Van de melkkoeien die op hete dagen buiten staan heeft 74 procent geen toegang tot schaduw. Dit blijkt uit een steekproef van Wakker Dier in Overijssel, de provincie met de meeste hittestressdagen voor melkkoeien en de meeste koeien in de wei. ‘Hier wordt de wet keihard overtreden,’ zegt Leonie Vestering van Wakker Dier.
Rechtspraak
Andere naam voor BZI – Stichting Boeddhistisch Geestelijke Verzorging Nederland (Stichting BGVN)
Al ruim 15 jaar zijn er boeddhistische geestelijk verzorgers actief binnen de overheid. Eerst alleen binnen gevangenissen, de laatste 5 jaar ook bij defensie en vormingsleerkrachten in het onderwijs. Ook andere werkvelden binnen de overheid, zoals de zorg, kennen geestelijk verzorgers en de BZI wil ook daar actief zijn.
Boeddhistische Geestelijke verzorging bij Justitie
De boeddhistische geestelijke verzorging telt op dit moment 11 gevangenisboeddhisten die samen ruim 30 penitentiaire inrichtingen, jeugdgevangenissen en tbs-klinieken bezoeken. Twee stagiaires van de ambtsopleiding hebben het team de afgelopen maanden versterkt.
Twee Tibetaanse boeddhistische kloosterleiders veroordeeld voor protesten tegen Dege dam
De twee hoofden van het Yena klooster werden in februari 2024 samen met honderden Tibetaanse monniken en lokale bewoners vastgezet omdat ze op vreedzame wijze opriepen om de bouw van de 1.100 megawatt Gangtuo dam in de Drichu rivier (of Jinsha, in het Chinees) te stoppen. Deze dam zou verschillende kloosters van historische betekenis onder water zetten, waaronder de Yena en Wonto kloosters, en de hervestiging van gemeenschappen in ten minste twee grote dorpen afdwingen.
Extinction Rebellion trekt kort geding in: politie stopt met huisvisitaties
Nadat de politie meer dan een jaar geen antwoord gaf op de vraag wat het intern beleid was bij de politie omtrent huisvisitaties aan demonstranten, kwam politiechef Yvonne Hondema tijdens het kort geding van 14 mei 2025 met het nieuws dat er gewerkt werd aan een aanpassing van het ‘Handelingskader’ waar alle politieagenten zich aan moeten houden. Daarom besloten de rechter en Extinction Rebellion eerst dit kader af te wachten. Nu is de kogel door de kerk: het aangepaste beleid laat geen onaangekondigde huisvisitaties meer toe. Daarom heeft XR het kort geding ingetrokken.
Boeddha in de bajes – Wie…
Op 27 november 2023 overleed Jan Veenendaal, vaste columnist en schrijver voor het BD. Hij bezocht jarenlang als vrijwilliger (langgestrafte) gedetineerden in gevangenissen en justitiële inrichtingen. Als boeddhist kwam hij van zijn kussen af. De komende tijd herplaatsen we zijn teksten over zijn gesprekken en inzet voor gedetineerden – en andere teksten, die hij onder meer schreef onder het pseudoniem Jacob Nieuwersluis.
Bescherming die pijn doet – wie beschermt het kind tegen de jeugdbescherming?
In complexe echtscheidingssituaties fungeert jeugdbescherming steeds vaker als handhaver van omgangsregelingen. De oorspronkelijke opdracht – kinderen beschermen tegen mishandeling, misbruik en verwaarlozing – raakt ondergesneeuwd. ‘Gelijkwaardig ouderschap’ blijft het uitgangspunt, zelfs bij ernstige signalen van partnergeweld of grensoverschrijdend gedrag. Een ouder die het kind wil beschermen, wordt dan al snel bestempeld als ‘niet meewerkend’.
Jan Veenendaal – Er bestaan geen onwettige mensen, er bestaan wel onmenselijke wetten.
In november 2023 overleed Jan Veenendaal, vaste columnist en schrijver voor het BD. Hij bezocht jarenlang als vrijwilliger (langgestrafte) gedetineerden in gevangenissen en justitiële inrichtingen. Als boeddhist kwam hij van zijn kussen af. Regelmatig herplaatsen we zijn teksten over zijn gesprekken en inzet voor gedetineerden – en andere teksten, die hij onder meer schreef onder het pseudoniem Jacob Nieuwersluis.
Dubbel gestraft: Jessica Villerius onthult structurele misstanden in Nederlandse gevangenissen
Jessica Villerius maakte eerder de documentaire Zitten en Zwijgen, waarin misstanden in vrouwengevangenissen breed onder de aandacht kwamen. Die documentaire leidde tot meerdere Kamervragen en tot een maatschappelijk debat over hoe we in ons land omgaan met vrouwelijke gedetineerden. Met Dubbel gestraft verbreedt Villerius haar blik naar ook mannen- en jeugdgevangenissen. Ze onderzoekt hoe de verantwoordelijke directies omgaan met de toenemende kritiek, en stelt de vraag die steeds luider klinkt: hoe lang laten we dit nog doorgaan?
Journalisten in Hongkong – belastingcontroles als laatste druk op onafhankelijke media
Verschillende belangrijke onafhankelijke media in Hongkong zijn gesloten en het personeel is gearresteerd sinds de door Beijing gesteunde veiligheidswetgeving in 2020 werd aangenomen en in 2024 werd aangescherpt. Radio Free Asia sloot zijn bureau in Hongkong in maart 2024. Op de wereldwijde ranglijst van persvrijheid die jaarlijks wordt opgesteld door Reporters Without Borders stond Hongkong in 2002 op de 18e plaats van 180 landen en gebieden, maar in 2022 daalde het naar de 148e plaats. De stad staat nu op plaats 140, tussen Sri Lanka en Kazachstan.
‘Justice is (not) for the poor’
John Ochieng groeide op in extreme armoede. Op jonge leeftijd verloor hij zijn moeder en belandde samen met zijn vier broertjes op straat. Toen hij hulp zocht bij een advocaat, kreeg hij letterlijk te horen: “Justice is not for the poor.”
Milieudefensie start nieuwe Klimaatzaak tegen Shell: geen nieuwe olie- en gasvelden
Winnie Oussoren (22), voorzitter van Milieudefensie Jong: “Wereldleiders doen veel te weinig om de klimaatcrisis te stoppen en grote vervuilende bedrijven als Shell hebben alleen oog voor miljardenwinsten. Gelukkig komen grote vervuilers in de rechtbank niet weg met loze groene beloftes. Het is simpel: Shell moet stoppen met het in gevaar brengen van mensen nu en in de toekomst. Stoppen met het ontwikkelen en aanboren van nieuwe olie- en gasvelden is daarin een onmisbare stap.”
Eisers Klimaatzaak confronteren Schoof bij slavenhutjes tijdens bezoek Bonaire
De slavenhutjes op het zuidelijke deel van het eiland zijn belangrijk cultuurhistorisch erfgoed. Met deze actie vestigen de eisers aandacht op de klimaatzaak die zij samen met Greenpeace Nederland tegen de Staat voeren en eisen ze rechtvaardig klimaatbeleid van de premier. De inwoners van Bonaire dreigen deze belangrijke tastbare herinnering aan het pijnlijke slavernijverleden te verliezen door de stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatcrisis.
Boeken – De Vallei van Troost
Hoe gaan wij best om met verdriet en hoop, gemis en troost, zowel op individueel als collectief vlak? De tijden zijn wankel, net als het beschikbare houvast. En toch vinden en bieden elke dag honderdduizenden mensen troost bij elkaar. Hoe doen zij dat? Wat zijn de valkuilen en de nieuwe uitdagingen? Troost laat zich niet haasten. Het is het vooruitzicht op begrijpen en begrip, ook als we er zelf niets van begrijpen.
‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
Rechtspraak roept politici op om vertrouwen in rechters en rechtsstaat niet te ondermijnen.
Birma – Journalistengroep eist vrijlating van Birmese journalist die 5 jaar vastzit
Than Htike Myint werd in 2021 voor de eerste keer veroordeeld tot een gevangenisstraf voor een aanklacht wegens uitlokking op grond van 505a, maar kwam in 2022 weer vrij. In 2024 werd hij opnieuw gearresteerd toen hij bij Myaelatt Athan werkte. Sinds de coup van 2021 heeft het leger van Myanmar meer dan 200 journalisten gearresteerd, waarvan er zeven zijn gedood en 47 nog vastzitten, volgens de Independent Myanmar Journalists Association.
Plasticgebruik protest – Greenpeace activisten meer dan vier maanden vast in Zuid Korea
Het schip de Rainbow Warrior was vorig jaar november in Daesan in Zuid-Korea. In Busan vond op dat moment een internationale top plaats om afspraken te maken over wereldwijd plasticgebruik. Vier activisten van Greenpeace International klommen in de mast van een schip dat giftige plastic chemicaliën wilde vervoeren. Daar hingen ze een spandoek op om te pleiten voor strengere regels voor het gebruik van plastic. Na een korte tijd kwamen ze naar beneden. Er is bij de actie geen schade aangericht.
Nepalese rechtbank spreekt ‘Buddha Boy’ vrij in zaak van seksueel misbruik kinderen
De 34-jarige, oorspronkelijk Ram Lal Bomjan genoemd, die sinds 2005 bekend staat als ‘Buddha Boy’ of reïncarnatie van Gautam Boeddha kwam in 2005 onder de aandacht van het publiek nadat hij beweerde maandenlang te hebben gemediteerd zonder voedsel, water of slaap. Kort nadat zijn meditatie voorbij was, richtte hij ashrams op in de districten Bara, Sarlahi, Sindhupalchowk en Sindhuli.
De arrogantie in de jeugdzorg
Ruim vijftig jeugdzorgprofessionals zijn deze week uit het kwaliteitsregister geschrapt. Ze vielen door de mand tijdens een steekproef naar ervaringscertificaten (EVC’s) waarmee zij zich hadden laten registreren. Volgens het SKJ zijn er vermoedens van fraude. Bijna één op de vijf gecontroleerde certificaten bleek niet te voldoen aan de eisen.
The Rights Forum – Israël loog over moord op 15 Palestijnse hulpverleners
Israël heeft gedurende decennia aangetoond niet in staat te zijn de eigen misstanden te onderzoeken. Zo wachten we nu bijna zeven jaar op een Israëlisch onderzoek naar de massale moordpartij door Israëlische scherpschutters tijdens de Grote Mars van Terugkeer in 2018. De Nederlandse regering schortte destijds hangende dat onderzoek zijn oordeel over het Israëlische optreden op. Minister Stef Blok (VVD) zegde de Tweede Kamer toe dat het na de zomer van 2018 gereed zou zijn. Het is er nu nog niet.
Wapenfabrikant Fokker Woensdrecht bezet door activisten
Activisten van XR Justice Now bezetten en blokkeren een vestiging van wapenfabrikant Fokker in Woensdrecht. De activisten beschuldigen Fokker van medeplichtigheid in de oorlogsmisdaden van Israël. Fokker werkt aan onderdelen voor F-35 straaljagers die door Israël worden gebruikt in onder andere de genocide in de Gazastrook. Ondanks dat het gerechtshof in Den Haag in 2024 oordeelde dat de Nederland geen F-35 onderdelen meer mag leveren aan Israël, weten de onderdelen via een omweg via Amerika Israël toch te bereiken.
Radio Free Asia dreigt eind april te sluiten zonder gerechtelijke tussenkomst
Radio Free Asia, al bijna drie decennia een belangrijke stem in de persvrijheid op het hele continent, waarschuwt nu dat het zonder gerechtelijke tussenkomst eind april de deuren zal sluiten.
Milieudefensie daagt ING voor de rechter met 30.000 mede-eisers
Milieudefensie en de advocaten van Paulussen verwachten dat deze rechtszaak een precedent zal scheppen voor andere financiële instellingen om hun verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis serieus te nemen en concrete actie te ondernemen.
Kort geding Extinction Rebellion – ‘huisbezoeken politieagenten aan demonstranten moeten stoppen’
De politie heeft intussen excuses aangeboden voor het huisbezoek van agenten aan de vrouw in Amersfoort. ‘Dit is niet de politie die wij willen zijn’, reageert korpschef Janny Knol. ‘Wij kunnen mensen niet aanspreken op hun deelname aan een demonstratie. Of vragen naar hun standpunten. We zijn geen gedachtenpolitie.’