Op zaterdag 19 oktober presenteren  filosoof Robert Keurntjes, Adeline van Waning, Ina Brouwer en Eric Hagoort in de Lutherse Kerk in Utrecht het door Keurntjes en de vorig jaar overleden Ilse Bulhof (86) geschreven boek Uitzonderlijke goedheid. Een filosofische ontmoeting tussen Oost en West.

Goedheid is onder ons, in de wereld, en het is nastrevenswaardig om een goed mens te zijn. Lange tijd was dit een van de belangrijkste doelen van de filosofie, totdat de religie ermee vandoor ging. Nu religie echter langzaam uit ons leven verdwijnt, wordt het tijd dat de filosofie haar oude taak weer oppakt. Uitzonderlijke goedheid pleit voor en streeft naar een geloofwaardig doel. Dit boek gaat niet zozeer over wat ‘goedheid’ zelf is, maar over de vraag wat ervoor nodig is.

Daarbij ligt de nadruk op de manier waarop wij de wereld ervaren, en daarmee onszelf. Voor ‘goedheid’ zijn niet de omstandigheden van belang, maar onze verbondenheid met onszelf en met elkaar.

Ilse Bulhof en Robert Keurntjes lieten zich bij het schrijven niet alleen inspireren door westerse filosofie, maar vonden ook in het boeddhisme bruikbare methoden en filosofische inzichten voor dit streven. Dat maakt dit boek tot een rijke waaier aan indringende inzichten die, zo betogen beiden, ons leven van nu een stuk leefbaarder zouden maken.

Uitzonderlijke goedheid. Een filosofische ontmoeting tussen Oost en West. Ilse Bulhof en Robert Keurntjes. Uitgever: VU University Press. Presentatie 19 oktober in de Lutherse Kerk  in Utrecht,  Hamburgerstraat 9, 3512 NN Utrecht, vanaf 15:30 uur (deur is open vanaf 15 uur). In eerste instantie was het Graalhuis de door de organisatoren gekozen locatie. Voor degenen die de verhuizing gemist heeft hangt er een plakkaat op de deur van het Graalhuis.

 

Categorieën: Boekbespreking, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk