WikiLeaks-oprichter Julian Assange (52) heeft een deal bereikt met het openbaar ministerie in de Verenigde Staten. De Australiër is vrijgelaten uit de gevangenis en vertrokken uit het Verenigd Koninkrijk. Dat laat klokkenluiderssite WikiLeaks weten op X.
Assange heeft schuldig bekend aan een van de aanklachten die de VS tegen hem had lopen. Het samenzweren om geheime defensie-informatie te verkrijgen en te publiceren. Hij wordt veroordeeld tot 62 maanden cel. Die straf hoeft hij niet uit te zitten, omdat hij al sinds 2019 in een Britse gevangenis heeft gezeten. Assange zal morgen tijdens een zitting op het eiland Saipan in de Stille Oceaan officieel zijn straf horen. Saipan is onderdeel van het Amerikaanse overzeese gebied de Noordelijke Marianen. Volgens WikiLeaks vliegt Assange na de zitting door naar zijn thuisland Australië.
WikiLeaks meldt dat oprichter Assange al sinds maandagochtend op vrije voeten is en in de middag naar luchthaven Londen Stansted is gebracht. De organisatie deelt beelden van het moment waarop Assange op het vliegtuig stapte.
‘Dit is het resultaat van een wereldwijde campagne door activisten, voorvechters van de persvrijheid, wetgevers en leiders van alle kanten van het politieke spectrum, tot de Verenigde Naties aan toe’, schrijft de organisatie over de vrijlating van Assange. ‘Julians vrijheid is onze vrijheid.’
Oorlogsmisdaden
Assange en WikiLeaks publiceerden vanaf 2006 vertrouwelijke informatie over vooral politieke en militaire zaken. WikiLeaks publiceerde in 2010 honderdduizenden geheime documenten, onder meer over de Amerikaanse militaire acties in Afghanistan en Irak. Daarin komen ook oorlogsmisdaden voor die daar zijn gepleegd. Assange voert al sinds die tijd rechtszaken om uit handen van justitie in de VS te blijven.
De Australische overheid heeft dinsdag via een woordvoerder gereageerd op het nieuws over de vrijlating van Assange. De WikiLeaks-oprichter is Australisch staatsburger. “Premier Albanese is altijd duidelijk geweest: de zaak van meneer Assange heeft veel te lang geduurd en er viel niets te winnen bij zijn aanhoudende gevangenschap”, zei de woordvoerder, die bevestigde dat Australië consulaire bijstand verleent aan Assange. Voor hij in 2019 naar een Britse gevangenis werd overgebracht, hield hij zich zeven jaar schuil in de ambassade van Ecuador in Londen.