De laatste van de 26 buitenlandse Greenpeace-activisten, die in Rusland werden vastgehouden, heeft vandaag de gevangenis en het land verlaten. De Poolse Greenpeace-activist Tomasz Dziemianczuk (37) vloog vanuit Sint-Petersburg naar Warschau. Hij volgde de andere vijfentwintig die gisteren Rusland al verlieten.

Tomasz  Dziemianczuk komt uit Bialystok en is een overtuigd actievoerder voor het milieu. Hij groeide op in het noordoosten van Polen en haalde zijn master in cultureel management aan de Warsaw School of Economics. Tomasz is vanaf de opening van het Greenpeace-kantoor in Polen in 2004 bij de organisatie betrokken. Hij is een ervaren klimmer en bootbestuurder en volgens Greenpeace bij talloze acties onmisbaar gebleken. Onder andere bij het beklimmen van de berg Fuji in Japan in 2012 uit protest tegen nucleaire energie.

De dertig actievoerders, onder wie vier Russen, werden in september gearresteerd toen ze met hun onder Nederlandse vlag varende schip Arctic Sunrise in de poolcirkel protesteerden tegen olieboringen door de Russische energiegigant Gazprom. In eerste instantie werden ze beschuldigd van piraterij, de aanklacht werd later gewijzigd in vandalisme. Een onlangs aangenomen amnestiewet maakte het mogelijk dat de activisten werden vrijgelaten. Het schip ligt nog in Moermansk aan de ketting.

Bron AFP, Greenpeace.

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Mensenrechten
Tags:

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk