Vanaf 28 november zendt de Boeddhistische Blik van KRO-NCRV wekelijks op dinsdagavond de serie Tussen Meten en Weten uit. Jan Bor, filosoof en zenbeoefenaar, gaat op onderzoek uit hoe deze ‘meten-is-weten-blik’ ons leven bepaalt en hoe we anders naar de werkelijkheid kunnen kijken.
In vier afleveringen kijkt hij met wetenschappers, kunstenaars en denkers naar waar het ‘meten is weten’-denken is. Komende dinsdag vijf december aflevering twee in de vierdelige serie: economie.
De cijfers in economie representeren al lang niet meer onze dagelijkse werkelijkheid. De tastbare huishoudelijke economie en de getallen van de financiële markten bevinden zich in geheel andere universa lijkt het. Ondertussen zijn in de crisis honderden miljarden verdampt en neemt de ongelijkheid toe. Wat is hier aan de hand?
“De staat waarin de economie verkeert is een gekte waarbij alles in geld moet worden uitgedrukt,” zegt econoom Arjo Klamer. Hij legt uit hoe dit historisch gegroeid is. Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot is en een groot voorstander van lokaal investeren, om de economie weer terug te brengen naar de menselijke maat. Totnes, in Zuid Engeland is een dorp van 8000 inwoners waar in 2006 de Transition beweging werd geboren, waar de economie het dagelijkse leven weer representeert. Jan Bor onderzoekt of we ons kunnen ontworstelen aan de houtgreep die de wiskundigen met hun onbegrijpelijke getallen en formules ons voorspiegelen als economie.
Filosoof Jan Bor is bekend met zowel de westerse als de oosterse filosofie en biedt ons zo een bredere blik waarin hij ook boeddhistische en andere oosterse ideeën betrekt. Hij ontmoet belangrijke en vernieuwende denkers op het gebied van gezondheidzorg zoals Shigehisa Kuriyama, op het gebied van wetenschap zoals Carlo Rovelli en Trinh Tuan Xuan, op het gebied van economie Paul Wilmott en Arjo Klamer, op het gebied van onderwijs onder ander Paul Verhaeghe en schooldirecteuren die het toetsen hebben losgelaten.
Piet Nusteleijn zegt
Die eerste aflevering over “onderwijs” was heel boeiend. Ik kijk uit naar “economie”.
Met groet.