In elke klas van de middelbare school zitten ten minste 4 leerlingen die opgroeien in een onveilige thuissituatie. Karel Spitsbaard, docent Nederlands en gemeenteraadslid, weet hier alles van. Zijn vader was verslaafd en moeder kraakte woningen om haar kinderen onderdak te kunnen geven. Geld voor eten was er nauwelijks. Overleven in een omgeving waar alcohol, geweld en drugs heersten was niet gemakkelijk.
In het meerstemmige audiodrama ‘Oma’s die Katten eten’, naar het gelijknamige boek, vertelt Spitsbaard het verhaal van zijn jeugd en de impact die de extreme armoede van zijn ouders en generaties daarvoor hebben gehad op zijn leven. Hij maakte hierdoor verkeerde keuzes en belandde in het criminele milieu. Toch wist Karel zich hier op eigen kracht uit te ontworstelen.
Als docent Nederlands wil Karel met ‘Oma’s die katten eten’ jongeren stimuleren om open te zijn over de onveilige thuissituatie waarin ze opgroeien. Het is de eerste stap die leidt naar kansen voor een leven zonder armoede, mentale problemen en/of criminaliteit. Vooral leerkrachten en schoolmaatschappelijk werkers spelen hierbij een cruciale rol. Ze kunnen het gesprek aangaan, signalen oppikken en ondersteuning bieden.
Karel Spitsbaard (1966) is docent Nederlands, ondernemer en gemeenteraadslid in Papendrecht. Hij is een inspiratiebron voor jongeren die zijn opgegroeid in een onveilige thuissituatie.
Auteur: Karel Spitsbaard
Audiodrama.