Internationale Vrouwendag is de dag waarop wereldwijd de kracht van vrouwen wordt gevierd en aandacht wordt gevraagd voor gendergelijkheid en vrouwenrechten. Elk jaar wordt stilgestaan bij de bijdragen van vrouwen aan de maatschappij, economie, cultuur en politiek over de hele wereld. Tegelijkertijd wordt aandacht gevraagd voor de problemen waar vrouwen en meisjes nog steeds tegenaan lopen, zoals genderdiscriminatie, geweld en ongelijke kansen.
Internationale Vrouwendag wordt elk jaar gevierd op 8 maart. Deze datum is wereldwijd erkend en biedt een kans voor overheden, organisaties en individuen om samen te komen en de rechten van vrouwen te promoten.
Het thema van Internationale Vrouwendag 2025 is “For All women and girls: Rights. Equality. Empowerment.” In 2025 wordt de 30ste verjaardag gevierd van de Beijing Declaration and Platform for Action, die in 1995 werd aangenomen als een historisch actieplan om gendergelijkheid wereldwijd te bevorderen. Het document benadrukt dat gelijke rechten, kansen en toegang voor vrouwen en meisjes cruciaal zijn voor duurzame ontwikkeling. Dit jaar nodigt de VN iedereen uit om bij te dragen aan een wereld waarin niemand wordt achtergelaten.
Internationale Vrouwendag heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Het begon als een sociale beweging voor vrouwenstemrecht, betere arbeidsomstandigheden en gendergelijkheid. Vandaag de dag blijft het een belangrijk moment om mensen bewust te maken en actie te ondernemen tegen ongelijkheid en onrechtvaardigheid.
Internationale Vrouwendag werd voor het eerst gevierd in 1911. De dag werd geïnspireerd door de vrouwenarbeidersbewegingen in de Verenigde Staten en Europa. In 1977 erkende de Verenigde Naties 8 maart officieel als Internationale Vrouwendag. Sindsdien is het een belangrijke dag om wereldwijd actie te ondernemen voor vrouwenrechten en gendergelijkheid.
De viering van Internationale Vrouwendag varieert wereldwijd. In sommige landen is het een nationale feestdag, terwijl in andere landen evenementen zoals marsen, conferenties, kunsttentoonstellingen en filmfestivals worden georganiseerd. Ook online campagnes spelen een grote rol, waarbij sociale media worden ingezet om mensen bewust te maken.