Toen in 2006 de opgewekte, maar onbekende jonge staatssecretaris Mark Rutte na een traumatische strijd met Rita Verdonk leider werd van de VVD, bevond de partij zich op een electoraal dieptepunt. Niemand had kunnen bevroeden dat Rutte haar vier jaar later naar een historische verkiezingsoverwinning zou leiden en premier van Nederland zou worden. Inmiddels is hij dat al meer dan tien jaar, met wisselende coalities en ondanks talloze affaires en politieke crises.
Hoe heeft de VVD onder Rutte zo’n langdurig succesvolle partij kunnen worden? En wat is de prijs geweest van dat succes? Politiek verslaggever Wilma Borgman volgt de liberalen al meer dan twintig jaar. In dit boek geeft ze een fascinerende kijk achter de schermen bij de strategische keuzes die binnen de partij zijn gemaakt en bespreekt ze ook de keerzijdes daarvan: het gebrek aan interne discussie, de kleine club beslissers en het ideologisch kleurverlies.
Begin 2022 stond Ruttes vierde kabinet op het bordes, ondanks een zeer turbulent jaar en na de langste kabinetsformatie uit de geschiedenis. Zal dit zijn laatste zijn? Hoelang kan hij dit nog volhouden? De prijs van de macht is een even boeiend als indringend document over tien jaar Nederlandse politieke geschiedenis, van een van de best ingevoerde insiders.
Wilma Borgman werkt sinds 1996 als verslaggever Den Haag voor de NOS. Daarvoor was ze onder meer bureauredacteur bij Den Haag Vandaag en verslaggever bij Echo, de radio-actualiteitenrubriek van de KRO.
€21,99 PAPERBACK
ISBN: 9789463822206 (ebook) 9789463821278 (paperback)
Aantal pagina’s: 256
Verschijningsdatum: 23/02/2022
Uitgeverij Balans
Bestel je boeken uitsluitend bij de fysieke boekhandel.