Vandaag voeren Extinction Rebellion en Scientist Rebellion actie op de EW Klimaattop in het AFAS Theater in Leusden. Bij aankomst buiten is er o.a. een milieuvriendelijke ‘greenwashing’ voor auto’s, er zijn spandoeken en bezoekers krijgen een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen klimaatobstructie-bullshitbingospel uitgereikt.
Binnen presenteren de volgens XR vier grootste uitstoters van Nederland, KLM, Shell, Tata Steel en RWE) hun plannen en wensen aan o.a. demissionair minister van klimaat Rob Jetten (D66) en de lijsttrekkers van CDA Henri Bontebal en BBB Mona Keijzer. Juist deze bedrijven vertragen volgens XR met hun lobby al decennialang serieus klimaatbeleid. In de zaal demonstreren de actievoerders hiertegen met bingoteksten, kritische banners en door wetenschappelijk onderbouwde interrupties. XR: ‘De boodschap van de actievoerders voor de politiek is helder: laat je niet langer om de tuin leiden, deze bedrijven willen zo lang mogelijk blijven verdienen aan het opwarmen van de aarde. Terwijl de wetenschap ons vertelt dat we direct moeten stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen als we al het leven op aarde niet in gevaar willen brengen, krijgen tijdens verkiezingstijd de vier grootste uitstoters van Nederland een podium om hun plannen uiteen te zetten aan.’
Klimaatobstructie
Met de actie willen de actievoerders aandacht vragen voor het volgens hen decennialang tegenwerken van serieus klimaatbeleid door deze bedrijven. In de internationale wetenschappelijke literatuur wordt dat ook wel klimaatobstructie genoemd. Klimaatobstructie kent vele vormen, zoals lobbyen voor bedrijfsbelangen en korte lijntjes met de politiek; twijfel en scepsis zaaien; en greenwashing (het aanmeten van een groen imago en ondertussen volop inzetten op investeringen die bijdragen aan klimaatverandering). In Nederland bestaat klimaatobstructie al sinds de jaren 80, toen het land met klimaatbeleid begon. Vanaf het begin vonden beleidsmakers en politici de lobby van grote bedrijven tegenover zich, zoals o.a. Hoogovens (nu Tata Steel) en Shell. Bedrijven als Shell zijn volgens XR erg bedreven in alle soorten klimaatobstructie en huren daarvoor grote PR bureaus in zoals Edelman.
Volgens universitair hoofddocent Martijn Duineveld, die onderzoek doet naar klimaatobstructie in Nederland, kan de EW Klimaattop niet anders gezien worden als een evenement dat op zichzelf een vorm van klimaatobstructie is. ‘Het geeft een podium aan de grootste vervuilers van Nederland waarop ze zichzelf kunnen presenteren als onderdeel van de oplossing. Ze zijn een tovenaar die met zijn ene hand wat onrustig heen en weer zwaait, om ons af te leiden van wat zijn andere hand ondertussen uitspookt’.
Bijzonder problematisch bovendien is dat sommige politici zich hiervoor lenen. Daarmee bestendigen ze de historisch gegroeide, innige banden tussen politiek, beleid en de industrie. Duineveld: ‘Deze banden hebben niet alleen nadelig uitgewerkt voor effectief, regulerend klimaatbeleid, ze ondermijnen ook de democratie.’
XR: ‘De politiek moet daarom nu doen wat nodig is en zich niet langer laten tegenwerken door deze bedrijven.’
Bron XR