Update 13.10 uur. Tientallen tankstations zijn weer open. De meeste sloten waarmee de vulpistolen zijn vastgemaakt zijn volgens Shell door de brandweer verwijderd. Volgens Greenpeace zijn er bij zeventig tankstations sloten geplaatst. Een onbekend activisten is door de politie opgepakt. Shell heeft weinig begrip voor het protest. Sommige automobilisten reageerden volgens Greenpeace boos op de actie.

Greenpeace Nederland heeft vanmorgen 51 tankstations van Shell stilgelegd. Tanken op deze stations is niet mogelijk.  Nu Shell zondag 9 september is begonnen met de eerste olieboringen in het Noordpoolgebied, is de maat wat Greenpeace betreft vol. De olieboringen kunnen desastreus uitpakken voor het kwetsbare Noordpoolgebied.

Actievoerders trekken langs tankstations in Nederland om nog meer stations te sluiten. Dat doen ze door de vulpistolen aan de pompen vast te maken waardoor tanken niet mogelijk is.

greenpeace sluit ShellRolf Schipper, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace Nederland staat bij een tankstation aan de A2 bij Breukelen dat door 23 actievoerders is stilgelegd. Aan het pompstation hangt een groot spandoek met de tekst ‘Bescherm de Noordpool’. Actievoerders, waaronder een levensechte ijsbeer, delen flyers uit aan automobilisten.

De boringen, die afgelopen zondag zijn gestart, worden nu gehinderd door een enorme ijsberg van bijna 20 bij 50 km. Het laat zien hoe onvoorspelbaar en gevaarlijk de omstandigheden in deze regio zijn en hoe groot de kans op een olieramp. Schipper: ‘Als we nu inzetten op een schone energievoorziening, zijn deze olieboringen niet nodig. Dat Shell desondanks de Noordpool op het spel wil zetten voor amper drie jaar extra olie, is volstrekt onverantwoord.’

Greenpeace legt alleen de verkoop van benzine en diesel stil. De tankstations en olie zijn eigendom van Shell. De winkels op de tankstations zijn gewoon open. ‘We willen de franchise-ondernemers ontzien’, legt Schipper uit. ‘Automobilisten kunnen dus gewoon een kop koffie drinken of een ontbijtje halen op de tankstations en in de nabije omgeving zijn voldoende alternatieven voor benzine voorhanden.’

Wereldwijd hebben meer dan 1,8 miljoen mensen de Greenpeace-petitie voor bescherming van de Noordpool ondertekend. Onder hen bekende acteurs en musici als Paul McCartney, Radiohead, Penélope Cruz en Jude Law.

Bron: www.greenpeace.nl

Categorieën: Natuur, Nieuws
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk