maar uiteindelijk na drie jaar failliet wordt verklaard. Nadien start hij in 1986 Holland Trust, dit bedrijf verleent financiële en administratieve diensten aan multinationals. Hiermee wordt Keilman miljonair; dankzij een provisie verdient hij een miljoen gulden.
In de jaren negentig richt hij de investeringsmaatschappij RIG Investments op. In 1998 verkoopt hij het Amerikaanse telecombedrijf MTC. Hiermee verdient hij 200 miljoen euro. Nog steeds investeert Keilman in bedrijven. Met name mediabedrijven en bedrijven die zich bezighouden met technologie en duurzame energie hebben zijn voorkeur.
Keilman was sinds 2007 te zien in het KRO-programma Dragons’ Den, waar hij samen met enkele andere dragons aan meedoet. Doel van het programma is dat mensen met een bepaald idee of concept één of meerdere dragons overtuigen om in hun plan te investeren. In ruil daarvoor bieden zij bijvoorbeeld een bepaald percentage aan aandelen in hun bedrijf.
Naast zijn activiteiten als investeerder, is Keilman actief als columnist, spreker en auteur. In 2009 was hij initiatiefnemer van de website “Stop de Crisis” en schreef een boek over de oorzaken en oplossingen voor de kredietcrisis: Crisis, Hoezo Crisis?.
Henk Keilman is tevens voorzitter van het bestuur van de Nederlandse Vegetariërsbond.
Filosoof Bas Haring laat zijn licht schijnen over het fenomeen God. In zijn boek ‘Kaas en de evolutietheorie’ stelde Haring al eerder grote twijfels bij het bestaan van een almachtig opperwezen. Volgens de filosoof leert de evolutie “dat je geen schepper nodig hebt om dingen te scheppen. Je maakt een denkfout wanneer je gelooft dat er een intelligent wezen moet bestaan dat alles uitgevonden heeft omdat het allemaal zo goed klopt.”
‘Ik vind “volksfilosoof” wel een mooie geuzennaam. Op een frisse en toegankelijke manier probeer ik wetenschap en filosofie zo uit te leggen dat ‘t begrijpbaar wordt voor jan en alleman. Via boeken, columns, lezingen en TV. Aan Universiteit Leiden ben ik bijzonder hoogleraar “publiek begrip van wetenschap” en oprichter van het masterprogramma “media technology” voor creatieve wetenschap.’
Enkele uren later zijn de boeddhistische radiomakers weer in de lucht met De Nachtgast. Hoofdgast is tekstschrijver en dichter Rob Chrispijn die vooral bekend is geworden met zijn teksten voor Herman van Veen. Zijn bewerking van het nummer Suzanne van Leonard Cohen, Kletsnatte Clowns, Cirkels en Rozengeur zijn inmiddels evergreens geworden. Afgelopen november vierde hij zijn zeventigste verjaardag met de voorstelling ‘Het volle leven’ waarin onder meer Hans Dorrestijn, Angela Groothuizen en Herman van Veen acte de presence gaven.
Rob Chrispijn beoefent al jaren het Tibetaans boeddhisme binnen de Rigpaschool van Sogyal Rinpoche. Chrispijn raakte gefascineerd in deze leraar na het lezen van Het Tibetaanse boek van leven en sterven en gaat inmiddels regelmatig naar Frankrijk om retraites bij zijn leraar te volgen. Voor Rigpa maakte hij met tekenaar Frits Jonker een strip over het mannetje ‘Ego’ en zijn avonturen op het meditatiepad die in 2012 ook verscheen op de website van bodhitv.
Marlous Lazal praat met Chrispijn over het geheim van een goede tekst, op welke manier het boeddhisme hem inspireert en wat er zo fascinerend is aan paddenstoelen.