Eindelijk thuis van Henri Nouwen werd door de lezers van dagblad Trouw verkozen tot ‘Het mooiste spirituele boek’. In het Nederlands werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht en ook vandaag de dag wordt het nog altijd gelezen. Maar dat Eindelijk thuis een boek is dat ook – misschien wel júist – interessant is voor de jongere generatie, dat is minder bekend. Vandaar deze nieuwe uitgave met een voorwoord van Talitha Muusse.
‘De cijfers spreken voor zich: 1 op de 3 jonge mensen tussen de 16 en 24 is bang om een burn-out te krijgen. In de leeftijdscategorie 24 t/m 35 heeft zo’n 16% last van burn-outklachten, wat ongeveer 1 op de 5 is. De desastreuze gevolgen voor jongeren van het alsmaar luider klinken van het meritocratische ideaal of ‘de stemmen van de wereld’ die smeken om een geestelijk tegenwicht. Henri Nouwen reikt dit ons aan.’
– Talitha Muusse
In Eindelijk thuis nodigt Nouwen ons uit om Rembrandts meesterwerk, ‘De terugkeer van de verloren zoon’, dat de parabel van de onvoorwaardelijke en bevrijdende liefde van de vader op onnavolgbare wijze afbeeldt, op een nieuwe en directe manier te begrijpen. De ontdekking van dit schilderij vormde voor Henri Nouwen het begin van een lang geestelijk avontuur. Het bracht hem tot een nieuw begrip van zijn roeping en gaf hem nieuwe kracht.
‘Henri Nouwen is in mijn leven een belangrijke stem van liefde geweest. Ondanks het generatieverschil, onze totaal verschillende levens in een andere tijd, waren het de woorden van Nouwen die mij uiteindelijk weer geestelijk thuisbrachten. Dit sterkt mij in het idee dat in een tijd waarin er een overvloed is aan psychologische ondersteuning, personal-developmentprogramma’s, online content, zelfhulpboeken, cursussen en trainingen, het juist de geestelijke leermeesters uit het verleden zijn die ons van relevant levensadvies kunnen voorzien. Een businesscoach kan je leren verder te komen in je ondernemerschap of managementstijl, maar wie leert je hoe te leven?’
– Talitha Muusse
Henri J.M. Nouwen (1932-1996) was katholiek priester en professor aan verschillende theologische instituten en universiteiten in de Verenigde Staten. In 1986 verliet hij Harvard en ging hij in de l’Arche-gemeenschap ‘Daybreak’ in Toronto (Canada) wonen, samen met geestelijk gehandicapten. Hij behoort tot een van de meest gelezen auteurs op het vlak van christelijke spiritualiteit uit de tweede helft van de 20ste eeuw.
Talitha Muusse (1991) is expert op het vlak van duurzaamheid en deed veel ervaring op bij MVO Nederland, waar ze tegenwoordig als lid van de Raad van Toezicht Nederlands jongste commissaris is. Als ondernemer was zij een van de oprichters van de Duurzame Jonge 100: een platform voor jonge duurzame ondernemers en professionals.
Gedachten bij Rembrandts ‘De terugkeer van de verloren zoon’
Henri Nouwen met een voorwoord van Talitha Mussee
€ 10,-
160 blz.
Paperback
ISBN 978 94 014 8115 1
Uitgever Lannoo