Er is meer nodig in het leven dan wat we op school leren. Helaas vernauwen we intelligentie te vaak tot het puur cognitieve: goed kunnen onthouden, verbanden kunnen leggen, een scherp wiskundig inzicht… Allemaal belangrijke vaardigheden, maar als je gelukkig én succesvol in het leven wilt staan, heb je meer nodig dan dat.
Denk aan goed kunnen omgaan met je emoties, empathisch communiceren of optimistisch en hoopvol ingesteld zijn. Als je emotioneel intelligent bent, beschik je over heel wat life skills die je helpen om vlot de uitdagingen te trotseren die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt.
Elke Keersmaekers vond dat er nogal weinig aandacht wordt besteed aan deze zogenaamde soft skills en besloot er wat aan te doen. Ze richtte op haar middelbare school een keuzevak ‘Emotionele intelligentie’ in. En met succes: het vak is semester na semester helemaal volgeboekt en haar initiatief vindt langzaam maar zeker ingang in andere scholen. Nu we vermoedelijk in de laatste stuiptrekkingen zitten van de coronapandemie, hebben we meer dan ooit behoefte aan life skills, vaardigheden in emotionele intelligentie, om de draad van het leven op te pakken.
In dit volgens de uitgever inspirerende boek zet Elke Keersmaekers volgens de uitgever de verschillende bouwstenen van emotionele intelligentie op een rij en koppelt deze aan concrete tips en oefeningen. Zo kun je samen met je tiener aan de slag om zijn of haar veerkracht te versterken.
‘Toen ik de kans kreeg om een keuzevak vorm te geven, waagde ik een sprong in het diepe. Ik bokste een cursus ‘Emotionele intelligentie’ in elkaar en hoopte enkele jongeren op school ervan te overtuigen om voor mijn vak te kiezen. De respons was ongelooflijk. Het keuzevak zat razendsnel vol; de reactie van leerlingen en hun ouders was erg positief. Wat begon als een kleinschalig en eenmalig initiatief zal nu mogelijk ook op andere scholen ingang vinden.
In deze module “emotionele intelligentie” komt geen moeilijke theorie aan bod, zoals in mijn lessen Latijnse grammatica, waardoor tijd en ruimte vrijkomen om door middel van klasgesprekken de leerlingen beter te leren kennen als persoonlijke individuen die elk hun eigen verhaal hebben. Ik zie bij hen de durf en de moed om zaken in een klasgroep te bespreken. Anderzijds merk ik dat het hen troost en geruststelt dat zaken die ze bij zichzelf misschien als abnormaal ervaren, nu hun weg in de normaliteit vinden. Dankzij de lessen in emotionele intelligentie realiseren ze zich bijvoorbeeld dat heftige emoties geen teken zijn van instabiliteit of waanzin, maar dat ze horen bij de turbulente puberteit. Ik zie bij hen het besef groeien dat het leven met vallen en opstaan gebeurt, en dat dit oké is. De kleine opdrachten die ze meekrijgen naar huis doen hun zichtbaar deugd. Als ik hen op het einde van de module vraag om het keuzevak te evalueren, komt herhaaldelijk terug dat stilstaan bij zogenaamde vanzelfsprekendheden in het leven – via bijvoorbeeld het dankbaarheidsboekje, successen van de week opschrijven, stilstaan bij hun eigen kwaliteit enzovoort – hun gevoelens van geluk versterkt hebben.’
– Elke Keersmaekers
De Vlaamse Elke Keersmaekers is docente aan de Thomas More Hogeschool en geeft daarnaast les in het secundair onderwijs, op het Sint-Pietersinstituut in Turnhout. Ze haalde de Vlaamse media toen ze op haar school een keuzevak ‘Emotionele intelligentie’ organiseerde, dat jaar na jaar vol is. Daarnaast start ze eind september in het vormingscentrum van de lerarenopleidingen van Thomas More met een reeks van 6 sessies waarbij de verschillende thema’s van het boek uitgebreid aan bod komen. In deze sessies worden theoretische handvaten meegegeven, alsook praktische tips om met jongeren aan de slag te gaan.
Elke Keersmaekers
Prijs: € 21,99
ISBN: 978 94 014 7812 0
Paperback
176 blz.
Uitgeverij Lannoo