Boeren die een beroepsverbod hebben gekregen moeten op een zwarte lijst terecht komen. Varkens in Nood startte vorige maand een petitie voor een beroepsverbod voor de in opspraak geraakte ‘varkensbaron’ Straathof. Van wie enkele maanden geleden meer dan twintigduizend varkens de vuurdood stierven na een brand op zijn bedrijf. Straathof mag in Duitsland niet meer boeren, daar kreeg hij een beroepsverbod.

De petitie van Varkens in Nood werd in korte tijd 50.000 keer ondertekend. In reactie op de maatschappelijke roep om een beroepsverbod heeft de Tweede Kamer besloten dat er een Europese zwarte lijst moet komen voor boeren die een beroepsverbod hebben gekregen in één van de Europese lidstaten.

Frank Futselaar (SP) en Femke Merel Arissen (PvdD) dienden een motie in die veehouders met een buitenlands beroepsverbod in Nederland kan stoppen. Die motie is met een ruime meerderheid aangenomen dankzij steun van de SP, GL, D66, PvdD, PvdA, PVV, 50PLUS en DENK.

In 2009, 2013, 2014 en 2016 zijn er door dierenbeschermers en door de Duitse politie veel misstanden en wetsovertredingen aangetroffen in meerdere Duitse en Nederlandse stallen. In Duitsland kreeg Straathof al een beroepsverbod opgelegd. Met de brand in Erichem waarbij 24.000 varkens overleden, kwam Straathof ook in Nederland negatief in het nieuws. De maatschappelijke roep om een algeheel beroepsverbod voor Straathof was na de brand groot. Gehoor gevend aan de grote verontwaardiging begon Varkens in Nood een petitie.

Bron Varkens in Nood.

 

Categorieën: Natuur, Politiek, Misbruik
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk