Een recept voor kweeperensnoepjes, gemaakt van biologisch geteeld fruit, biologische fairtrade rietsuiker, kruiden/specerijen en biologisch geproduceerde boter. Ingestuurd door onze lezer Sjoerd Windemuller. Het recept van de kweeperensnoepjes is heel eenvoudig. Het is een mooie manier om verlangen naar zoetig snoep op z’n tijd tegemoet te komen. Het sap kan in andere recepten verwerkt worden, b.v. met geleisuiker of pectine en een alternatief zoetmiddel tot kweeperengelei. Veel plezier met het uitproberen.
RECEPT:
- Een paar kilo kweeperen of stoofperen.
- Wassen/borstelen onder de kraan.
- De schone peren ongeschild in dunne schijfjes snijden en klokhuizen verwijderen.
- Aan de kook brengen met een bodem (1 cm) water en op een zeer laag vuur in ongeveer 4 uur rood stoven.
- (ze mogen nauwelijks koken.)
- Afgieten en het sap opvangen.
- De vaste delen door de draaizeef met een fijne zeef draaien, zodat schillen en steencellen achterblijven.
- Rietsuiker, kaneel, gember en vanille naar smaak toevoegen, samen met ongeveer 40 gram goede harde roomboter. Eetlepel limoen- of citroensap.
- Eventueel iets zout toevoegen.
- De brij storten op een licht ingevet stuk bakpapier in een laag van ongeveer 1½ centimeter dik. Iets dikker is ook lekker. Wij gebruiken zelf bakplaten met een opstaande rand. Vervolgens laten indrogen in een goed geventileerde droge schone en warme ruimte.
Dit indrogen duurt een week of 6. In een droogtoestel (zie de site van Brouwland) kan het wat sneller als de plak voldoende ingedroogd is om in blokje te snijden. In zo’n droogtoestel wel zorgen dat de warme lucht er goed langs kan. Het droogtoestel is ook goed bruikbaar voor het maken van appelchips en het drogen van zelf geteelde kruiden. Alles natuurlijk op zonnestroom.
Als de blokjes voldoende zijn ingedroogd kun je ze door de fijne kristalsuiker rollen en in een goed afsluitbaar blik of pot bewaren. Dat bewaren hoeft maar zolang het lukt om ze niet op te eten. In principe kun je de peren in dit recept inruilen voor ander fruit waar je mee wil experimenteren.
Veel plezier en succes met het uitproberen van dit recept.