Milieudefensie roept supermarkten op om oerwoudvrije zuivel, vlees en eieren te gaan verkopen. In 2014 gaven consumenten 2,6 miljard euro uit aan voedsel met duurzaamheidslabels. Toch kan de klant nu nog nauwelijks kiezen voor zuivel, vlees en eieren met het label ‘oerwoudvrij’. Uit onderzoek van adviesbureau CLM in opdracht van Milieudefensie blijkt dat ook nog geen enkele supermarkt hier beleid op voert.
Voor de productie van vlees, zuivel en eieren wordt soja gebruikt. Voor de productie van soja verdwijnt ieder jaar in Zuid-Amerika een stuk oerwoud zo groot als Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Supermarkten maakten in 2011 met de veesector afspraken om de hoeveelheid importsoja te beperken. Van deze afspraak is tot nu toe bitter weinig terecht gekomen. Uit het onderzoek van CLM blijkt dat de belangstelling van supermarkten voor het onderwerp nog zeer gering is. Zo vulde alleen Lidl de enquête in. Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen, Dirk en Jumbo zetten geen enkele stap.
Consument wil oerwoudvrij
Ruim 28.000 mensen hebben Milieudefensie laten weten dat zij vlees, zuivel en eieren willen, die geproduceerd zijn met regionaal veevoer in plaats van met importsoja. Nu kunnen zij hier niet voor kiezen in de supermarkt. Volgens Milieudefensie moeten consumenten, net als bij biologisch en fairtrade, een duidelijke keuze kunnen maken.
Een enkel ei
Hoewel importsoja goed vervangen kan worden door Nederlandse soja, klaver, of raapzaad, hebben alleen supermarkten Plus en Spar een oerwoudvrij eitje in de winkel liggen. Ook Lidl heeft een lokaal product in de schappen liggen. “Dit is nog veel te weinig”, zegt Jacomijn Pluimers van Milieudefensie “Het is belachelijk hoe weinig er gebeurt om ontbossing tegen te gaan. Supermarkten moeten snel producenten vragen naar oerwoudvrije producten, zodat de consument in de nabije toekomst iets te kiezen heeft.”
Ontbossing
Jaarlijks importeert Nederland ruim acht miljoen ton soja, voornamelijk uit Zuid-Amerika. De ontbossing die hiermee gepaard gaat, draagt sterk bij aan klimaatverandering. Zeldzame planten en dieren verdwijnen. Om plaats te maken voor grote sojaplantages worden kleine boeren van hun land gejaagd. Zo dragen vlees, zuivel en eieren in onze supermarkt bij aan ontbossing en armoede.
Sjoerd Windemuller zegt
Soja,
oerwoud,
jagen,
een geit in de achtertuin,
melk,
kaas,
en jonge bokken.
Zware stookolie,
grote schepen,
scharrelkippen in de tuin,
jonge haantjes,
lege magen,
arbeiders,
armoede,
dooie kinderen,
miskramen.
Geweten,
volle buik,
de wereld redden,
Jezus (syn)droom,
Maria nachtmerrie,
machteloosheid,
niet (meer) weten.
Middenweg!
Ja, ja, meester,
dat kun jij mooi vertellen,
aan de goedgevulde tafel,
van jouw gastheer/vrouw.
Aanvaarden,
wat komt,
komt.
Wat gaat,
gaat.
Middenweg!?
Wat betekent dat eigenlijk?
Ik zou het niet weten.
Marco zegt
Weet je dat zeker?
Sjoerd zegt
Nee, nee, ik weet er geen bal vanaf.
Waarvan eigenlijk?