• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Voedsel » Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)

Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)

4 september 2021 door Anneke Comello

Afgelopen april was ik een lang weekend in Berlijn met mijn moeder. Van tevoren had ik al op diverse plekken gelezen dat Berlijn dé plek is om vegan buiten de deur te eten. Dat bleek ook echt mijn ervaring. Ik eet zelf niet uitsluitend vegan, maar wel bij voorkeur vegetarisch of veganistisch, en ik zag ontzettend veel eettentjes en afhaalrestaurantjes waar specifiek met vegan cuisine of vegan opties geadverteerd werd, ontzettend gaaf! Niet lang nadat ik terug was zag ik dat de Nijmeegse Merel, die de vegan blog Blackbirds and Cakes schrijft, een heel mooi tweedelig overzicht heeft geschreven van vegan eetmogelijkheden in Berlijn.

Op onze eerste avond belandden mijn moeder en ik in een heel gezellig Vietnamees restaurant waar we vol enthousiasme allerlei verschillende gerechten uitprobeerden. Dat werd vergemakkelijkt door de wijze waarop de kaart was vormgegeven, veel gerechten waren beschikbaar in tapas-hoeveelheden met zowel een reguliere als een vegan variant. Mijn moeder was met name dol op de spring rolls, een Vietnamees gerecht dat ook in Plum Village (het klooster van Thich Nhat Hanh in Frankrijk, waar ik zelf ook als Wake Upper al een paar keer ben geweest) regelmatig op tafel komt. Een recept daarvoor circuleert al langer binnen Wake Up kringen, en zal ik binnenkort posten. Ik was zelf erg verrast door de dumplings, officieel niet Vietnamees maar Chinees, maar vrij algemeen in diverse Aziatische restaurants inmiddels.

Eenmaal thuis kon ik niet wachten om een eigen variant van de dumplings te maken. Het bleek super simpel om te maken en tegelijkertijd een ontzettend leuk gerecht om vrienden en familieleden mee te verrassen. Door de rijke smaken kan het niet anders dan dat het ook bij de meest notoire vleeseters in de smaak valt. Echt een aanrader dus!

Ingrediënten (klein hoofdgerecht voor ongeveer 4 personen, ofwel 50 stuks, bereidingstijd +/- 45 min):

  • ongeveer 2 pakjes Wonton vellen uit de vriezer van de Aziatische toko (er staat meestal wel op hoeveel erin zitten – let erop of ze vegan zijn, als je daar voor wilt kiezen!)
  • 4 cm gember
  • 6 bosuitjes
  • 250 g seitan (gehakt)
  • 250 g groentes, heel klein in blokjes gesneden, bijv. 1 wortel (ik gebruikte een paarse ‘regenboog’ wortel, voor wat kleurvariatie), ¼ spitskool, 50-100 gr champignons of oesterzwammen en wat spinazie
  • zoute sojasaus (bijv. Tamari, van de natuurvoedingswinkel)
  • teentje knoflook
  • bos verse koriander
  • rijstazijn
  • (zwart) sesamzaad, een paar theelepels
  • een ijzeren zeef of stoommandje

Bereidingswijze:

Zorg ervoor dat je de dumplingvellen op tijd ontdooit, bijv. ’s ochtends vroeg al uit de vriezer halen.

Snijd de seitan en alle groentes heel fijn, in stukjes van 3×3 mm ongeveer. Schil en rasp de gember (of als je geen fijne rasp hebt, snijd hem dan in nog kleinere stukjes dan de groente). Roerbak vervolgens alles in een grote koekenpan of wok met wat olijfolie of kokosolie gedurende ongeveer 5 minuten (houd een klein beetje gember – 1 tl – apart om door het dipsausje te doen). Roer op het laatst er nog flink wat gehakte verse koriander door het wokmengsel heen.

Pers de knoflook, en meng met wat peper, de gemberrasp en 8 EL sojasaus en 6 EL rijstazijn tot een lekker sausje. Proef en varieer naar smaak!

Rooster in een koekenpan een paar eetlepels sesamzaad (of zwart sesamzaad, ook wel Nigellazaadjes genoemd) en roer deze door het sausje, of serveer ze in een apart bakje. Het is leuk om ook nog een bakje met gehakte verse koriander erbij op tafel te zetten.

Maak vervolgens het aanrecht goed schoon en maak je klaar om de dumplings te gaan vullen en dichtvouwen. Je hebt een kommetje koud water nodig om je vingers in te dopen. Maak met een vinger de buitenste rand van het ronde velletje een beetje vochtig (ongeveer een vingerbreedte). Leg vervolgens een theelepel aan vulling op het midden van het velletje en vouw het velletje dubbel. Je kan daarna met een vork de kanten dicht op elkaar drukken en een mooi patroontje creëren. Als je zo’n 6 dumplings hebt gevouwen, kun je de eerste lading gaan stomen.

Breng hiervoor een medium pan met een laag water erin aan de kook. Hang er een ijzeren zeef boven en leg daar voorzichtig de dumplings in. Je kunt ook een bamboe stoommandje gebruiken als je die hebt natuurlijk. Ik gebruikte eerst zelf mijn metalen groente-stoommandje, dat je onderin een pan water met een klein laagje water kunt zetten, maar doordat daar relatief veel metaal aan zit afgewisseld met vrij kleine gaatjes, plakten de dumplings enigszins vast aan het metaal. Met de zeef ging het daarom gemakkelijker bij mij, en dat zou ik je dan ook aanraden.

Stoom de dumplings gedurende ongeveer 7 minuten totdat het velletje wat witter is geworden en een beetje glazig. Je kunt ook even eentje testen voordat je ze er allemaal uithaalt. Herhaal met de volgende porties.

Serveer ze op een mooie schaal met het sausje, de geroosterde sesamzaadjes en eventueel nog wat verse koriander ter decoratie.

Eet smakelijk!

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: Anneke Comello, B'eter, Berlijn, vega, vegan dumplings

Lees ook:

  1. Anneke – Chocovado: chocolademousse met avocado
  2. Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen
  3. Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche
  4. Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Giel Geldof zegt

    5 september 2021 om 11:10

    Fijn, Anneke, dat je zo duidelijk en compleet beschrijft wat me te doen staat als ik hieraan begin.
    Tot nu toe koop ik ze kantenklaar bij de Chinese supermarkt, maar ik ga jouw recept binnenkort uitvoeren.
    Groeten van Giel Geldof.

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.