Het Tibetaanse Plateau, ook wel bekend als de Derde Pool, is een uiterst belangrijke regio voor de beheersing van mondiale klimaatsystemen. Dit uitgestrekte landschap is de geboorteplaats van negen van de grootste rivieren in Azië, waar bijna twee miljard mensen leven. Het plateau bevat de grootste hoeveelheid gletsjerijs buiten Antarctica en de Noordpool en helpt bij het reguleren van klimaatsystemen in heel Azië.
De unieke omgeving van Tibet is echter aan het veranderen. Samen met de Arctische landen en de eilandnaties staat Tibet in de frontlinie van de wereldwijde klimaatverandering en warmt het drie keer zo snel op als de rest van de wereld. Natuurrampen zoals droogtes, aardverschuivingen en overstromingen komen steeds vaker voor. Als gletsjers en permafrost ontdooien, kunnen mensen in de bergen gedwongen worden te migreren als gevolg van watertekorten. Miljoenen mensen kunnen ook stroomafwaarts de gevolgen van deze veranderde rivierstroom voelen. De gezondheid van het Tibetaanse milieu zal bepalend zijn voor de gezondheid van de klimaatsystemen in heel Azië en daarbuiten.
“Deze blauwe planeet is ons enige thuis en Tibet is zijn dak. Het Tibetaanse plateau moet worden beschermd, niet alleen voor de Tibetanen, maar voor de milieugezondheid en duurzaamheid van de hele wereld.” – Dalai Lama
De mensenrechtenorganisatie Free Tibet roept op tot internationale erkenning van en voor Tibet op de COP26-klimaattop in Glasgow in 2020.
Help Free Tibet een plaats voor Tibet te bemachtigen op de COP26. Onderteken de petitie die in het najaar onder de aandacht van ministers van Buitenlandse Zaken en Milieuzaken van de deelnemende landen wordt gebracht.
De Tibetanen verdienen vertegenwoordiging en inspraak in hun eigen omgeving.
Teken hier de petitie: