De WHO heeft zich in een nieuwe richtlijn afgelopen mei duidelijk uitgesproken tegen het gebruik van suikervrije zoetstoffen. De inname van deze zoetstoffen levert geen voordeel op bij het verminderen van lichaamsgewicht. Bovendien kan inname van zoetstoffen over een langere periode mogelijk zelfs ongewenste effecten hebben, zoals een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sterfte.
‘Iedereen die nu denkt dat ze cola light kunnen drinken zonder zich zorgen te maken over hun gezondheid, zit op het verkeerde spoor. Hoewel aspartaam geen acuut gezondheidsrisico vormt wanneer het in normale en minimale hoeveelheden wordt geconsumeerd, classificeert de WHO de stof sinds vandaag officieel als mogelijk kankerverwekkend. Bovendien wijzen wetenschappers van de gezondheidsorganisatie erop dat de onderzoeken die ze tot hun beschikking hadden onvoldoende waren. Het suikergehalte in ons voedsel en dranken moet omlaag, maar suiker simpelweg vervangen door zoetstoffen is geen oplossing. De WHO raadt sowieso af om suikervrije zoetstoffen te consumeren om je gewicht onder controle te houden,’ zegt Frank Lindner van consumentenorganisatie Foodwatch.
Heel veel mensen kopen regelmatig cola zero in plaats van een cola met suiker. Of je kiest voor suikervrije kauwgom. We kopen al deze producten in de overtuiging dat het veilige en gezondere keuzes zijn. Helaas blijkt dit niet altijd het geval. Zoals met de zoetstof aspartaam, oftewel E951.
WHO: “Aspartaam is mogelijk kankerverwekkend”
Op 14 juli heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aspartaam geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend . Volgens de WHO is er een wetenschappelijk aantoonbaar gevaar bij deze veelgebruikte zoetstof in relatie tot kanker, maar is nog niet bewezen dat mensen een groot risico lopen. Dat klinkt een beetje dubbel. De wetenschappers van de WHO zeggen dat ze met de nieuwe classificatie van aspartaam een ‘signaal willen afgeven’. Ze roepen de wetenschappelijke community op om meer en beter onderzoek te doen naar de gevaren en risico’s van aspartaam bij mensen.
Hoewel deze veelgebruikte kunstmatige zoetstof dus is toegevoegd aan de lijst van mogelijk kankerverwekkende stoffen, is aspartaam in Europa goedgekeurd als additief voor gebruik in onze voedingsmiddelen. Wij vinden dat er nu grote haast is geboden. We hopen dat de Europese Commissie snel actie onderneemt na het nieuws van de WHO. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA moet snel met een her-evaluatie van aspartaam komen, de laatste dateert uit 2013.
Aspartaam in ruim 2.500 voedingsmiddelen in EU
Light’, ‘Dieet’ of ‘Suikervrij’. Als de producten in je winkelwagentje deze claims hebben, dan is de kans groot dat ze aspartaam bevatten. Aspartaam is ongeveer 200 keer zoeter dan gewone suiker, wat betekent dat dezelfde mate van zoetheid kan worden bereikt met heel weinig aspartaam en dus heel weinig calorieën. ‘Zoet van smaak en weinig calorieën’, zo wordt aspartaam aangeprezen. Het is de reden waarom fabrikanten in Europa aspartaam in ruim 2.500 voedingsmiddelen en dranken stoppen.
Coca-Cola Zero, Pepsi Max, Sprite Zero en Mentos kauwgom. Dat zijn misschien ‘open deuren’, maar wist je dat aspartaam ook in AH Streeckgenoten Ei-bieslooksalade, Nestlé’s Lindahl zuivelproducten, Wittekerke Rosé bier en Saitaku sushi gember zit?
Zoetstoffen maken je niet slanker
Het gebruik van aspartaam en andere zoetstoffen leidt niet tot gewichtsverlies. Tot deze conclusie is de WHO al in mei gekomen na evaluatie van talloze wetenschappelijke onderzoeken. De organisatie raadt nu het gebruik van suikervrije zoetstoffen – inclusief aspartaam – af voor dieetdoeleinden. In plaats van gewichtsverlies te bevorderen, vergroten zoetstoffen zowel de eetlust als het verlangen naar suiker door de hersenen voor de gek te houden. De zoetstoffen stellen onze hersens een beloning voor die nooit komt.
De zoetstoffen-industrie is al in opstand gekomen tegen de nieuwe classificatie van de WHO. Die ziet het uiteraard volgens Foodwatch als een bedreiging voor haar bestaan. Lobbyisten voor de industrie beweren dat je veel blikjes frisdrank moet drinken voordat aspartaam enig risico vormt. Foodwatch is het daar niet mee eens. Consumenten worden dagelijks blootgesteld aan heel veel potentieel kankerverwekkende stoffen. Daarom moeten we proberen onze blootstelling zoveel mogelijk te beperken. Helemaal in gevallen waar er geen bewezen voordeel is, zoals bij aspartaam.
De wetenschappers van de WHO zijn trouwens wel heel duidelijk over wat je als consument moet doen als je in de supermarkt moet kiezen tussen een frisdrank met suiker en een frisdrank met aspartaam. In beide gevallen moet je volgens de WHO de consumptie zoveel mogelijk beperken. Nog gezonder: drink water, thee of een ander drankje dat niet gemanipuleerd is door de industrie omwille van de zoetheid…