Anno 2017 is een vrouwelijke schrijfster of lerares op het boeddhistisch pad amper nog een uitzondering te noemen. Echter, dit is niet altijd zo geweest. In Het verborgen licht, uitgegeven door Asoka, onttrekken Florence Caplow en Susan Moon de verhalen van 25 eeuwen boeddhistische vrouwen aan het duister van de geschiedenis.
De hedendaagse positie van de vrouw binnen het boeddhisme staat in schril contrast met de eeuwenlange strijd die zij hiervoor hebben moeten leveren. Al in de tijd van de Boeddha (5e eeuw v. Christus) was het voor vrouwen zeer moeilijk om het boeddhisme te beoefenen. Binnen Aziatische culturen was het destijds onmogelijk voor vrouwen om zich zonder toestemming van mannelijke familieleden in te laten wijden. Ze moesten binnenshuis blijven als huishoudsters, slavinnen, wasvrouwen, kokkinnen of echtgenoten en moesten de kinderen grootbrengen.
Daarnaast gingen leken, monniken en nonnen er lange tijd van uit dat het in het algemeen niet mogelijk was in een vrouwelijk lichaam verlicht te worden. ‘Uit angst dat hun schoonheid opschudding onder de monniken zou veroorzaken verminkten sommige vrouwen hun gezicht.’
Met deze historie in het achterhoofd is het geen verrassing dat veel boeddhistische leringen en praktijken getuigen van een mannelijke visie. Het verborgen licht biedt een krachtig tegengeluid op deze overwegend mannelijke benadering.
Het boek is een verzameling van honderd leerverhalen (koans) van boeddhistische vrouwen, vanaf de tijd van de historische Boeddha tot nu. Ieder verhaal is voorzien van een hedendaagse beschouwing door een vrouwelijke leraar op de zenweg. Hierdoor komt het tekstfragment opnieuw tot leven voor de moderne lezer.
Florence Caplow is Soto-zenpriesteres en beoefent al meer dan 25 jaar vipassana en zen. Susan Moon praktiseert ruim 35 jaar in de traditie van de Soto-zen in het Berkeley Zen Center. Ze geeft schrijfworkshops en studeert fotografie.
Uitgeverij Asoka.
ISBN: 9789056703639