Het schilderij is een compositie van zestien kleine schilderijen, in opdracht van Airco via Nederlandse bedrijven vervaardigd door zestien kunstenaars in China, zonder dat deze op de hoogte waren van het uiteindelijk resultaat, een portret van de dalai lama, door China als een gevaarlijke separatist beschouwd.
Politiek
Trump zegt dat hij niet wist dat ‘Shylock’ antisemitisch is
De term “Shylock” komt oorspronkelijk uit Shakespeare’s “De koopman van Venetië”, waar het een schurkachtige Joodse geldschieter beschrijft die een pond vlees eist van een schuldenaar. De Anti-Defamation League, die strijdt tegen antisemitisme, veroordeelde Trumps gebruik van de term door te zeggen dat het “een eeuwenoude antisemitische trope over Joden en hebzucht oproept die extreem beledigend en gevaarlijk is”. Ze bestempelden de woordkeuze van de president als zeer verontrustend en onverantwoordelijk.
Een boeddhistische monnik in Palestina
Ajahn Santamano is een boeddhistische monnik in de Theravada traditie. Hij werd in 2008 in het Verenigd Koninkrijk ingewijd en leerde in kloosters in de VK, Nieuw-Zeeland, Portugal en Thailand. Hij is nu een onafhankelijke, rondtrekkende monnik die zich openlijker wil uitspreken voor gendergelijkheid in het boeddhisme en ook heel begaan is met het lot van de Palestijnen.
Zwijgen is niet altijd goud – Over omgaan met een humanitaire ramp
De stilte in de boeddhistische wereld: Ook binnen veel boeddhistische gemeenschappen, waaronder de Vipassanā-traditie die wij zelf uitdragen, valt een opmerkelijke stilte op. Dit zwijgen contrasteert met de betrokkenheid die er eerder wél was bij misstanden, zoals in Myanmar. Hoe valt dit te verklaren? Na enige contemplatie komen wij tot een zevental mogelijke oorzaken – enkele daarvan herkennen wij ook in onszelf als valkuilen of als geleidelijk gegroeide blinde vlekken.
In affaire Douwe Bob – ‘VVD-leider Dilan Yeşilgöz-Zegerius misbruikt macht als aanstichter’
Annette van Bolhuis: ‘U heeft een leidende rol binnen de VVD en misbruikt uw machtspositie om de realiteit te vervormen. U verdraait de publieke werkelijkheid, zoals het u uitkomt. We kennen dit patroon. Van Trump. Van Wilders. Van ieder die framing inzet als wapen, en slachtofferschap als camouflage. Slachtoffers hoeven immers nooit verantwoording af te leggen en kunnen rekenen op sympathie. U weet dat.’
Boeken – de democratische markt
In De democratische markt betoogt Herzog dat een fundamentele hervorming mogelijk is. Ze schetst een helder en haalbaar alternatief: een economie die niet alleen efficiënt is, maar ook rechtvaardig en democratisch. Waar werknemers meer zeggenschap krijgen in bedrijven, economische groei hand in hand gaat met duurzaamheid en burgers weer een stem hebben in het economische systeem. Een krachtig pleidooi voor een economie waarin niet de markt, maar de democratie centraal staat.
De boeddhistische blik – Inside China: The Battle for Tibet
Met behulp van verborgen camera’s en undercoverbeelden is het de makers gelukt om Tibet binnen te komen en het dagelijkse leven vast te leggen. De film toont hoe religieuze gemeenschappen worden gecontroleerd, kloosters scherp in de gaten worden gehouden en uitingen van steun aan de Dalai Lama worden ontmoedigd of bestraft. Sinds zijn vlucht naar India in 1959 leidt de Dalai Lama de Tibetaanse regering in ballingschap en pleit hij internationaal voor de rechten van het Tibetaanse volk.
Op zijn 90e zet de Dalai Lama nog steeds een onzekere toekomst uit
Tot 1985 reisde de Dalai Lama zelden buiten India. Maar omdat hij inzag dat het voortbestaan van Tibet afhing van internationale steun, begon hij aan een ongekende campagne – 60 internationale reizen tussen 1986 en 1999, waarbij hij jaarlijks gemiddeld 10 landen bezocht. Hij ontmoette wereldleiders, changemakers, beleidsmakers, geleerden, kunstenaars en activisten om de Tibetaanse strijd wereldwijd onder de aandacht te brengen.
Het jaar 2025 – dag 185 – vluchthulp
Vlakbij de Nederlandse grens wonen als vluchteling – voorbije veiligheid.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Groot-Brittannië wil Palestijnse demonstranten aanmerken als terroristen
Het verbod komt er nadat activisten van Palestine Action vorige maand een militaire basis bestormden en rode verf op twee vliegtuigen spoten uit protest tegen de Britse steun voor de oorlog van Israël tegen Gaza. De regering beweert dat de groep miljoenen ponden aan schade heeft veroorzaakt door soortgelijke acties tegen wapenbedrijven die banden hebben met Israël, waaronder Elbit Systems en Thales.
‘Internationale bedrijven verdienen grof geld aan de vernietiging van Palestina’
Bekende partijen zijn Booking.com en Airbnb vanwege hun activiteiten in illegale nederzettingen, Caterpillar en Hyundai vanwege het leveren van bulldozers die gebruikt worden bij de sloop van Palestijnse bezittingen, en IBM en HP voor het leveren van surveillancesoftware en opslag van biometrische data om Palestijnen te monitoren en controleren.
De ‘economie van bezetting’ is daarmee al bekender bij het grote publiek. Maar hoe ziet de ‘economie van genocide’ eruit?
Politiek zonder hart – Zeg maar ‘Daddy’ tegen me
In een wereld die steeds luider wordt, kreeg de stilte van de Spaanse premier de grootste zeggingskracht. Misschien is dat wat een boeddhistische blik op deze NAVO-top zou herkennen: dat ware vrede niet schuilt in geschreeuw, maar in de moed om stil te blijven wanneer anderen buigen.
Misschien begint echte veiligheid daar — bij de moed om níét ‘daddy’ te zeggen wanneer macht dat van je verlangt.
Waarom het kiezen van de Dalai Lama niet alleen een spirituele kwestie is
Tibetaanse boeddhisten geloven dat wanneer de Dalai Lama sterft, zijn geest zal reïncarneren in een nieuw lichaam. Een zoekcommissie, die traditioneel bestaat uit hooggeplaatste monniken en lama’s, wordt gevormd om een kind te vinden dat binnen een jaar na de dood van de Dalai Lama wordt geboren en uitzonderlijke kwaliteiten en gedragingen vertoont die lijken op die van zijn voorganger. De huidige Dalai Lama was twee jaar oud toen hij werd geïdentificeerd.
Greenpeace roept Allseas op: Ga niet met Trump in zee
Een enorm spandoek met de tekst ‘Ga niet met Trump in zee’ prijkt aan de gevel van het kantoor van offshorebedrijf Allseas in Delft. Actievoerders van Greenpeace lieten het doek in de vroege ochtenduren vanaf het dak naar beneden zakken. Met deze actie roept Greenpeace Nederland het bedrijf op om niet te starten met diepzeemijnbouw en te stoppen met samenwerken met de Amerikaanse regering.
China, nationaal optreden tegen boeddhistische groepering van meester Di Shen
Tijdens invallen werden veel boeddhistische monniken, beoefenaars en volgelingen – waaronder enkele bezoekers uit Taiwan – gearresteerd. De politie drong met geweld de tempels binnen en nam mensen mee, ongeacht hun leeftijd. De arrestanten werden naar detentiecentra gebracht waar ze onder druk werden gezet om “berouwbrieven” te ondertekenen of beloftes om zich te conformeren aan de eisen van de overheid.
Nederlandse zorgmedewerkers over Gaza – ‘Breek de banden met instituten die bijdragen aan geweld’
Opnieuw verenigen zorgmedewerkers in alle academische ziekenhuizen in Nederland zich om aandacht te vragen voor hun omgebrachte collega’s in Gaza. Deze herdenkingsbijeenkomsten zijn een initiatief van Artsen voor Gaza, een netwerk van zorgprofessionals dat zich inzet voor de bescherming van de zorg in Palestina.
Iedereen verlangt naar democratie, niemand gelooft er nog in
De symptomen waaraan de westerse democratie lijdt, zijn talrijk en vaag, noteert David van Reybrouck. Deze zijn onder andere kiezersverloop, electorale faalangst, compulsieve profileringsdrift, chronische verkiezingskoorts, afmattende mediastress, achterdocht en onverschilligheid. Met ‘andere hardnekkige krampen’ naast elkaar gelegd tonen ze de contouren van het Democratisch vermoeidheidssyndroom.
Moslim en socialist Mamdani lijkt voorverkiezing burgemeesterschap NYC te winnen
Mamdani, geboren in Oeganda in een familie van Indiase afkomst, zou de eerste moslimburgemeester van de stad worden. Als uitgesproken pro-Palestijnse voorvechter werd hij verkozen om Queens te vertegenwoordigen in de New York State Assembly en werd hij bekend door de steun van progressieve leiders zoals senator Bernie Sanders en vertegenwoordiger Alexandria Ocasio-Cortez.
Oorlogszucht en haat in Den Haag…
…
Compassie in Actie – dalai lama 90 jaar! in de Balie Amsterdam
Op zondag 6 juli 2025 wordt in De Balie in Amsterdam het inspirerende evenement “Compassie in Actie – dalai lama 90 jaar!” georganiseerd. Deze feestelijke dag staat in het teken van de 90ste verjaardag van de dalai lama, en de vraag hoe compassie in de praktijk kan worden gebracht als drijvende kracht voor maatschappelijke verandering.
Het jaar 2025 – dag 176 – teletekst
Het Witte Huis en een paleis voor een oorlogszuchtig figuur.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
The Rights Forum – Aantal doden in Gaza ligt 41 procent hoger dan gedacht
Op grond van hun analyse schatten de onderzoekers het aantal doden per 30 juni op 64.260. Dat is 41 procent hoger dan het ‘officiële’ cijfer dat door het Gazaanse ministerie werd opgegeven; dat bedroeg 37.877, exclusief duizenden vermisten. Vrouwen, kinderen en ouderen maken ruim 59 procent uit van het totale aantal doden.
Politiek zonder hart 5 – Wanneer progressief denken conservatief wordt
Wat ooit begon als een strijd voor bevrijding, eindigt vandaag te vaak in angstig stilzwijgen. Progressieve idealen – ooit een bron van vernieuwing en moed – worden steeds vaker ingezet ter bescherming van groepsidentiteiten. En wie daar kritiek op heeft, riskeert te worden weggezet als verrader.
Het jaar 2025 – dag 175 – sprekende pop
Oh, oh, Den Haag, mooie stad achter de duinen.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.