De organisatoren van een van de grootste exposities in Bangladesh hebben na een protest van de Chinese ambassade werk van Tibetaanse kunstenaars met witte lakens bedekt en zo aan het oog van het publiek onttrokken. De Chinese ambassade in Dhaka voelde zich beledigd door de werken. Het gaat om een foto-expositie getiteld ‘Laatste woorden’ en laat de laatste momenten zien in het leven van vijf Tibetanen die zich uit protest tegen de Chinese overheersing van Tibet in brand staken.
Het werk is van de Indiase filmmaker Ritu Sarin en haar echtgenoot Tenzing Sonam, een in ballingschap levende Tibetaan. De werken maken deel uit van een grotere multimedia-installatie over Tibetaanse zelfverbrandingen in de afgelopen zes jaar.
Bangladesh is een fervent bondgenoot van China, dat de verpauperde natie economisch weer op de been helpt. De organisatoren voelen zich bedreigd en onveilig door de Chinese inmenging. Filmmaker Sarin vertelde het persbureau AFP dat de kunstenaars hadden afgesproken dat de tentoonstelling werd afgedekt in plaats van helemaal verwijderd.
In 2009 sloot de politie in dat land een fototentoonstelling over Tibet na klachten van Chinese diplomaten. De door de staat gerunde kunstgalerie Dhaka Art top is een van de meest prestigieuze kunstmanifestatie in Bangladesh, waaraan ongeveer 300 Zuid-Aziatische kunstenaars deel te nemen.
Het komt vaker voor dat manifestaties over Tibetaanse aangelegenheden niet doorgaan na inmenging van de Chinese ambassades in de betreffende landen.