Het lhbtiq+-evenement Queer & Pride Amsterdam is zaterdag officieel begonnen met een manifestatie op de Dam en een tocht naar het Museumplein. Even na het middaguur vertrokken de honderden deelnemers aan de jaarlijkse Pride Walk, vooropgegaan door een groep lhbtiq+-motorrijders. De deelnemers droegen verschillende spandoeken waarmee ze aandacht vragen voor diverse lhbtiq+-gerelateerde doelen.
Zo waren er onder meer deelnemers die opkwamen om het stigma rondom hiv en aids te doorbreken en een groep die aandacht vroeg voor de rechten van intersekse personen. Sommige deelnemers vroegen aandacht voor het stoppen van kwetsende spreekkoren in stadions waarin voetbalfans het woord ‘homo’ gebruiken als scheldwoord. De KNVB maakte deze maand bekend harder te gaan optreden tegen zulke spreekkoren.
Het nieuwe evenement Queer & Pride Amsterdam vervangt het oude Pride Amsterdam en duurt vijftien dagen in plaats van acht. Twee organisaties zijn los van elkaar verantwoordelijk voor de evenementen. De nadruk van de eerste week, Queer Amsterdam, ligt vooral op gemarginaliseerde groepen uit de lhbti+-gemeenschap. Daarbij zijn ook huidskleur en culturele achtergrond een factor. De tweede week, Pride Amsterdam, lijkt op eerdere edities en heeft als hoogtepunt de Canal Parade, de optocht van boten in grachten van het centrum van de stad die op 5 augustus wordt gehouden.
Nederland is dit jaar opnieuw een plaats gezakt op de Europese ranglijst van lhbti-rechten. Op de Rainbow Europe Index, een initiatief van mensenrechtenorganisatie ILGA, neemt Nederland nu de veertiende plaats in. De lijst baseert zich voornamelijk op de aanwezigheid van wet- en regelgeving op lhbti-gebied in de onderzochte landen.