Precies 80 jaar geleden werd de stad Maastricht bevrijd van Nazi-Duitsland. Onvoltooid verleden tijd vertelt het verhaal van vergeten verzetshelden. Een kistje, gevonden in de puinhopen na het eerste bombardement op Maastricht, brengt een verborgen geschiedenis weer tot leven: het verzet, de fabrieken van Regout, kinderarbeid en de schrijnende armoede van die tijd.
Een opa vertelt zijn kleinzoon het verhaal over zijn bijdrage aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Jaren later worden de echo’s hiervan vastgelegd in deze historische roman.
In Onvoltooid verleden tijd komt het authentieke verhaal van vergeten verzetsman Harrie Akkermans tot leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij een verzetsorganisatie die documenten vervalste om – in het buitenland tewerkgestelde Nederlanders – weer veilig terug naar huis te halen.
Zijn opdracht: een typelint stelen uit een typemachine op het hoofdkantoor van Gestapo in Berlijn. Want alleen met dit typelint waren vervalsingen niet meer van echt te onderscheiden. Met deze daad van verzet opende Akkermans zelf de eerste ‘ondergrondse’ vluchtroute voor in Nazi-Duitsland tewerkgestelde Nederlanders.
Onvoltooid verleden tijd is een vertelling over onrecht en onderdrukking tijdens de oorlog tegen de Duitsers. Maar ook van hoop en liefde in een wereld vol menselijke tekortkomingen.
Rein Akkermans – zoon van Harrie Akkermans – is geboren en getogen in Maastricht. Hij studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschappen in Nijmegen. Daar ontwikkelde hij zijn politiek bewustzijn en sloot hij zich aan bij het politieke studentenverzet. In 2021 verscheen Ontwaakt, waarin hij schrijft over zijn betrokkenheid bij de opstand van studenten in de jaren 60, in Parijs, Nijmegen en Amsterdam.