Morgenavond besteedt de boeddistische radio in het programma OBA Live aandacht aan een heel bijzonder project. De tentoonstelling en het boek  Door het beeld | door het woord is een uniek samenwerkingsproject tussen De Ketelfactory en schrijver-journalist Peter Henk Steenhuis (Trouw). Steenhuis ondervroeg de afgelopen drie jaar eenentwintig kunstenaars die eerder in De Ketelfactory exposeerden over de bronnen van hun werk.

BOS radio over kunst gesproken doorhetbeeldVervolgens associeerde filosoof René Gude door op de concepten van de kunstenaars, met vragen als: wat maakt een beeld meditatief, waarom is ware inspiratie niet ‘top-down’ maar ‘bottom-up’? Die samenwerking mondde uit in een lijvig boekwerk waarin kunstwerk, kunstenaar en het belang van kunst in deze tijd centraal staan. Op de tentoonstelling ‘door het beeld | door het woord’ in De Ketelfactory worden de bevraagde kunstwerken in relatie gebracht tot teksten uit het boek.

Voor De Ketelfactory en de eenentwintig kunstenaars is het boek een eerste stap in de richting van de grote tentoonstelling die in 2016 wordt georganiseerd op een externe locatie. In OBA-live gaat Bettine Vriesekoop in gesprek met beeldend kunstenaar Hans van Bentum, schrijver-journalist Peter Henk Steenhuis en curator Winnie Teschmacher.

BOS radio door het beeld door het woord Olphaert den OtterKunstenaars: Marjolijn van den Assem, Hans van Bentem, Maria Blaisse, Florette Dijkstra, Wineke Gartz, Harry Haarsma, Bernadet ten Hove, Claudy Jongstra, Kinke Kooi, Mirjam Kuitenbrouwer, Ton van der Laaken, Birthe Leemeijer, Jan van Munster, Jacco Olivier, Olphaert den Otter, Karin van Pinxteren, Ewoud van Rijn, Roland Schimmel, Winnie Teschmacher, Simon van Til en Robert Zandvliet.

Uitzenddatum: Dinsdag 30-6-2015 19:00 – 20:00 uur, NPO radio 5

Door het beeld | door het woord is nog te zien tot 12 juli 2015 .

De Ketelfactory geeft kunst op een bijzondere manier aandacht. Beweging, ontmoeting en verdieping staan centraal. Kunst en filosofie komen samen in de tentoonstellingen. Tijdens elke tentoonstelling is er een Distillatie, een dag waarop ruimte is voor verdieping. Soms is een Distillatie een gesprek of een debat, maar het kan ook een lezing, een film of een concert zijn. Het ‘Distillaat’ gaat over de verbinding tussen kunst, wetenschap en filosofie, over kijken en denken. Een ding staat vast: tijdens de Distillatie ontmoeten en inspireren bezoekers, sprekers en kunstenaars elkaar. Bij elke tentoonstelling verschijnt een publicatie, geïllustreerd met foto’s van de tentoonstelling en voorzien van korte, heldere teksten.

De Ketelfactory
Hoofdstraat 44
3114 GG Schiedam
+31 (0)10 – 473 81 23
info@deketelfactory.nl
geopend op vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak
Toegang is gratis

 

 

 

 

Categorieën: Nieuws, BOS-tv en radio, Beeldende kunst, Boekbespreking, Media
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk