Van 9-15 maart vindt de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland. De eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees was in maart 2018 en is sindsdien een jaarlijks terugkerend initiatief. Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees worden deelnemers geïnspireerd om een week lang vegetarisch te eten, om zo te ervaren hoe lekker en gemakkelijk dit kan zijn.

Ondanks dat de Nationale Week Zonder Vlees pas sinds 2018 bestaat, is het volgens de organisator een begrip aan het worden in Nederland. Volgens cijfers van onderzoeksbureau Blauw blijkt dat 43% van de Nederlanders van de Week Zonder Vlees heeft gehoord, wat gelijk staat aan bijna 7,5 miljoen mensen. Maar liefst de helft van de Nederlanders die de campagne heeft gezien, spreekt de intentie uit om in de toekomst minder vlees te eten.

Deze cijfers worden ondersteund door resultaten uit een enquête die gehouden is onder de deelnemers van de Nationale Week Zonder Vlees 2019. Hierin geeft iets meer dan de helft van deelnemers (52%) aan na zes maanden nog steeds structureel minder vlees te eten dankzij de campagne. Met recht kan de Week Zonder Vlees dus een nationale campagne worden genoemd die daadwerkelijk bijdraagt aan een impactvolle gedragsverandering.

Groeiend bewustzijn over vlees eten

De Nationale Week Zonder Vlees sluit aan bij het groeiende bewustzijn dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. De grote milieu-impact van vlees eten speelt hierin een belangrijke rol. De besparing die in één week gerealiseerd kan worden, benadrukt het belang en de relevantie van een dagje minder vlees als onderdeel van het Nederlands eetpatroon.

Wanneer je als volwassene een week geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen 130 liter water, 75 km autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees (een halve kip). Deze besparingen zijn door middel van een ‘cradle to end of life’ levenscyclusanalyse doorgerekend door Blonk Consultants, rekening houdend met de nieuwe voedselconsumptiepeiling van het RIVM.

De Nationale Week Zonder Vlees wordt mede mogelijk gemaakt door ruim 60 partners uit de voedingsindustrie. Tevens wordt de campagne ondersteund door Marcel Beukeboom, Klimaatgezant van het Koninkrijk der Nederlanden. Hij zet zich als ambassadeur in om deze duurzame campagne een nationaal succes te maken. Beukeboom: “De Week Zonder Vlees vestigt de aandacht op hoe je zelf kunt bijdragen aan een duurzamere wereld. Het illustreert dat ook kleine stapjes grote impact kunnen hebben zonder in te hoeven leveren op de eigen kwaliteit van leven.”

Nationale Week Zonder Vlees is een niet-commercieel initiatief met een duidelijke focus op het doel en de boodschap. Isabel Boerdam: “We hebben als stichting ook in 2020 weer gekozen voor een collectief partnermodel, waarin iedere partner op eigen wijze invulling geeft aan de campagne. Samen maken we deze week tot een nationaal succes.” De partners van de derde editie worden op 21 januari officieel bekend gemaakt.

Bron Nationale week zonder vlees.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dierenwelzijn, Voedsel, Gezondheid, Milieu

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu