Zeven jongeren gaan in gesprek met zeven filosofen over tijdloze maar prangende vragen, over wie ze zijn, wat er in het leven toe doet, hoe je de wereld verandert, en hoe filosofie kan helpen daarop een antwoord te vinden. Relevante gesprekken en inzichten voor iedereen die leeft in de wereld van nu.
Eind 2018 werd het boek Food for Thought, wereldfilosofie aan de keukentafel van Jeroen Hopster gepresenteerd. Vanaf 26 mei 2019 wordt de serie Food for Thought door De Boeddhistische Blik uitgezonden op NPO2. Volgens de makers quality time op de zondagmiddag: samen kijken, samen koken, samen eten, op zoek naar antwoorden op belangrijke levensvragen.
In de tv-serie Food for Thought verblijven zeven jongeren op een afgelegen plek in Frankrijk om in gesprek te gaan met zeven filosofen uit verschillende windstreken. In gezelschap van elkaar en de filosofen voeden zij lichaam en geest met ingrediënten uit filosofische tradities en gerechten uit de wereldkeuken.
De twintigers Jin, Joana, Jort, Lizzy, Moritz, Mounia en Yara, én de kijker maken kennis met diverse denktradities wereldwijd die nieuwe inzichten verschaffen in alledaagse kwesties. Van het Chinese taoïsme tot de islam en van het Indiase en Japanse boeddhisme tot de Afrikaanse ubuntu-filosofie. Voor iedereen die leeft in de wereld van nu, voor iedereen met herkenbare vragen als hoe voorkom je keuzestress, of hoe ga je om met de dood?
Jongeren en jongvolwassenen ervaren een toenemende prestatiedruk door de steeds grotere rol van technologie en met name social media. Ons huidige curriculumonderwijs lijkt hen onvoldoende toe te rusten om de huidige geglobaliseerde en gepolariseerde wereld tegemoet te treden. Dat geeft stof tot nadenken. In Food for Thought bieden interculturele filosofen handvaten om onze waarden en intenties en misschien zelfs de wereld te veranderen.
Jongeren in dialoog met een filosoof over onder meer identiteit, keuzevrijheid en prestatiepijn. Wat je vandaag tot je neemt, is wie je morgen bent.
26 mei – 15.45u – afl. 1 Risotto ontmoet sake – Chiara Robbiano
2 juni – 15.45u – afl. 2 Koken met commitment – Peter D. Hershock
9 juni – 15.45u – afl. 3 De mensheid in één pan – Hadeer Aboelnagah
16 juni – 15.45u – afl. 4 De kunst van het niet roeren – Sarah Flavel
23 juni – 15.45u – afl. 5 Kwaliteiten proeven – Shalini Sinha
30 juni – 15.45u – afl. 6 Je bent wat je eet – Michael Onyebuchi Eze
7 juli – 15.45u – afl. 7 Perzische balans – Tina Rahimy