In het dagelijks spraakgebruik is een weetniet een onwetende. In het jargon van niet-weten is een weetniet iemand die zijn gedachten niet meer gelooft, deze ook niet, waardoor zijn (niet) weten in de lucht hangt. Synoniemen: nitwit, dummy, dwijze, dwaalgeest, agnost.
Behalve als zelfstandig naamwoord is ‘weetniet’ ook te gebruiken als eerste lid van samenstellingen met betrekking tot niet-weten.
Zo is weetnietkunde denken, praten en schrijven over niet-weten. Je kan er professor in worden, maar weetnietkunde is geen niet-weten.
Weetnietkunst is de kunst van niet-weten. Voor een weetniet is er geen kunst aan, hij is de kunst van het weten verleerd, dat is alles.
Weetnietfeest is een eigenwoord voor de zaligheid van de weetnietgeest. Onder zaligheid versta ik zalige gelatenheid.
Een weetnietbeest is een weetnietgeest die niet van ophouden weet.*
* Weetnietbeesten staan op de Rode Lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten. Ten onrechte want ze ontstaan ex nihilo onder de meest uiteenlopende omstandigheden, hoe ongunstiger hoe beter.
Weetnietmystiek is de mystiek van een grenze(n)loos niet-weten dat overal ruimte voor heeft, ook voor engten.
Een weetnietpose is uiterlijk vertoon dat niet voortkomt uit een innerlijk gewoon – schone schijn dus.
Een weetnietgeest, de tegenpool van de hokjesgeest, is iemand die de hokjes in zijn geest niet meer zo serieus neemt – ook die van ‘weetnietgeest’, ‘tegenpool’ en ‘hokjesgeest’ niet. Synoniemen: vrijgeest, beginnersgeest, zengeest.
Weetnietjargon is het taaltje waarvan de weetniet zich bedient als hij weer zo nodig over niet-weten moet praten.
Een weetniettekst is een tekst over en vanuit niet-weten. Synoniem: dwaaltekst.
Een weetnietwoord is een woord uit het weetnietjargon. Synoniem: dwaalwoord.
Het weetnietsymbool is het universele lege symbool, Ø, dat staat voor willekeurig welk weetnietwoord. Synoniemen: het lege symbool, het agnosticon, de eh.
Weetnietzen is zen op basis van een radicaal niet-weten. Meer hierover lees je in mijn boeken Niet te geloven! De Linji Lu, Niet om door te komen! De Poortloze Poort en Witboek zen.
Weet-me-niet(je) hoort in dit rijtje niet thuis, maar een beter plekje weet ik niet. Je kan er een agnost mee aanduiden, of een zwakzinnige of een alzheimerpatiënt of zo:
Mama is een weet-me-nietje geworden.
Je kan het ook gebruiken voor plantjes of voor wat dan ook waarvan je niet weet wat het is of waarvan je de naam niet (meer) weet:
O kijk! Een… eh… weet-me-nietje. Mooi hè?
Synoniem: dinges.