In de tv-serie Food for Thought, die vanaf 30 augustus herhaald wordt, verblijven zeven jongeren op een afgelegen plek in Frankrijk om in gesprek te gaan met zeven filosofen uit verschillende windstreken. In gezelschap van elkaar en de filosofen voeden zij lichaam en geest met ingrediënten uit filosofische tradities en gerechten uit de wereldkeuken. Zeven jongeren gaan in gesprek met zeven filosofen over tijdloze maar prangende vragen, over wie ze zijn, wat er in het leven toe doet, hoe je de wereld verandert, en hoe filosofie kan helpen daarop een antwoord te vinden. Relevante gesprekken en inzichten voor iedereen die leeft in de wereld van nu.
Naast de tv-serie is er ook een boek Food for Thought, wereldfilosofie aan de keukentafel van Jeroen Hopster. Quality time op de zondagmiddag: samen kijken, samen koken, samen eten, op zoek naar antwoorden op belangrijke levensvragen.
De twintigers Jin, Joana, Jort, Lizzy, Moritz, Mounia en Yara, én de kijker maken kennis met diverse denktradities wereldwijd die nieuwe inzichten verschaffen in alledaagse kwesties. Van het Chinese taoisme tot de islam en van het Indiase en Japanse boeddhisme tot de Afrikaanse ubuntu-filosofie. Voor iedereen die leeft in de wereld van nu, voor iedereen met herkenbare vragen als hoe voorkom je keuzestress, of hoe ga je om met de dood? Jongeren en jongvolwassenen ervaren een toenemende prestatiedruk door de steeds grotere rol van technologie en met name social media. Ons huidige curriculumonderwijs lijkt hen onvoldoende toe te rusten om de huidige geglobaliseerde en gepolariseerde wereld tegemoet te treden. Dat geeft stof tot nadenken.
In Food for Thought bieden interculturele filosofen handvatten om onze waarden en intenties en misschien zelfs de wereld te veranderen. Jongeren in dialoog met een filosoof over onder meer identiteit, keuzevrijheid en prestatiepijn. Wat je vandaag tot je neemt, is wie je morgen bent.
30 augustus – afl. 1 Risotto ontmoet sake – Chiara Robbiano om 15.15 uur op NPO2
Hoe weet je wie je bent en wie je wilt worden? Wat is eigenlijk dat ‘zelf’?
Soms denken we dat we zijn wat op ons cv staat. Maar dan vergissen we ons.
We zijn meer dan wat de maatschappij van ons maakt.
– afl. 2 Koken met commitment – Peter D. Hershock om 15.50 uur op NPO2
Hoe gaan we globale uitdagingen aan? Richt je aandacht tot anderen en tot je omgeving. Door écht aanwezig te zijn kan je verandering teweeg brengen. Met het boeddhisme voor een betere wereld.
6 september – afl. 3 De mensheid in één pan – Hadeer Aboelnagah om 15.25 uur op NPO2
Hoe verhoud je je tot andermans religie? Oordelen en vooroordelen over de islam zijn er in overvloed. Maar vaak komen die voort uit onwetendheid. Wat kun je leren van en over de islam, wanneer je je daarvoor openstelt?
13 september – afl. 4 De kunst van het niet roeren – Sarah Flavel om 15.15 uur op NPO2
Hoe ga je om met verandering? Het liefst willen we overal controle op uitoefenen. Maar soms bent je niet bij machte om iets te veranderen. De dood bijvoorbeeld. Wat leert het daoïsme over hoe met zulke veranderingen om te gaan?
– afl. 5 Kwaliteiten proeven – Shalini Sinhaom 15.50 uur op NPO2
Hoe verander je de wereld? Het boeddhisme helpt ons de dingen te zien voor wat ze zijn. Hoe kun je door aandacht te richten op je kwaliteiten in plaats van op je ego, de wereld veranderen?
20 september – afl. 6 Je bent wat je eet – Michael Onyebuchi Eze om 15.15 uur op NPO2
Hoe leven we samen als we allemaal anders zijn? Iedereen staat verschillend in het leven. Soms leiden die onderlinge verschillen tot conflict. Soms zelfs tot oorlog. Maar de Afrikaanse ubuntu-filosofie laat juist zien hoe waardevol verschillen zijn.
– afl. 7 Perzische balans – Tina Rahimy om 15.50 uur op NPO2
Hoe ervaar je wat je niet kunt grijpen? Bestaat er een wereld buiten de taal?
We gaan op zoek naar verbinding met dat wat we niet kunnen benoemen. Door het omarmen van onzekerheid, van twijfel en door het gebruiken van aandacht.
Voor meer informatie www.food4thought.community