Pesten is van alle tijden. In het digitale tijdperk beperkt pesten zich niet meer tot het schoolplein, het is nu 24/7. Veel jongeren hebben ermee te maken: of ze nu omstander zijn, zelf pesten of gepest worden. Om dit probleem aan te pakken lanceert KRO-NCRV in samenwerking met Stichting Kikid een online game: ‘Wij zijn LIT’.

Wij zijn LIT is de naam van de fictieve groep van de game. Jongeren gaan online in gesprek en krijgen zo meer zicht op hun eigen rol tijdens een pestsituatie. De keuzes die de jongere maakt, beïnvloedt het gesprek in de groepschat, en stuurt zo het verhaal van ‘Wij zijn LIT’. De game is een doorontwikkeling van de prijswinnende game ‘Iris’ en wordt gelanceerd in de Week Tegen Pesten van 18 – 22 september.

Met deze innovatieve game wil de KRO-NCRV niet alleen op een nieuwe manier een maatschappelijke discussie aanzwengelen, maar ook nieuwe technologieën ontwikkelen om als mediabedrijf jongeren te bereiken. De game zorgt voor een real life experience die kinderen aanmoedigt inzicht te krijgen in hun eigen houding ten opzichte van pesten. In de game ‘Iris’ hadden jongeren contact met één virtueel personage; in Wij zijn LIT zijn dat er vier en maken jongeren deel uit van een interactief groepsgesprek. De dialogen zijn geschreven met behulp van jongeren, en worden verrijkt met foto’s, audio en video.

Wij zijn Lit in de klas

Stichting Kikid heeft lesmateriaal ontwikkeld dat aansluit op de game. Leerkrachten van het 2e en 3e leerjaar van het voortgezet onderwijs kunnen dit materiaal via de website van Kikid aanvragen, en naar eigen inzicht inzetten tijdens de lessen. Zowel de game als het lesmateriaal richten zich op het activeren van de omstanders en reikt concrete tools om pesten aan te pakken.

Samen tegen pesten

Ook dit jaar is de KRO-NCRV de samenwerking aangegaan met stichtingen die veel hebben betekend in de opbouw van het verhaal, maar ook in de plek van deze game in de klas, door bijvoorbeeld het project op scholen onder de aandacht te krijgen. Stichting School en Veiligheid initieert jaarlijks de Week tegen Pesten (www.weektegenpesten.com) en ondersteunt scholen met tips en tools voor het aanpakken en voorkomen van online pesten, stichting KIKID is al jaren toonaangevend op het gebied van theater voorlichting projecten en trainingen voor het VO over onder andere pesten, seksualiteit, alcohol en schulden. De Kindertelefoon heeft de expertise in huis om een luisterend oor te bieden aan kinderen die willen praten of vragen hebben over onder andere pesten.

Bron KRO-NCRV. Foto’s Pixabay.

 

Categorieën: Onderwijs, Geluk, Media
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk