Greenpeace zegt blij te zijn met het besluit van Provinciale Staten van Friesland om zich uit te spreken als gentechvrije provincie. Op initiatief van Grienlinks – het Friese Groenlinks – is gistermiddag besloten ‘het standpunt in te nemen dat de provincie zich uitspreekt tegen de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen op proefvelden en in commerciële teelt en zich in die zin dus uitspreekt voor een gentechvrij Fryslân.

Mais van Monsanto.

Mais van Monsanto.

Dit is een goede stap voor de verduurzaming van de Friese landbouw. Friese boeren worden zo niet geconfronteerd met genetische vervuiling van hun gewassen doordat de buurman gentech verbouwt. Monsanto en andere bedrijven die een steeds grotere macht krijgen over hoe boeren ons voedsel produceren, krijgen in Friesland geen voet aan de grond. Ook de Friese natuur wordt nu niet geconfronteerd met de nadelen van gentech. Ondanks mooie beloften blijkt in de praktijk bijvoorbeeld dat op gentechgewassen veel meer bestrijdingsmiddelen gespoten worden. Friesland biedt met dit besluit de ruimte aan échte duurzame innovatie en een door boeren en consumenten gedragen voedselproductie.

“Het besluit van Friesland is heel belangrijk. Den Haag en Brussel verwelkomen gentech op Europese akkers. De Friezen laten zien dat lokale overheden zélf de controle willen en kunnen hebben over hoe wij voedsel produceren,“ zegt Herman van Bekkem, gentechexpert bij Greenpeace. Hij vervolgt: “Friesland sluit zich aan bij een steeds groter groeiende beweging van nu al meer dan 450 gentechvrije gebieden in Europa. De Canarische eilanden, Noordrijn-Westfalen en Wallonië verklaarde zich bijvoorbeeld al gentechvrij. Welke Nederlandse stad of provincie volgt? ”

De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om een maissoort die zo gemanipuleerd is dat de planten constant insectengif produceert en bovendien zelf bestendig is gemaakt tegen onkruidbestrijdingsmiddelen toe te laten. In Nederland groeit nog geen gentech op de velden. Wél zocht BASF eerder naar plaatsen in Friesland om hun gemanipuleerde zetmeelaardappel te telen. Friesland is de eerste gentechvrije provincie in Nederland. Eerder legden gemeenten Nijmegen en Culemborg vast dat zij geen gemanipuleerde gewassen op hun akkers willen.

Bron Greenpeace.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Voedsel, Gezondheid
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Friesland gentechvrije provincie

  1. Gonda schreef:

    Gelukkig ! Nog een paar wijze mensen in dit land, laten we hopen dat ook de overige provincies dit standpunt overnemen en hulde aan de Friezen dat zij dit statement durven maken.