Op zondag 2 maart zendt de boeddhistische omroep de film The Optimist and the Buddhist uit. In dit egodocument zien we hoe filmmaker Noam Pinchas zijn oude jeugdvriend Zack probeert te redden van een passief en zinloos bestaan.

Hoe help je iemand die niet geholpen wil worden? En moet je dat überhaupt wel willen? Met die vragen krijgt filmmaker Noam Pinchas (34) te maken, als hij na tien jaar radiostilte zijn jeugdvriend Zack Grunner (35) weer ontmoet.

Op 25-jarige leeftijd raakt Zack gehandicapt door een zwaar auto-ongeluk, waarna hij elke vorm van hulp en revalidatie weigert. Sindsdien slijt hij zijn dagen in een Kibboets met spelletjes, fastfood en porno. De veel serieuzere Noam is op zijn beurt in India geweest, waar hij kennis maakte met boeddhistische principes als compassie en wat je ‘activistisch-altruïsme’ zou kunnen noemen. Geplaagd door schuldgevoelens en gewapend met een camera besluit hij zijn oude vriend te redden van wat in Noams ogen een zinloos en passief bestaan lijkt. Gedetailleerd brengt Noam dit revalidatieproces in beeld. Van ‘s ochtends wakker worden en de vele therapies-sessies, tot de gesprekken die ze ‘s avonds hebben over hun vriendschap en het verleden.

BOS the optimist and the buddhist 2Ondertussen heeft Noam zelf ook de nodige problemen aan het thuisfront. Hij en zijn vrouw Gini hebben een kinderwens en ondergaan een intensieve ivf-behandeling. Noams lange dagen bij Zack, 150 kilometer van zijn thuis in Tel Aviv, beginnen hun tol te eisen. Tot grote weerstand van Noam wil Gini graag dat hij zijn bezoekjes aan Zack staakt om zich volledig op haar en hun gezin te richten.

Die toenemende druk zet Noams drijfveren op scherp. Aanvankelijk is Noam vol optimisme en geduld, maar naarmate Zack cynischer wordt en terugvalt in zijn oude gedrag, slaat ook bij hem de frustratie toe. Noam krijgt het steeds moeilijker om zonder oordeel en verwachtingen compassievol met Zack om te gaan. De vraag dringt zich op hoe onbaatzuchtig zijn bedoelingen zijn. Zou Zack niet beter af zijn als hij geaccepteerd wordt zoals hij nu is?

Regie: Noam Pinchas

The Optimist and the Buddhist
Zondag 2 maart, 14.00 uur, Ned 2
Herhaling zaterdag 8 maart, 9:30, Ned2
Ook te zien op Uitzending Gemist

Bron BOS.

Categorieën: Nieuws, BOS-tv en radio, Filmbespreking, Media
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk