Sinds ik in januari mijn vega(n) cateringbedrijf ben gestart, of beter gezegd, sinds ik afgelopen september huiskamermaaltijden ging koken voor zo’n 50 man per avond, krijg ik regelmatig de vraag: hoe heb jij leren koken? Het simpele antwoord is: dat heb ik mezelf geleerd.
Maar vanuit boeddhistisch perspectief kan je dat natuurlijk ook breder bekijken: ik heb allerlei ‘zaadjes’ en ervaringen in mij die daar aan bij hebben gedragen, uit mijn familie en mijn omgeving. Zo heb ik een moeder die in de jaren ’70 en ’80 al vegetarisch leerde koken van kennissen en door cursussen in natuurvoeding zich verdiepte in biologische eten. Dat maakte weer dat ik opgroeide in een huishouden waar gierst, boekweit, tempeh en tofu en zuurdesembrood ‘gesneden koek’ waren ? Niet dat ik alles wat zij maakte lekker vond, allesbehalve dat zelfs. Ik was een heel kieskeurige eter als kind. Maar toch gaf het mij heel veel basiskennis om op terug te vallen toen ik na mijn 25e mezelf ging verdiepen (natuur)voeding. Daarnaast is er door social media en online platforms als Pinterest een weelde aan recepten beschikbaar gekomen, en meer en meer komen er in restaurants vegetarische of zelfs veganistische opties op het menu.
Heel veel van mijn huidige ‘succesrecepten’, waar mijn gasten van smullen, ben ik echter gewoon zelf gaan ontdekken. Online en in talloze kookboeken las ik van alles over goede smaakcombinaties en bekende en minder bekende gerechten uit verschillende wereldkeukens. Zo wilde ik op een gegeven moment bijv. meer Indiase gerechten leren koken. Dan vergeleek ik een hele tijd lang allerlei varianten op hetzelfde recept en probeerde ik van alles uit, totdat ik een versie had die ik zelf écht lekker vond. En dan schreef ik die op in mijn boekje, want ik ben nogal van het ‘niet meer een tweede keer na kunnen maken wat ik de vorige keer maakte’. Elke keer dat ik in de keuken sta heb ik namelijk ook weer nieuwe inspiratie, werk ik met restjes uit de koelkast of producten van het seizoen. Maar deze verzameling toppers is heerlijk om op terug te kunnen vallen nu ik professioneel ben gaan koken.
En de reacties zijn fantastisch. Ik heb de afgelopen 3 maanden al een behoorlijk aantal cateringopdrachten achter de rug, waaronder een vrijwel helemaal veganistisch dinerbuffet voor 50 personen voor een groot verjaardagsfeest van iemand die 65 werd, een lunch op een middelbare school voor 105 leraren, twee 4-gangen verrassingsdiners voor een groep collega’s (twee teams van hetzelfde bedrijf) en een lunch in een theater voor een workshop van 45 mensen. En elke keer was het weer zó leuk om iedereen te zien smullen, en ik ben er stiekem van overtuigd dat ze het plezier kunnen proeven dat ik had toen ik het maakte…
De huiskamermaaltijden, waar het allemaal mee begon in september 2017, houd ik ook nog steeds: om de 14 dagen in de grote keuken van de ecologische woongemeenschap waar ik tevens woon. Afgelopen editie stond er mijn eigen versie van de Thaise “klassieke” soep Tom Kha Kai op het menu. Eén van mijn persoonlijke favorieten die ook thuis vaak op tafel komt, en ook populair in de Facebook enquête onder de bezoekers van mijn huiskamermaaltijden, die ik onlangs via hield ter inspiratie. Dit recept deel ik heel graag hier met jullie.
Ook als je dit gerecht nog niet kent en huiverig bent voor bijvoorbeeld de pittigheid van de Thaise keuken, kan ik je bijna wel garanderen dat je dit ontzettend lekker gaat vinden. Het is romig en als je oppast met de currypasta ook helemaal niet pittig! Ik maak deze soep op basis van een fris-kruidige bouillon van o.a. Thaise currypasta, verse citroengras, gember en kokosmelk, en doe er dan diverse groenten door zoals wortel, broccoli en champignon. Daarbij komen dan nog mijn ‘befaamde’ tempeh-blokjes. Lekker krokant gebakken, die daardoor de bouillon goed opnemen. Als je het gaat uitproberen: veel plezier en alvast smakelijk eten!
Ingrediënten (4 personen):
- 1 rode ui
- 1 of 2 theelepels Thaise currypasta (ik gebruik de Thai Red Curry paste van Geo, die is biologisch en vegan)
- 1 stuk gember ter grootte van een duim, in grove plakken
- 1 stengel citroengras, in stukjes van 1 cm gesneden (toko)
- 3 gedroogde of verse limoenbladeren (toko) NB: dit zijn bladeren van de struik waar (keffir)limoenen aan groeien, het blad heeft de vorm van een 8 en is donkergroen en glanzend. Bij de meeste toko’s kun je ze zowel vers als gedroogd kopen.
- 200 ml kokosmelk
- 0,8L groentebouillon
- 1 theelepel suiker (optioneel)
- 1 eetlepel donkere sojasaus (bijv. Tamari Strong)
- mengsel van 2 eetlepels donkere sojasaus met 2 eetlepels gembersiroop
- 2 eetlepels sap van (bij voorkeur verse) limoen
- 400-450 gram tempeh
- tarwenoedels of rijstnoedels
- bakje champignons
- diverse groentes, bijv. broccoli, wortel, spinazie, prei, ga uit van ongeveer 100-150 gram p.p.
- 1-2 handjes verse koriander
Fruit in een soeppan de ui in wat olie en voeg na een paar minuten de currypasta toe. Bak heel even mee en voeg dan de bouillon, kokosmelk, citroengras, gember en limoenbladeren toe. Laat dit mengsel 10 minuten doorkoken. Bak intussen de tempeh (in reepjes gesneden ter grootte van ongeveer een spekreepje) goudbruin in een koekenpan met flink wat olijfolie of kokosolie (voeg desnoods halverwege het bakken nog weer wat extra olie toe) en blus tot slot af met het mengsel van sojasaus en gembersiroop terwijl je het vuur al uit hebt gezet. Laat de koekenpan nog even staan: door de hitte van de pan verdampt de saus en trekt deze in de tempeh, terwijl die ook nog eens licht karamelliseert. Giet dan de bouillon door een zeef (met een schaal eronder!) en voeg de eetlepel sojasaus, de theelepel suiker (optioneel) en het limoensap toe. Je kan er vervolgens voor kiezen om de groenten en de noedels gaar te koken in de bouillon (allemaal zo’n 10 minuten behalve natuurlijk zoiets als spinazie), maar zelf kies ik er ook wel eens voor om alles apart te koken of (bij voorkeur) te stomen. Ik voeg dan per grote kom of diep bord een portie tempeh, groentes en noedels toe, met een flinke scheut bouillon en wat verse koriander erover. Deze laatste manier is wat bewerkelijker, maar het voordeel is dat je per groente kunt kiezen hoe gaar je die kookt, zelf houd ik niet heel erg van overgare noedels of broccoli, en ook bijv. de hoeveelheid noedels makkelijker kunt afstemmen op hoeveel trek je hebt.
Geniet er (aandachtig) van!
Bereidingstijd +/- 40 min.