Volgende week dinsdag -7 juni- gaan experts, academici, beleidsmakers en NGO’s in gesprek over de impact van China’s nieuwe antiterreurwet op de mensenrechten en minderheden in het land. Het debat wordt georganiseerd door International Campaign for Tibet (ICT) en vindt plaats in het Clingendael Instituut in Den Haag.
Het doel van de rondtafeldiscussie is om de toepassing en effecten van de op 1 januari 2016 ingevoerde anti-terreur wet te verkennen en inzicht te krijgen in de politieke context. Onder het voorwendsel van de strijd tegen ‘religieus extremisme’ vormt de wet volgens ICT een bedreiging voor de mensenrechten en minderheden, in het bijzonder die van Tibetanen en Oeigoeren.
Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet: ‘China’s nieuwe wet is een grote bedreiging voor de mensenrechten in China en Tibet, waarbij in het bijzonder Tibetanen nog meer gevaar lopen om te worden vervolgd voor hun vreedzame uiting van religie, cultuur of identiteit. We zijn uiterst bezorgd over de nieuwe antiterreurwet, die specifiek is gericht op Tibetanen en Oeigoeren. Wij dringen er bij de Chinese regering op aan om deze wet in te trekken.’
In de discussie zal worden ingegaan over de huidige toepassing van de Chinese anti-terreur wetgeving en de gevolgen hiervan op de mensenrechtensituatie, het maatschappelijk middenveld en de minderheden in het land. Ook zal worden gekeken naar politieke oplossingen om mensenrechtenschendingen, die worden gepleegd in naam van terrorismebestrijding, te voorkomen.
Deelnemers aan de ronde tafel discussie zijn onder andere: Jayadeva Ranade, voorzitter van het Indian Centre for China Analysis and Strategy, Sharon Hom, Executive Director Human Rights in China, Kelsang Gyaltsen, speciale vertegenwoordiger van de Dalai Lama in Europa, Urusula Gauthier, oud-correspondent in Peking (Beijing), Joelle Hivonnet, China afdeling van de European External Action Service en Garrie van Pinxteren, sinoloog en senior visiting fellow bij het Clingendael Instituut.
Fennie Stavast zegt
Mijn vraag: Hebben jullie aandacht geschonken aan de uitspraak van de Dalai Lama over vluchtelingen in Europa? Hij heeft mijn respect volledig, volledig, verloren. Misschien is dit harde taal, het zijn geen leugens, is geen laster en geen onzin.
Met vriendelijke groet,
Fennie Stavast
kees moerbeek zegt
Dit moet je toch eens uitleggen, Fennie. Je uit harde woorden (let op Juist Spreken!) en beweert dat het allerlei andere dingen niet is over DL. Dan moet je over de rug komen en ‘vriendelijke groet’ komt raar over. Anders is het niet meer dan belletje-trek en hard weglopen :-)
Ujukarin zegt
Ze bedoelt deze waarschijnlijk
http://nos.nl/artikel/2108568-dalai-lama-ziet-grenzen-aan-opvang-vluchtelingen-in-europa.html
With folded palms,