Schrijfster Karin Anema onderzoekt in haar boek Kraaienmars hoe mensen in verschillende culturen met de dood omgaan. Het ene moment verwondert ze zich ver weg – bijvoorbeeld in Mexico – dan weer heel dichtbij zoals in Den Haag. Tegelijkertijd weet ze de gesloten uitvaartbranche bloot te leggen. De paradoxen tussen intens verdriet, conflicten, humor en schoonheid maken het extra spannend.
Steeds weer gaat zij op zoek naar het verhaal achter wat ze waarneemt. Lichtvoetig loodst ze de lezer langs de kleurrijke afscheidswereld van onder anderen Nederlanders, Ghanezen, Afro-Surinamers, Mexicanen, Sinti en Hindoestanen en langs het werk van onder meer een grafdelver, een schouwarts, een balsemer en een Oscar-winnende filmmaker. Grote thema’s verteld in schrijnend mooie details. Persoonlijke ervaringen weeft ze er soepel doorheen. Met open blik doorbreekt ze het taboe rondom de dood en laat ze op een sierlijke manier de complexe zielenroerselen zien die het sterven wereldwijd teweegbrengt.
Karin Anema (1955) is auteur en journaliste. Met groot inlevingsvermogen en met oog voor sprekende details verdiept zij zich in gesloten culturen. Van haar hand verschenen onder meer De groeten aan de koningin, Mexicaanse sneeuw, De laatste grens, Vandaag koop ik alle kleuren, Boegwater en De wet van de stilte. Een aantal van haar boeken werd genomineerd en vertaald.
ISBN 978 94 6319 303 0 | Paperback | 272 pag. | kleurenkatern met afb. | € 22,50 – Verschijnt 24 mei 2024.