De Amsterdamse Klimaat Coalitie slaat de komende weken de handen ineen om op 14 maart om 14.00 uur te demonstreren op het Museumplein. Dit protest is onderdeel van het Klimaatalarm. Overal in Nederland organiseren lokale klimaatcoalities op diezelfde dag acties en luiden zij om 15.00 gezamenlijk alarm voor het klimaat. Met dit groene geluid willen de organisaties de Nederlandse kiezers overtuigen zo groen mogelijk te stemmen, om vervolgens een snel én sociaal klimaatbeleid af te kunnen dwingen.
“We willen de kiezers herinneren aan ‘die andere crisis’ waar we middenin zitten, namelijk de klimaatcrisis”, zegt Sanne, woordvoerder van de Amsterdamse Klimaat Coalitie. “De verkiezingsprogramma’s staan vol met de gebruikelijke groene plannen, maar we kunnen niet wachten tot 2030 met echte oplossingen. Laat staan tot 2050. Als we de gevolgen van de klimaatcrisis willen beperken, moet er nú een radicaal ander beleid gevoerd worden”
Het liefst had de coalitie samen met de hele Nederlandse klimaatbeweging een centrale klimaatmars georganiseerd, maar dit vinden zij omwille van de corona pandemie onverantwoord. Op lokaal niveau zeggen zij wel veilig actie te kunnen voeren. “We zijn goed voorbereid en houden de situatie goed in de gaten. Van de demonstranten verwachten we dat zij zich aan de maatregelen houden en mondkapjes dragen. Ook houden we contact met de gemeentelijke driehoek”.
De Amsterdamse coalitie hoopt ook de (aankomend) politici te overtuigen, want de verkiezingsprogramma’s gaan volgens de organisaties niet ver genoeg. Zo eisen ze een energie transitie waarvan de vervuilers de rekening betalen. Deze overgang moet naast snel ook rechtvaardig gebeuren; kwetsbare groepen dienen te worden beschermd en groene oplossingen moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Verder wil de coalitie dat lokale productie en consumptie prioriteit krijgen op de Nederlandse markt.
Op het programma staan artiesten en sprekers die affiniteit hebben met de klimaatbeweging. Zo zullen onder andere Raki Ap van de Free West Papua campagne en politica Kauthar Bouchallikht op het podium verschijnen. De coalitie zegt te gaan voor een grote opkomst, maar roept kwetsbare groepen en mensen met ziekteverschijnselen op om thuis te blijven. Speciaal voor hen wordt er een volwaardig online programma georganiseerd, zodat zelfs vanaf de bank meegedaan kan worden.
Meer over het landelijke Klimaatalarm is te vinden op de website van de landelijke Klimaat Crisis Coalitie (https://klimaatalarm2021.nl)